Fotograaf Lars van den Brink toont in een nieuwe expositie historische Noord-Hollandse panden met een nieuwe bestemming. Ontdek hoe de gebouwen door menselijke inventiviteit nieuw leven en bestaansrecht hebben gekregen. Zoals restaurant DeDAKKAS op parkeergarage De Kamp in Haarlem en Fort Markenbinnen als opleidingslocatie.

Historische gebouwen
Fort Markenbinnen. Fotografie: Lars van den Brink

“Vooral DeDAKKAS vind ik goed gelukt”

Noord-Holland is rijk aan historische panden, verspreid over de hele provincie. Forten, kerken, industriële gebouwen: ieder gebouw heeft door de tijd een verhaal opgebouwd. Lars: “Wat ze hebben gedaan met DeDAKKAS – en dan vooral de oude parkeergarage – is een goed voorbeeld van het fotoproject; oude gebouwen in een hip jasje steken, dat wil ik laten zien met deze fototentoonstelling.” De fotograaf heeft 25 gebouwen verspreid over Noord-Holland gefotografeerd. Naast de DeDAKKAS vindt hij De Groene Zwaan in De Rijp een mooi voorbeeld. “Dit was een kerk die nauwelijks meer gebruikt werd. Een stel heeft het Godshuis overgenomen en ingericht als plek waar het dorp samen kan komen. De vrouwenvoetbalwedstrijd Nederland – Japan werd er uitgezonden en het hele dorp liep uit. Kijk zo krijgt een oud gebouw weer een functie.”

Historische gebouwen
Dorpshuis-Zuidermeer. Fotografie: Lars van den Brink

In provinciehuis Haarlem

De tentoonstelling staat in het provinciehuis: Paviljoen Welgelegen, Paviljoenslaan 3 in Haarlem. De expositie is op werkdagen te bezichtigen van 17 januari tot en met 27 maart. De deuren zijn open van 9:00 tot 17:00 uur, de toegang is gratis. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen bij de historische tentoonstelling over het gebouw. 

Beeldcollectie historische gebouwen

De fotodocumentaire is gemaakt in opdracht van het Noord-Hollands Archief. Elk jaar wordt er op verzoek van de provincie Noord-Holland een opdracht verleend aan een fotograaf die met zijn visie het tijdsbeeld vastlegt. Hierdoor wordt de provinciale historische beeldcollectie, de Provinciale Atlas, uitgebreid. De atlas geeft een duidelijk beeld hoe Noord-Holland eruitzag en zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Naast foto’s bestaat de collectie uit prenten, tekeningen en kaarten, die voor iedereen gratis beschikbaar zijn op de beeldbank van het Noord-Hollands Archief. 

Meer (Haerlemse) kunst? Check hier het kunstenaarsduo dat verspilling van kunstwerken tegengaat door mensen het te laten dragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here