Het is alweer een week geleden dat heel Haarlem naar de stembus toog. Of nou, ja, heel Haarlem? Met een opkomstpercentage van nog geen 50% kunnen we vaststellen dat veel mensen thuisbleven. Jammer, want de Gemeenteraad bestaat uit mensen die voor onze stad het vuur uit de klinkers van de Grote Markt lopen. Eerder spraken wij met Maarten, Joris, Eloy, Robin, Sterre en Thomas. Hoe kijken zij terug op de verkiezingsdag en waar gaan zij zich de komende 4 jaar voor inzetten?

Joris – D’66

Wij mogen nog zeggen ‘onze’ Joris van Haerlems Bodem. En vanaf vandaag Joris, gemeenteraadslid namens D66. Als schaduwraadslid draaide hij al 4 jaar warm in de coulissen, maar nu voor het echie. De sterren staan gunstig voor hem want nu de coronapandemie zich teruggetrokken heeft, kan het uitgaansleven weer tot bloei komen. Laat dat nu net wat voor Joris zijn, hij gaat zich hard maken voor de nachtcultuur en het evenementenbeleid in Haarlem. Over 4 jaar? Dan is Joris nog steeds happy in de Gemeenteraad. Hij hoopt dat het terrein en de verouderde Bruynzeeltoren op de hoek van de Schipholweg en Europaweg omgetoverd is tot een bruisend nieuw stukje Haarlem met woningen, ov-knooppunten en horeca zodat dat frummeltje grond ooit een Haarlems Hotspot wordt. En dat hebben we dan aan Joris te danken!

Eloy – VVD

Op het moment van schrijven zit Eloy nog in de piepzak, want zijn partij heeft 5 zetels gescoord, en hij stond als kandidaat op nr. 5. Maar wellicht dat iemand hem met voorkeursstemmen voorbijstreeft. Spannend! Hij is sowieso blij dat de VVD in ieder geval terugkomt met 5 zetels. Ik hoop over vier jaar dat Haarlemmers zeggen: “die VVD, die luistert echt naar je.” Daarnaast gaan wij er vol voor om Haarlem niet meer filehoofdstad nummer een te laten zijn en brengen we de balans terug in onze mobiliteit. Dus over vier jaar ligt er een P&R, dan hebben we een paar prachtige ov-hubs en dan is Haarlem groener dan het nu is, zelfs met alle woningen die gebouwd gaan worden voor Haarlemmers.

Maarten Wiedemeijer – PvdA

Maarten is blij want de PvdA is de grootste partij geworden in Haarlem. We danken de Haarlemmers voor het vertrouwen. Zelf heb ik 727 voorkeursstemmen mogen ontvangen, dat maakt de eer alleen maar groter! Zeg je Maarten, dan zeg je woningproblematiek. Als beleidsadviseur bij de Woningbond en als inwoner van Haarlem kent hij de woonproblematiek van binnen en buiten. Dus daarmee gaat hij namens de PvdA de komende 4 jaar mee aan de slag. Ook de noodzaak om snel op een sociale manier over te gaan op duurzame energie is alleen maar groter geworden. Je mag Maarten over een paar jaar vragen of deze ambitie gehaald is, want zo zegt hij ‘over 4 jaar moet hier duidelijke vooruitgang in zijn geboekt.’

Thomas – Partij voor de Dieren:

Haarlem is nog niet van mij af, meldt Thomas monter. Ik ga aan de slag als schaduwraadslid voor een groen, duurzaam en diervriendelijk Haarlem. En we zijn superblij dat wij als nieuwkomer als vijfde partij in de raad komen. Over 4 jaar? Dan is onze stad groener en diervriendelijker geworden en hebben we stappen gezet om Haarlem klimaatneutraal te maken. We hebben een dierennota ingediend, waarbij dieren in Haarlem beter worden beschermd, we hebben meer groen in onze straten gerealiseerd en we hebben door zonne-energie en isolatie bijgedragen aan de gestelde klimaatdoelen. Nou, Thomas, aan de slag dan maar.

Sterre – Actiepartij

We hebben geen rechtstreekse reactie van Sterre ontvangen, maar we lazen in het Haarlems Dagblad dat Sterre genoeg voorkeurstemmen heeft binnengehaald voor een zetel maar dat ze haar andere actie-activiteiten voorrang geeft.

Robin – D66 heeft nog niet gereageerd.

Foto: Stefan Witte | Studio Stefan Witte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here