Veel mensen zitten alleen thuis in Haarlem. Er zijn verschillende organisaties die hulp kunnen bieden. Ook zijn er door veel Haarlemmers al initiatieven opgezet om elkaar te steunen met klusjes of om het sociaal contact in stand te houden.

Hulp nodig in Haarlem

Hulp nodig in Haarlem? Vraag en aanbod via deze organisaties

 • Voel je je alleen, heb je behoefte om met iemand te praten? Heb je hulp nodig nu je niet terecht kan bij een van de wijkcentra? Bel dan op werkdagen tussen 11:00 – 13:00 uur naar de telefoonlijn Altijd Contact, 088 – 855 5195. Daar zitten medewerkers van verschillende organisaties uit Haarlem om met jou te praten en samen met jou te zoeken naar oplossingen.
 • BUUV Haarlem en het Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving (VWC) werken samen om inwoners en organisaties te helpen bij het organiseren van coronahulp. Op haarlemvoorelkaar.nl, de website van het VWC, wordt alle vraag en aanbod op één plek verzameld. Organisaties kunnen gratis hulp vragen en aanbieden en inwoners kunnen hulp aanbieden. Ook Haarlemmers die vanwege de coronamaatregelen wel hulp kunnen gebruiken, kunnen zich hier melden.
 • Wil je als bewoner iets betekenen voor iemand anders, maar weet je nog niet precies voor wie? Kijk dan eens op de website van BUUV. Je kan hier ook terecht als je hulp wil vragen of gewoon iemand zoekt om bijvoorbeeld even mee te bellen. In dit nieuwsbericht lees je tips om op afstand iets voor een ander te betekenen.
 • Wil je als organisatie iets organiseren voor kwetsbare bewoners en weet je nog niet precies hoe of wat? Neem dan contact op met Haarlem Effect via 023-532 2547 of met DOCK Haarlem via 088 – 855 5175.
Hulp nodig in Haarlem
 • Het Rode Kruis opende een speciaal telefoonnummer waar ouderen en zieke mensen terecht kunnen met vragen rond het coronavirus. Dit nummer is 070-4455888.
 • Heb je behoefte aan ondersteuning, of heb je specifieke vragen over werk, inkomen, wonen, geldzaken, welzijn en/of zorg, dan kun je het Sociaal Wijkteam bellen. Zij zijn telefonisch bereikbaar tijdens kantoortijden. Je kan ook een mail sturen. Kijk voor jouw wijkteam in de buurt op sociaalwijkteamhaarlem.nl.
 • Voor mensen met een beperking en hun verwanten staat MEE & de Wering klaar om te helpen. Heb je behoefte aan een luisterend oor, advies nodig bij ingewikkelde zaken rond administratie en financiële regelingen, of hulp bij bijvoorbeeld boodschappen doen? Dan helpt MEE & de Wering jou graag. Professionele hulpverleners zijn nu van 09:00 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 088 – 0075 000.
 • Mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, kunnen terecht bij de Luisterlijn. Dit is een telefoonnummer van Stem in de Stad en Het Open Huis in samenwerking met Haarlemse Kerken. Het telefoonnummer is 023-3036700 en bereikbaar tussen 13:00 en 20:00 uur.
 • Voor mantelzorgers en verzorgden zijn het moeilijke tijden. Voor al jouw vragen over mantelzorg staat het team van Tandem voor je klaar. Je kan bij hen terecht voor een praatje en een luisterend oor, maar ook bij vragen over praktische hulp, lastige keuzes en dilemma’s rond de mantelzorg. Bel het nummer 023-8910610 of mail info@tandemmantelzorg.nl.
 • Haarlemse Boodschappen Service: ZoefZoef en jongerenorganisatie Triple ThreaT starten samen met  Albert Heijn Vos een boodschappendienst in Haarlem. Deze service is bedoeld voor 65-plussers en mensen die minder mobiel zijn of een zwakkere gezondheid hebben. Kijk op zoefzoefhaarlem.nl voor de voorwaarden om van deze dienst gebruik te maken of bel 023-5436046.

Ik wil helpen in de zorg, kan dit?

Het coronavirus vraagt veel van de zorgmedewerkers in Nederland. Er zijn verschillende initiatieven om hulp te bieden. (Oud) zorgprofessionals, studenten en mensen zonder ervaring kunnen zich aanmelden. Op de website extrahandenvoordezorg.nl vind je meer informatie over deze initiatieven en hoe je je kan aanmelden.

Hulp nodig in Haarlem

Hulp vragen of bieden via social media

 • Er zijn verschillende Facebookgroepen in Haarlem waarin inwoners hulp aanbieden of juist hulp kunnen vragen. Kijk bijvoorbeeld in Haarlem Corona GroepCoronahulp Haarlem of CoronaHulpHaarlem.
 • Gebruik op Twitter kun de hashtag #coronahulp. Je kan in het bericht ook de hashtag #haarlem gebruiken of #coronahaarlem, zodat andere Haarlemmers jouw bericht beter kunnen vinden. Wees er wel van bewust dat ouderen vaak niet op twitter zitten en de hashtag #coronahulp hen dus minder goed bereikt.
 • Een buurtwhatsappgroep is een goede optie om contact te onderhouden of om zaken als boodschappen met elkaar te regelen. Bekijk via de website wabp.nl of jouw buurt een buurtwhatsappgroep heeft. Heeft jouw buurt nog geen groep, dan kan je deze via de website wabp.nl oprichten.

Een kaartje of briefje in de bus

 • Woont er een ouder of ziek persoon in jou straat of buurt? Dan is de kans groot dat hij of zij zich eenzaam voelt of bijvoorbeeld moeite heeft met boodschappen. Wil je helpen? Een simpele oplossing is om jouw naam en telefoonnummer op een briefje schrijven met een kort berichtje dat je hem/haar graag wil helpen en doe dit in de brievenbus.

Digitaal contact houden

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de pracht column van Marianne Overbeeke.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here