Belangrijk hoor, dat alle Haarlemmers mee kunnen doen in de (Haarlemse) maatschappij, toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een beperking. Daarom heeft de gemeente 2018 uitgeroepen tot Jaar van de Toegankelijkheid. Dit geldt zowel voor fysieke – (drempels en liften) als sociale toegankelijkheid, want hoe gaan wij om met mensen met een beperking? 

Niet alles is in één jaar geregeld, dus het houdt niet op na dit jaar’

Ambassadeurs

De ambassadeurs Carin van Empel en Evelien Zeelenberg zijn het aanspreekpunt en het gezicht van het Jaar van de Toegankelijkheid. Maar wat doen ze precies? “We vertegenwoordigen onze doelgroep bij raadsleden, ambtenaren en organisaties als het mkb, de horeca en sportverenigingen. Bijvoorbeeld tijdens een ervaringsdag voor raadsleden, of bij activiteiten in het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid, in oktober. We vertellen uit eigen ervaring wat voor belangrijk is om volwaardig deel uit te maken van de lokale gemeenschap. Ieder geeft daar zijn eigen invulling aan.” Ook kunnen de ambassadeurs zelf op pad om informatie te halen bij hun achterban. En ze pakken, samen met de gemeente, tips en suggesties op die mensen aan ons doorgeven.”Maar we kijken natuurlijk wat haalbaar is.”

Jaar van de Toegankelijkheid

“We hebben ook toegankelijkheidsprojecten voor horeca, winkels én voor de openbare ruimte. Werken alle rateltikkers bij verkeerslichten, lopen de geleidelijnen goed, hoe zit het met drempels? Het centraal station wordt deze zomer getoetst op toegankelijkheid.” Kortom, er gebeurt veel, maar er is nog veel te doen. “Onze ambitie is dat Haarlem in de top tien van toegankelijkste steden van Nederland komt.”

Tips of suggesties?

Heb je tips of suggesties voor een toegankelijker Haarlem? Stuur een e-mail: toegankelijk@haarlem.nl

Tekst: Marieke Serruys. Bewerking Haerlems Bodem. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here