De uit Utrecht afkomstige folkband I am Oak zit midden in hun najaarstour en vanavond brengt deze hen naar het Patronaat, om daar hun prachtige indie-folk aan Haarlem te laten horen. Thijs, zanger en frontman van I am Oak, speelt ook af en toe solo, maar is deze tour met band en dus heeft hij Robby (gitaar), Stefan (bas) en Tammo (drums) meegenomen. Haerlems Bodem mocht aanschuiven in de kleedkamer en sprak de hele band over Haarlem, Japan, de WW en over liptrainingen voor blazers.

haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert

HB: Als ik aan Haarlem denk, denk ik aan?

Thijs: Patronaat.”

De rest van de band lachend: “Eigenlijk komen wij ook niet echt veel verder dan Patronaat.”

Robby: “Of toch; Frans Hals. Portretkunst. Dat komt omdat ik de eerste keer dat ik hier was naar dat museum ging.”

Stefan: “We hebben toen in de binnentuin van het Frans Hals Museum gespeeld. Toen was er niemand mee voor het geluid en heeft uiteindelijk Cedric, onze manager, het geluid gedaan. Was allemaal een beetje rommelig, maar wel leuk.”

Tammo: “En Studio Zeezicht, zit dat in Haarlem of net niet meer? Volgens mij is dat net tussen Haarlem en Amsterdam in. Daar moest ik aan denken, dat is ook een toffe plek.”

HB: Wat is je tofste herinnering aan een optreden in het Patronaat, als artiest of bezoeker?

Thijs: “Ik heb Mount Eerie hier gezien. Ik moet toegeven dat het volgens mij het enige concert is wat ik hier heb gezien, maar daar ben ik wel speciaal voor naar Patronaat gekomen. Was heel mooi. Het was met Earth en Ô PAON. Een driedubbele show dus.”

Stefan: “Ik heb ooit nog een show gedaan met mijn soloproject, The World of Dust, in het Patronaat café met de zanger van Nada Surf. Dat was heel tof. Ik deed toen drie shows met hem in Nederland en volgens mij was het een van de eerste keren dat hij alleen op pad ging zonder z’n band. Hij kwam helemaal los, hij stond in de nacht na het optreden hier nog aan de deur allemaal liedjes te spelen met allemaal mensen die aan het meezingen waren. Was een beetje hippie, juist wel leuk.”

Robby: “En we hebben zelf hier ook een goede show gedaan. Tenminste, ik vond het een goede show. Dat was ook in het café en het was echt heel druk. Was gratis.”

Stefan: “Oh ja, ik weet nog dat ik toen net een iPhone had en daar zat zo’n spelletje op, Temple Run, dat je heel hard moet rennen en dat je over allerlei dingen heen moet springen. Je blijft maar rennen, steeds harder. Toen deed ik dat spelletje heel veel op tour en ik kon dat ook in mijn hoofd niet uit zetten, dus ik weet van die show nog dat ik mijzelf de hele tijd zag rennen. Niet heel relaxed. Toen ben ik daarna wel gestopt met dat spelletje.”

Tammo: “Was dat ook die keer dat een stel helemaal vooraan, voor Thijs z’n neus, ruzie stond te maken? Toen heeft Thijs ze nog naar achteren gestuurd.”

Thijs vult aan: “Het gebeurde recht voor mijn neus en dan raak je op een gegeven moment totaal je concentratie kwijt. Dus toen zei ik er wat van!”

haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-5

HB: Als je naar de programmering van de komende weken kijkt, wat zou je dan zelf graag willen zien?

Stefan: “Leuk, we hebben net ook al even gekeken naar de foto’s op de schermen in de zaal na de soundcheck, dus hebben al een beetje een beeld.”

Tammo: “Het viel mij op dat het veel coverbands en tributebands zijn. Dat lijkt wel een ding hier, of misschien is dat toevallig.”

Stefan: “Nada Surf dus, zaterdag 12 november. Dat is tijdens Le Guess Who, dus dan kunnen we niet, maar anders was ik daar zeker voor naar Patronaat gekomen.”

Robby: Baby Galaxy is goed, hele toffe live band, maar die komen samen met Adam & The Relevants, en dat vind ik echt verschrikkelijke muziek.”

Stefan: “Ik wil Venus Tropicaux wel eens zien, die komen uit Rotterdam. Daar heb ik veel over gelezen en dat lijkt mij wel leuk om een keer te zien. ‘Slecht’ gespeelde post punk, daar hou ik van. Oh en Pitou, dat hebben we laatst op de Popronde in Utrecht gezien. Dat is echt heel mooi.”

Thijs: “Ja, toen hebben we het er ook over gehad dat zij een mooie support kunnen zijn voor de I am Oak shows, maar toen was deze clubtour al rond.”

Stefan: “Vooral de Nederlandse dingen spreken ons aan, maar wel de goede Nederlandse dingen. Leuk! Dat zit wel snor in het Patronaat.”

HB: Welke vraag zou je nu als band het liefst beantwoorden?

Thijs, na een halve minuut nadenken: “Doodse stilte.”

Stefan, na nog 20 seconden stilte: “Of iemand shows kan boeken in Japan.”

Thijs: “Ja, dat is een goede vraag: ‘Waar zijn jullie naar op zoek?’. Dan is het antwoord: ‘Wij zijn op zoek naar iemand die shows kan regelen in Japan!’.”

Stefan, lachend: “Dus ben je of ken je een booker in Japan, neem dan contact met ons op.”

Thijs: “Onze nieuwe plaat, Our Blood, is daar net vorige week uitgekomen. We weten nog niet hoe hij het daar precies doet.”

Tammo: “We willen wel graag naar Japan om daar te spelen. Lijkt mij wel leuk om te zien hoe onze muziek het daar doet. En hoe het is om daar te spelen.”

Stefan: “Ik moet gelijk denken aan Mount Eerie, die Thijs hier in Patronaat al eerder heeft zien spelen. Zij heetten eerst The Microphones, dat is qua muziek een soort gezamenlijke favoriet van I am Oak. Zij hebben een ‘live in Japan CD’ en tussen de nummers door hoor je dat er, weet ik veel, vijf of tien mensen in de zaal staan.”

haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-2

HB: Waar kunnen we jullie in de toekomst tegenkomen?

Thijs: “Als het goed is dus in Japan…”

Robby: “We zitten wel redelijk comfortabel in ons huidige circuitje. Het wordt steeds een stapje groter. Duitsland zijn we altijd wel voor te porren.”

Stefan: “Eerst Italië over twee weken.”

Thijs: “Volgend jaar ga ik voor het eerst solo naar Scandinavië, dus wie weet leidt dat ook tot een bandtour. Misschien daarnaast nog Oost-Europa, daar horen we ook goede verhalen over.”

HB: De vorige band die wij deze vragen voorlegden was Birth of Joy. We vroegen ze een vraag aan jullie te stellen en dit kwam eruit:

Citaat uit “Birth of Joy op Haerlems bodem”:

Kevin: “Ik ken de naam, I am Oak, maar de muziek heb ik eigenlijk nog nooit gehoord.”

Gertjan: “Ik vind het eigenlijk heel slecht dat we dit niet weten.”

Thijs: “Insgelijks!”

Vervolg citaat:

Bob pakt z’n telefoon: “Ik ga het even opzetten, dan kunnen we even een indruk krijgen….”

Er wordt geluisterd naar de muziek.

Bob: “Sferisch. Klinkt wel relaxed. Ik zie mijzelf wel in een weiland liggen.”

Gertjan: “Onder een eik?”

Alle drie lachen. Daarna weer serieus luisteren.

Kevin: “Hoor ik een Strymon big sky? Dat is een soort pedaaltje, een referb.”

Robby: “Absoluut niet! Dat is te duur voor ons. Dat is meer “conservatorium pedaaltje”. Een vriend van mij zegt dat ik alleen maar hipster pedaaltjes heb die niemand kent. En dat is misschien ook wel zo….”

Vervolg citaat:

Bob: “Is hij ook veel op tour in het buitenland? Dan kunnen we dat er ook even bij pakken om te kijken of we in dezelfde zalen spelen of gespeeld hebben. Ik zie hier Italië, we zijn vier keer in Italië geweest, maar deze plekken ken ik allemaal niet. Hij speelt wel ook Rotown, Luxor, Gebroeders de Nobel,..

Gertjan onderbreekt: “Vraag hem of hij bier komt drinken in de WW na zijn optreden in de Nobel, dan kunnen we hem in het echt leren kennen!”

I Am Oak, in koor: “Net te laat!”

Vervolg citaat:

Bob lachend: “Dat was 28 oktober, eergisteren dus. Maar wel een goede vraag, laten we die maar doen voor de volgende keer als hij daar optreedt!”

Stefan: “Wat leuk, we krijgen er gelijk vrienden bij!”

Robby: “Goed plan, bier drinken in de WW. Wel op hun kosten, want ik heb gehoord dat ze genoeg geld verdienen. Dat weet ik dan weer wel.”

haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-3

HB: De volgende band die wij namens Haerlems Bodem hopelijk spreken, is Jungle by Night, wat zou je hen willen vragen?

Thijs: “Die kennen we wel. Daar hebben we een keer mee in een tent geslapen op Into The Great Wide Open, een van de eerste edities.”

Stefan: “Toen waren ze net begonnen, en een jaar op 16 ofzo. Ze gingen maar door, echt de hele tijd door met blazen. Ook ’s nachts. Ook bij het kampvuur. Op het strand. In het toiletgebouw. Uiteindelijk gingen we met de boot terug, en ze waren helemaal uitgeteld, wallen onder de ogen, lagen er helemaal af, hun vaders waren erbij…. Maar ze konden gewoon niet stoppen, liggend op het dek nog steeds toeteren. Dus dat was echt wel heel apart.”

Robby: “Dus de vraag lijkt mij duidelijk: “Spelen jullie ook ooit wel eens gewoon niet?”.”

Stefan: “Of: “Wat is het langste dat je niet hebt getoeterd?”.”

Tammo: “We kunnen ook vragen of ze van die mondoefeningen doen? Van dat: ‘pah pah pah, puh puh’ en blazen met je lippen. Net zoals onze geluidstechnicus. Die speelt trompet, in ieder geval dat zegt hij, en die doet dat de hele dag. Hij zegt dat het moet om te blijven oefenen, voor de liptraining.”

Robby: “Dus dan is de vraag voor de trompettist: “Ben jij ook de hele dag die geluiden aan het maken en is dat ook echt nodig of kunnen we tegen onze geluidsman zeggen, hou er maar mee op want het helpt toch niet?”.”

haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-15

Korte impressie van de avond

Het publiek heeft zichtbaar zin in een avond met mooie muziek; de zaal is stil, aandachtig en geduldig. Mensen zitten op de trap en staan langs de kant, maar zijn niet ongeïnteresseerd en luisteren oprecht. De band lijkt er zin in te hebben, er is veel focus maar tussendoor ook onderling oogcontact. De set bevat veel afwisseling, wat ervoor zorgt dat het blijft boeien. Soms akoestisch en dan weer met alles erop en eraan. Stiltes die vallen tijdens het stemmen worden op een grappige manier opgevuld door Stefan, die dan de interactie met het publiek zoekt. Ook dit valt goed. Er wordt zelfs even een vragenrondje gedaan waarbij er wordt gevraagd hoe het voelt om een plaat in Japan uit te brengen. Het antwoord van Thijs; “Vet!” zegt genoeg. Als het publiek hard genoeg zou klappen, zouden ze nog een toegift spelen. En het publiek werd rijkelijk beloond. Tijdens het laatste nummer hebben ze alle vier alles gegeven. Een overweldigend slot van een fijne avond.

haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-10 haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-11 haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-14 haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-16 haerlems_bodem_i-am-oak_patronaat_muziek_haarlem_concert-13

Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here