Haerlems Bodem sprak de vrouw die uit Brabant komt en zich met ziel en zaligheid heeft overgegeven aan onze stad Haarlem. Mascha Tielemans, danser, dansdocent en dansmaker bij haar eigen dansstudio MAS&CO. Creëren, ontmoeten, inspireren en uitdagen, daar staat MAS&CO. voor. En zo ondernemend als ze is, maakt Mascha dansvoorstellingen op bijzondere locaties. Dit keer een hele uitdaging want op zondag 17 april is de voorstelling HUMAN van MAS&CO. te zien bij Het Veerkwartier aan de Veerplas met zo’n 60 dansers en muzikanten. 

human_masenco_haarlem_haerlemsbodem_veerkwartier

Broedplaats

Haerlems Bodem schreef al eerder over de vrijplaats Het Veerkwartier in Haarlem. Een creatieve broedplaats voor Haarlemmers moest het onder andere volgens eigenaresse Merel Janssen worden. Ze kreeg gelijk, gezien de mooie projecten die daar al hebben plaatsgevonden. Dat Mascha voor deze plek koos, waar de verbinding centraal staat, lijkt niet meer dan een logische keuze. Ik wil met de voorstelling HUMAN een ontmoeting laten plaats vinden. Tussen de dansers, de muzikanten, het publiek en de natuur. Elkaar zien, horen wat de ander te zeggen heeft en misschien wel iets herkennen wat een krachtige en essentiële verbinding teweeg brengt. In de taal van dans en muziek staan we zo stil bij de vraag wat ons menselijk maakt.

7X0A6071

Inspiratie

In een wereld waar van alles gebeurt, zou je je kunnen afvragen waar de menselijkheid is gebleven. Een vraag die Mascha zichzelf ook heeft gesteld. In haar zoektocht stuit ze op de film HUMANMijn inspiratie komt van de gelijknamige film van Yan Arthus-Bertand. Interviews met mensen van over de hele wereld worden afgewisseld met prachtige, imposante natuurbeelden. Daar zit zoveel beweging in, die je in de film van dichtbij en van ver af kunt aanschouwen. Om HUMAN te laten plaatsvinden op de buitenlocatie in Haarlem bij Het Veerkwartier is van groot belang. Ik zie het als ons landschap waar verschillende volkeren hun leven leiden. Zo nu en dan elkaar ontmoeten. Momenten van strijd en verlichting, onrust en plezier delen en uitwisselen. Zoals het leven kan zijn.

human_masenco_haarlem_dans_veerkwartier_haerlemsbodem

Concentratie

Het lijkt haast een onmogelijke opgave om een dansvoorstelling van dit formaat op zo’n bijzondere plek te organiseren. Een dansvoorstelling op een locatie als deze vraagt veel van de dansers. Het is fysiek veel zwaarder om op het gras en in het zand te dansen. Geen muren om ons heen vergt een andere concentratie. Het geeft ons ook een gevoel van vrijheid, het buiten zijn. Alsof er bijna geen grenzen zijn. Avonden hebben we in de kou en in het donker gerepeteerd. Ja, we zijn er klaar voor!

7X0A6099

GENIETEN

In tijden waar op de kunst alleen maar wordt bezuinigd en kunstenaars en artiesten maar moeilijk hun boterham kunnen verdienen, vraag ik me vaak af, waar zij de motivatie vandaan halen om toch door te gaan. Ik geniet zo ontzettend van het hele proces. Ik heb een heel fijn team om mij heen en iedereen is toegewijd, energiek en liefdevol. De samenwerking met Merel Janssen en Frank van Baaren van Het Veerkwartier is ook echt een verademing. Alles is mogelijk. 

human_veerkwartier_masenco_haarlem_dans_haerlemsbodem

HUMAN

HUMAN belooft een bijzondere ervaring te worden en je kunt het meemaken op zondag 17 april bij Het Veerkwartier. Er zijn nog een paar kaarten beschikbaar. Na de voorstelling blijven hangen voor een lunch, een borrel of diner kan ook!

Tickets: www.mas-en-co.nl 

Fotografie: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here