Het toneelstuk Art werd vrijdag 12 april gespeeld in de stadsschouwburg door niemand minder dan Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Blom. Haerlems Bodem was erbij en schrijft een review.

De zaal liep aardig vol, het werd donker tot er harde clubmuziek draaide en de drie mannen kwamen op het podium. De eerste paar minuten schoten zij met speelgoedpistolen en rolden en kropen zij over het podium. De ogen van het publiek werden naar het podium toegetrokken. De spanning werd opgebouwd, want wat gebeurt daar toch allemaal op dat podium?

Toneelstuk Art gaat over vriendschap

Het toneelstuk is geschreven door de Franse Yasmina Reza. Het is een stuk over vriendschap met als moraal: de kleine dingen van elkaar accepteren, ondanks je eigen mening en manier van leven. De dynamiek tussen de acteurs was een genot om naar te kijken, ze zijn goed op elkaar ingespeeld, zitten goed in hun rol en ook het omkleden van de acteurs op het podium was een fijne bijkomstigheid (vond onze vrouwelijke recensent;).

Vriendschap krijgt betekenis door kunst

De rode draad in het stuk was een groot, wit schilderij met witte lijnen. Je snapt het misschien al, er werd naar gekeken, er werd van gehouden én het werd belachelijk gevonden. Wit met witte lijnen, dat zie je toch helemaal niet? De ene vriend was om te praten en zag er wel wat in, de ander vond het belachelijk – helemaal voor die prijs. Het schilderij kostte namelijk 120.000 euro. Uiteindelijk ging het niet om het schilderij en niet om de prijs, maar om vriendschap en oud zeer dat niet verwerkt was. Het stuk bracht een hoop herkenning, misschien dat we daarom zoveel moesten lachen. Er werd gelachen op het podium en dat niet alleen. Er werd gestoeid, gediscussieerd en glashard de waarheid verteld. Maar, gelukkig bleek de vriendschap sterk genoeg.

Nog meer kunst en cultuur van HB? Lees dan hier over TV-opnames.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here