Statistisch gezien komt 5% van de bezoekers van Haerlems Bodem uit het buitenland. Op de redactie vragen we ons af of dat touristen zijn die informatie over Haarlem zoeken of Haarlemmers die naar het buitenland verhuisd zijn en via de digitale weg graag op de hoogte blijven. In deze rubriek zoeken we onze buitenlandse vriendjes op met de vraag waarom zij in hemelsnaam zover van Haarlem zijn gaan wonen.

Deze keer: Erik Kuiper en zijn vrouw Neeta hebben Haarlem verlaten om in de jungles van Suriname te gaan genieten van het heerlijke weer en hun ‘Guesthouse Little Paradise’ runnen.

Naam/namen: Neeta Kuiper – Nandlal en Erik Kuiper
Leeftijd: Onbeslist. “Haha, grapje… 50 en 59”
Huidige plaats: dorpje Domburg, in het Wanica district van Suriname
In Haarlem gewoond: van 1959 tot 1979
Vorige beroep: Fotograaf (Erik D. Eye, travel- lifestyle – culinair), Filmmaker en Product Ontwikkeling in toerisme. Neeta is onderwijzeres op de lagere school, kan voortreffelijk koken en maakt ook 100% biologische gezichtsmaskers en scrubs.
Specialiteiten of kwaliteiten: Goed mensen kunnen lezen (luisteren) en adviseren.

Hoi Neeta en Erik, wat doe jullie helemaal in Suriname?
“Onze specialiteit is ons kleine gastenverblijf genaamd ‘Guesthouse Little Paradise’ waar stilte, met de geluiden van het tropische bos de boventoon voeren. Waar we voor gasten op maat gemaakte arrangementen verzorgen met excursies en wellnesspakketjes. Wij krijgen voldoening om mensen een fijne tijd te geven. We werken samen met een, in Suriname-reizen gespecialiseerd reisbureau genaamd: Suriname Holidays wat ook in Haarlem aan de Spaarnwoudestraat 76 is gevestigd. Via de eigenaresse, Suzette heb ik dan nog maandelijks contact met m’n geboortestad. Grappig is dat. En heel leuk als Haarlemmers bij ons in Suriname te gast zijn. Daarnaast ben ik al decennia lang fotograaf en filmmaker. Ik doe aan productontwikkeling in het toerisme. Waarbij opdrachtgevers mij af en toe inhuren voor een project. In de 21 jaar dat ik in Suriname woon heb ik gewerkt als touroperator, voor een groot hotel resort en een lokaal gevestigde luchtvaart maatschappij. Een brede horizon dus, maar dat mag ook wel als je 59 jaar bent.”

Guesthouse Little Paradise
Uitzicht vanaf de voorzijde van het huisje naar het hoofdgebouw.

Waarom ben je uit Haarlem vertrokken?
“Haarlem heeft me een prachtige jeugd gegeven. Ik ben als klein jochie opgegroeid in de Pieterkiesstraat, zijstraat van de Zijlweg. Ik heb de Haarlemse Grafische school gedaan en later in mijn pubertijd in schalkwijk gewoond. Na al deze tijd weg heb ik via Facebook nog steeds contact met mijn jeugdvrienden uit Haarlem. Maar rond mijn twintigste had ik behoefte om mijn vleugels verder uit te slaan en meer van de wereld te zien. Ik werkte toen ook voor KLM en kon op die manier voordelig reizen en de wereld verkennen. Suriname is een land waar je met de Nederlandse taal overal terecht kan. Dat maakt het extra bijzonder en fijn om te kunnen communiceren zonder eerst een nieuwe taal te leren.”

Wat is het grootste verschil met Haarlem?
“Suriname is eigenlijk een heel jong land. Net aan 400 jaar oud. De Haarlemse geschiedenis strekt bijna tien eeuwen terug in de tijd. Daarnaast wonen er in het plaatsje Domburg, in het Wanica district waar wij wonen, slechts 5000 inwoners en Haarlem telde vorig jaar zo’n 160.000 inwoners. Wij wonen dus met veel minder mensen op een grotere oppervlakte. Ook is het hier minder modern. In de omgeving waar ik woon heb je nog heel veel vierkante kilometers ongerept bos – jungle, waar apen en andere dieren in het wild voorkomen. Als de wind vanuit de Suriname rivier onze kant op waait, dan horen we soms het mysterieuze geluid van de Brulapen in de verte. Suriname is het groenste land van de wereld.”

Guesthouse Little Paradise
Erik bij de stroomversnelling van Awarradam Jungle Lodge.

Wat kan Haarlem leren van Suriname?
“Wat Haarlem kan leren van Domburg is moeilijk te zeggen. Maar dat de locale bevolking hier heel vriendelijk en openhartig is en eigenlijk altijd tijd voor je heeft als je een babbeltje wil maken, is zeker een pré. In Domburg wonen er veel mensen van Javaanse afkomst , die mensen staan dicht bij de natuur staan en houden van planten. Bijna iedereen heeft een ruim erf om z’n huis waar men aan kleine tuinbouw doet; bananen, passievruchten, pinda’s, Casave, sinas, en andere citrusbomen.”

Wat hebben jullie meegenomen uit Haarlem?
“Ik heb de oude koffiemolen en broodplank van mijn oma Neeltje Kuiper meegenomen. Daar hecht ik veel waarde aan. Een beetje sentimenteel, maar voor mij zijn deze dingen een anker uit een tijd die veel voor mij veel heeft betekend. Ook heb ik foto’s en mijn herinneringen. Ik herinner me nog dat ik als Offset Drukker in een pandje op de hoek van de Grote Houtstraat en de Grote Markt werkte waarbij ik in mijn ooghoeken het stadhuis kon zien. Op een ochtend reed er een oude Rolls Royce het marktplein op waarbij een aantal schoppen uit de kofferbak staken. Daaruit stapte een viertal stratenmakers die voor het stadhuis een klusje moesten klaren. Zoiets vergeet ik van mijn leven nooit meer.”

Guesthouse Little Paradise
Erik met kleindochter Angelique en de Haarlemse broodplank en koffiemolen van zijn oma.

Komen jullie ooit terug naar ons mooie stadje?
“Misschien wel. We missen onze dochter, die wiskunde docent is, en twee kleinkinderen (zeven en acht jaar). We willen onze kleinkinderen ook nog meemaken voor zij twee pubers worden. In de toekomst iets zoeken in Haarlem is dus niet helemaal uitgesloten. Maar dan moeten we eerst nog de juiste mensen tegenkomen die, wat wij hier in Suriname hebben, willen overnemen en dit guesthouse willen voortzetten.”


Ben of ken jij ook een ‘Haarlemmer in het Buitenland’ die het leuk vindt zijn, haar of hun verhaal te delen? Stuur dan een mail naar info@haerlemsbodem.nl en wij nemen contact op. Bekijk hier onze andere 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here