Afgelopen weekend had het zwembad De Houtvaart iets te vieren: de dag dat het bad voor het eerst zijn deuren opende was afgelopen zondag namelijk 90 jaar geleden. Zeker een reden voor een feestje. Het jubileumweekend werd afgesloten met een presentatie over de architectuuruitgave van ons unieke monumentale zwembad De Houtvaart.

De bijeenkomst was georganiseerd voor ‘De vrienden van De Houtvaart’, een club mensen die een jaarlijkse bijdrage levert aan het zwembad en daar horen leuke voordelen bij. Onder andere dus deze presentatie en het boekje over de architectuur van het zwembad. De presentatie werd geopend door de voorzitter van het bestuur in de kleine, volle kantine.

Houtvaart 90 jaar

Zoek en gij zult vinden

Architectuurhistoricus Wim de Wagt heeft onderzoek gedaan naar de historie van het zwembad en heeft geprobeerd een beeld te creëren van Pierre François (Piet) de Bordes (1886-1933), de architect van ons zwembad. Mede door het handige wereldwijde web is de kleindochter van de architect gevonden, die inmiddels ook al op oudere leeftijd is. Zij kon Wim de Wagt goed op weg helpen om een beeld te schetsen van haar grootvader, ook was zij aanwezig bij de presentatie en kreeg één van de eerste exemplaren uitgereikt. Ze gaf een mooie speech over het benutten van talenten en dat de talenten die haar grootvader had (onder andere tekenen en muziek maken) ook in de familie is gebleven en haar zoons deze talenten ook bezitten.

Houtvaart 90 jaar

Piet de Bordes was nooit actief geweest als zelfstandig architect staat omschreven in de uitgave. “Zijn ontwerpwerk stelde hij, zoals het een loyaal ambtenaar betaamt, volledig in dienst van de gemeenschap (…).” Hij was in dienst bij Openbare Werken met de rang van adjunct-directeur en heeft vanaf het midden van de jaren twintig talrijke projecten, vooral openbare lagere scholen en kleuterscholen ontworpen.

Een duik in het zwembad

Uit de woorden van Hans Bakker, organisator van zaken omtrent het monument De Houtvaart, werd duidelijk dat de uitgaves die gemaakt zijn omtrent het zwembad symbolisch gedoopt worden voordat deze uitgegeven worden. Vorige keer werd er een doos uitgaves het zwembad in gegooid – die stiekem van tevoren waterbestendig verpakt was. Deze keer probeerde ze het publiek toch weer om de tuin te leiden door architect en stadsbouwmeester Max van Aerschot een willekeurige tas te laten kiezen die zij zouden dopen in het zwembad. Echter werd de tas tactisch omgewisseld voor een waterbestendig verpakte tas met uitgaves en werden zonder pardon het zwembad in gegooid. Al snel lag er ook iemand in het zwembad om de uitgaves te ‘redden’ na wat duiken met de uitgaves te hebben gemaakt. Gelukkig kwamen de uitgaves droog aan wal, gedoopt en wel.

Houtvaart 90 jaar

Houtvaart 90 jaarDe uitgave

De architectuuruitgave is een hip vormgegeven boekje in een leuke map met een strik. In de uitgave staan foto’s van hoe De Houtvaart er vroeger uitzag, foto’s van de architect Piet Bordes met een mooi verhaal erbij. Foto’s van scholen die de Bordes heeft ontworpen en een verhaal over het renoveren van het zwembad. En als we Wim de Wagt mogen geloven is er ook nog een hoop te renoveren om het zwembad zijn pracht te laten behouden.

Houtvaart 90 jaarHoutvaart 90 jaar

Vrienden van De Houtvaart

De aanwezige club mensen in de kantine afgelopen zondag zijn mensen die al 25 jaar begaan zijn met het zwembad. We spraken enkele mensen en zij spreken vol lof over het zwembad en over de activiteiten die zij ondernemen. Zo is er een jaarlijks vriendenontbijt wat altijd er gezellig is, zijn er door de jaren heen goede vriendschappen en liefdesrelaties ontstaan en worden er ook EHBO-cursussen gegeven en houden zij zich bezig met de restauratie en het behoud van ons monumentale zwembad. Het is dus nooit saai bij het zwembad.

Ook jij kunt een vriend van De Houtvaart worden door maar jaarlijks €3,50 te storten en daarmee steun je het zwembad en zitten er leuke voordelen bij. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het zwembad.

De voorzitter van het bestuur gaf aan dat 1 op de 50 Haarlemmers vriend van De Houtvaart is. Hopelijk worden meer Haarlemmers vrienden met De Houtvaart, we willen dit zwembad toch voor geen goud kwijt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here