Linde, Paul en zoontje Tijmen wonen sinds kort midden in de Haarlemmer Kweektuin. De oude beheerderswoning in het park is helemaal duurzaam opgeknapt en ingericht. Met tweedehands spullen en items met een bijzonder Haarlems verhaal. Het huis is nu een voorbeeldwoning waar je inspiratie kunt opdoen voor je eigen huis. 

Ranger of boswachter

Haarlemmer Kweektuin

Linde is de nieuwe parkmanager van de Haarlemmer Kweektuin. “Ik was al een trouwe bezoeker, we gingen veel naar natuurspeelplek Paddenpoel en ik volgde de ontwikkelingen met plezier. Deze vrijwillige rol als parkmanager – ik luister ook naar boswachter of ranger – is voor twee jaar. We konden ons huis verhuren aan mijn broer die vanuit Groningen naar Haarlem kwam. We hebben nog geen toekomstplannen, we kijken wel hoe het loopt.” Als parkmanager is Linde de verbindende factor tussen ondernemers, vrijwilligers en bezoekers in de Kweektuin.

Haarlemmer Kweektuin – duurzaam denken en doen

Linde, Paul en Tijmen wonen in de beheerderswoning uit 1954, die helemaal duurzaam is opgeknapt. Het huis is van de gemeente en werd voor het gezin erin trok grondig verbouwd. Zo kwam er HR++-glas in, spouwmuurisolatie, thermokussens onder de vloer en onder het dak kwam 7 centimeter dik schuim met daaraan gipsplaten.

In coronatijd gingen Linde en Paul elk weekend naar de Kweektuin om in hun nieuwe tuin te werken: “Dat was heel bijzonder, we hadden het park voor ons alleen omdat de deuren gesloten waren.” De woning is bedoeld als voorbeeldwoning, Haarlemmers met duurzame verbouwingsplannen kunnen hier terecht. “Maar je kunt ook simpelere verduurzaming bekijken, bijvoorbeeld de inrichting van het huis en opgeknapte meubels. In dit huis komen duurzaam denken en doen samen.”

“Er zijn zoveel goede ontwerpers in Haarlem”

Linde wil graag meer bekendheid geven aan producten met een Haarlems verhaal. En vooral ook stimuleren dat Haarlemmers bij lokale duurzame ondernemers gaan shoppen: “Er zijn zoveel goede ontwerpers. Zo kun je bij Veldtwerk een dressoir van graanstelen kopen. En bij Kweekdesign kocht ik een prachtige touwlamp. Vaak niet eens veel duurder dan bij woonwinkels en veel duurzamer en uit Haarlem! Ook nog eens veel mooier dan massaproducten.”

Een tweede kans

Linde ging ook langs bij Bo Parket om de hoek in de Kleverpark: “Ik daagde hem uit om van de restjes parket een nieuwe vloer te maken. Zo krijg je van een overblijfsel van iets een nieuw product. Die vloer leg ik dan in een van de kamers. Ik ging naar de plaatselijke Bruynzeel keukenwinkel en kon voor een bodemprijs een showroomkeuken kopen, alles nieuw inclusief apparatuur. Bij de verfwinkel Vivere kreeg de Haarlemmer Kweektuin tien potten restverf. Ook hergebruikt Linde spullen. “Toen wij gingen verhuizen vroegen we aan vrienden of ze iets over hadden. We kregen veel spullen en zorgen ervoor dat alles een goede bestemming krijgt. Het Perzisch tapijt van opa en oma lieten we grondig reinigen en ligt nu in ons huis te pronken.” Met de komst van de parkmanager groeit de Kweektuin nog meer in haar rol als duurzaam stadspark.

Haarlemmer Kweektuin

Bezoek aan beheerderswoning

Ben je in de Kweektuin en wil je inspiratie opdoen voor een duurzame inrichting van je huis? Linde: “Met deze woning laten we zien hoe je van een oud huis een comfortabel en energiezuinig nieuw huis kan maken. De verduurzaming is hier in fasen zichtbaar. Kom langs en laat je inspireren. Ons huis staat recht tegenover de ingang de yogastudio Innerwork. Ga ook eens langs bij Nederlands Hout en drink een kopje koffie in het Kweekcafe.”

Heb je een vraag aan Linde? Mail naar parkmanager@haarlemmerkweektuin.nl.

Avondopenstelling

Omdat Linde nu in de Kweektuin woont kan je nog langer genieten van het park. De openingstijden in de zomerperiode (1 april t/m 30 september) zijn:

Maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot een half uur voor zonsondergang
Weekend en feestdagen van 10:00 uur tot 19:30 uur

Lees meer over wat er te doen en te beleven valt in de Kweektuin. En voor nog meer Haerlems Bodem lees je hier over Nick die altijd op één wiel fietst.

  • Dit artikel komt van de gemeente website.

Tekst: Gemeente Haarlem

Foto’s: Bibi Veth

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here