Van 9 januari tot en met 8 februari is er een expositie over de jarige IJsclub Haarlem te bewonderen in de kloostergangen van het stadhuis Haarlem. Daarbij werd afgelopen weekend ook geschaatst om het jubileum te vieren, dit gebeurde in bijzondere oude stijl, want een jubilerende IJsclub laat je niet in de kou staan. 

150 jaar IJsclub Haarlem

IJsclub Haarlem viert haar 150-jarig bestaan met een tentoonstelling in de refter van het stadhuis van Haarlem. Daarnaast was er een groots feest op de Haarlemse ijsbaan. In de expositie is onder andere de opening te zien van de IJsclub in 1869(!), de eerste wereldkampioen all round en Haarlems trots Jaap Eden. De tentoonstelling over de IJsclub Haarlem werd, op 19 januari, geopend door Merijn Snoek, Wethouder Jeugd, Onderwijs en Sport. Op een twintigtal schermen vind je highlights uit de geschiedenis van de ijsclub. Natuurlijk kan ook een ode de koningin van het ijs Yvonne van Gennip niet ontbreken. Zij behaalde tijdens de spelen in Calgary in 1988 drie gouden medailles: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Ook werd er een plaquette aangeboden aan de voorzitter Boudewijn van Loon door Herman de Haan, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond. De gehele expositie is nog tot en met 8 februari te bewonderen in de refter van het stadhuis.

IJsclub Haarlem, is opgericht op 22 januari 1869 en heeft als doel, ‘het beoefenen en bevorderen van de schaatssport in de ruimste zin des woords.’

ijsclub haarlem
Natuurlijk ontbreekt de Haarlemse IJskoningin Yvonne van Gennip niet in de expositie.

Feest op de ijsbaan

Om het 150-jarig jubileum te vieren werd op zaterdag 19 januari een schaatsfeest georganiseerd. Toegankelijk voor alle Haarlemmers van jong tot oud, maar wel met een knipoog naar de historie van de club. In toepasselijke stijl werden er rondjes geschaatst op het jarige ijs. Alsof men in een tijdmachine was gestapt en 150 jaar terug het ijs op gleed. De IJsclub nodigde iedereen uit om op de IJsbaan Haarlem mee te vieren! Ben jij ook wild van schaatsen en wil je lid worden van de ijsclub, kijk dan op de website.

Ijsclub Haarlem
Vaders en zonen hadden de ijzers strak omgebonden om tezamen een mooie ronde te maken.
IJsclub Haarlem
Hand in hand en zij aan zij, zo schaatsen zij schoon met elkaar over het ijs.
IJsclub Haarlem
Natuurlijk kon een feestelijke polonaise niet uitblijven. Gelukkig heeft men houvast aan elkander.

Fotografie: Rob Ouwerkerk

Meer Haarlemse historie? Lees het artikel over de kleuterkoning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here