Zaterdag 4 december mochten Haarlemmers alvast een kijkje nemen in het prachtige Pieter Teylers Huis. Directeur Marjan Scharlo presenteerde een speciale rondleiding voor onze kinderburgemeester Yussef Aypek (11) en wethouder Marie-Thérèse Meijs. Haerlems Bodem was erbij en maakte dit beeldverslag.

“Een bijzondere aanwinst voor Haarlem” aldus de wethouder. Prachtig gerestaureerd met liefde en aandacht voor details. Zo zijn de bekende groene vluchtwegbordjes met de rennende mannetjes weggewerkt achter de muren. Alleen in geval van nood schijnen ze door een transparant stuk stuc. En de blusinstallatie werkt met mist en niet met waterstralen om grote schade te voorkomen.

Na een spectaculaire binnenkomst dwars door de poster van het Teylers Huis overhandigt Yussef de sleutels aan Marjan Scharlo. Wethouder Meijs helpt een handje.
In de wandelgang vertelt Marjan aan Malin, Zonne en Yusuf dat hier een uniek fries in Nederland is met daarop twee panters en niet de bekende Nederlandse leeuwen
De binnenplaats

Sleutelfiguren uit verschillende wijken van Haarlem vertegenwoordigen onze stad en mogen meedenken over de invulling van het programma in het Pieter Teylers Huis.

Edna Konadu is één van de sleutelfiguren van het Teylers Huis.
Prachtige verweerde spiegels boven een sfeervolle schouw
Veel aandacht voor het mooie modelhuis, in het bijzonder voor de geheime schatkamer, hier rechts op de hoek

Waar Pieter zijn enorme kapitaal kon bewaren. Een vijftal sleutels was ook toen al nodig…
Zelfs de geldkist was driedubbel beveiligd
Een prachtig bewerkt trappenhuis verbindt de etages.

Aan het eind van de rondleiding zat een wat vermoeid ogende, maar supertrotse kersverse Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Marjan Scharlo op een bankje in het Huis. Binnenkort neemt ze afscheid als directeur maar deze enorme inspanning is met veel succes afgerond.

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here