Club June, Baja Beach Haarlem en Kokonoches moeten voor twee weken dicht. Afgelopen weekend hebben gemeentelijke handhavers bij de horecazaken overtredingen geconstateerd. Recente bezoekers van de desbetreffende horecagelegenheden wordt dringend geadviseerd zich bij klachten direct te laten testen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met NH nieuw.

Horecatenten moeten sluiten vanwege niet naleven coronaregels  - Michael van der Putten
Horecatenten moeten sluiten vanwege niet naleven coronaregels – Michael van der Putten 

Uit de controle van afgelopen weekend bleek dat de placering niet in orde was. Het overgrote gedeelte van de bezoekers kon zich niet aan de anderhalve meter afstand houden. Ze stonden te dicht op elkaar, zaten niet op een vaste plek of waren aan het dansen op de niet gesloten dansvloer.

Handhaven is niet te doen 

Guus Kol eigenaar van de Kokonoches reageert met onbegrip: “Afgelopen zaterdag stonden er handhavers in de Koko. Ze kwamen binnen op een moment dat er inderdaad net wat mensen aan het dansen waren, maar dat blijft toch een momentopname. Mensen zitten de hele avond. Naarmate het later wordt en ze een bakkie op hebben is het niet te doen om mensen op hun stoel vast te binden. We hebben al een portier staan en een extra man bij de deur voor het administratieve gedeelte. Nee, het is zo niet te doen.”

“Mensen zijn agressiever helemaal met het warme weer”GUUS KOL

De lontjes van de uitgaansmensen zijn ook een stuk korter dan voorheen. Kol: “Het draagvlak bij de mensen wordt steeds minder, het is soms onbegrijpelijk wat je naar je hoofd krijgt als je iemand weigert of vraagt aan iemand om even geduld te hebben. Mensen zijn geprikkeld en agressiever helemaal met het warme weer.” 

Tegenstrijdigheid

Kol vindt dat het allemaal opgeklopt wordt en dat het afgeschilderd wordt alsof er een grote ramp gebeurd is. Dat Rutte oproept om niet thuis maar in de kroeg feestjes te vieren vindt hij “tegenstrijdig en niet te volgen. Wij kunnen het nog redelijk regulieren op onze manier.  Door de nachthoreca zo te straffen zorg je er juist voor dan mensen weer de illegaliteit in gaan en hun plezier ergens anders gaan zoeken.”

Nog strenger handhaven als hij straks weer open mag ziet Guus Kol niet zitten. “We doen al alles wat we kunnen. Misschien moeten we maar iets gaan doen met onze openingstijden en eten gaan verzorgen zodat we daarna dicht kunnen gaan. Maar daar wij we ons nu op aan het beraden.”  

“Ontoelaatbaar en zorgwekkend”BURGEMESTER JOS WIENEN

Burgemeester Wienen laat in een reactie weten dat het “ontoelaatbaar is en zorgwekkend dat in een tijd waarin we gezamenlijk er alles aan doen het coronavirus onder controle te houden de geldende maatregelen zo zwaar zijn overtreden. Ik merk dit dan ook aan als een ernstige verstoring van de openbare orde en een risico voor de volksgezondheid.

We zien dat het in algemeen belang het bewustzijn voor de risico’s er is, maar laten we met elkaar weer scherpen zijn op de naleving van de regels. Het coronavirus is nog altijd onder ons. Houd goed afstand tot elkaar en neem de hygiënemaatregelen in acht. Geef het virus geen kans. We doen dit niet voor onszelf, maar voor elkaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here