Gebruik jij voor ieder account een ander wachtwoord? En is dat dan je geboortedatum, de naam van je hond of de eerste straat waar je gewoond hebt? En wat vindt je toekomstige werkgever/date/partner/buurman eigenlijk over je als die je naam door een zoekmachine gooit? Privacy blijft een lastig onderwerp. Google trekt met de Privacy Tour het land in en doet daarbij donderdag 20 april ook Haarlem aan.

Het is de grootste Privacy Tour in Nederland voor de zoekmachine ooit. Hoewel Google zelf vaak genoeg op de vingers is getikt voor het schenden van de privacywetgeving, lijkt het bedrijf haar leven te beteren. Met de Privacy Tour hoopt ’s werelds meest gebruikte zoekmachine gebruikers te helpen bij het instellen van de eigen privacyinstellingen.

Directeur Pim van der Feltz van Google Nederland: “Hoe kun je het internet veilig gebruiken en hoe regel je je privacy? In Nederland wordt daar heel veel op gezocht. Bij Google vinden we dat mensen zelf moeten bepalen welke gegevens ze delen en wat daarmee gebeurt.

Google heeft een privacycheck, waarin iedereen eigen keuzes kan maken. “Om aan alle
mensen in Nederland te laten zien hoe dat precies werkt, gaan we de komende weken op pad met de Privacycaravan,” zegt Van der Feltz. “Want Google vindt: het zijn jouw gegevens, dus jij beslist wat daarmee gebeurt. We gaan in heel Nederland laten zien hoe je dat doet.

Met een caravan trekken Google-medewerkers (ook wel Googlers genoemd) door het land langs twintig steden en dorpen om mensen te informeren over verschillende securitytools in hun eigen account. De caravan opent om 09:00 uur zijn deuren in de Floresstraat en om 16:00 uur zullen de Googlers de zaak weer inpakken.

Of Google ook daadwerkelijk het beste met ons voor heeft of deze tour gewoon organiseert om twijfels over het eigen privacybeleid weg te nemen, weten we niet zeker. Daarom hebben we zelf ook nog vijf tips voor je om je privacy te beschermen:

  • Wat je post, kan een leven lang meegaan: denk na voor je op verzenden klikt. Wat je nu openbaar op het internet zet, kan over tien jaar een heel andere betekenis hebben.
  • Weet wat anderen over je weten: stel áltijd de privacy- en veiligheidsinstellingen van je accounts in. Ga er niet vanuit dat de standaardinstellingen afdoende zijn – sommige dingen mag je best voor jezelf houden.
  • Weet wat je deelt: is de informatie die je deelt niet van jou? Let dan op of de persoon op de foto of in de video zich bewust is van de gedeelde informatie. Denk ook aan een ander.
  • Denk na voor je iets doet: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat ook. Klik dus niet op links over loterijen, over gratis geld, over 10 kg minder in 10 dagen… doe er gewoon zelf iets aan!
  • Gebruik maximale beveiliging: kun je ergens met twee-factor authenticatie inloggen (bijvoorbeeld met een wachtwoord en een veiligheidscode via sms, zoals bij DigiD)? Doe dat dan ook! Wees niet lui – beveiliging is er niet voor niets.

Ben je nieuwsgierig naar wat Google je te vertellen heeft, maar heb je geen zin, tijd of gelegenheid om naar de caravan te gaan? Je kunt de privacycheck ook online doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here