Een recept van de bekende Zweedse balletjes is heus wel in kookboeken te vinden, maar het ware Ikea recept van de legendarische ballen bleef altijd geheim. Tot nu. Ikea geeft deze prijs op de eigenwijze Ikea manier.

Ikea weer open

Sinds dinsdag is het Zweedse warenhuisketen in Haarlem weer te openen met inachtneming van de bekende maatregelen. Een beperkt aantal mensen mag naar binnen, niet meer dan twee tegelijk en anderhalve meter afstand. De ballenbak en het restaurant blijven echter wel dicht. De Ikea-ballen eten is dus niet mogelijk, ze zelf thuis maken nu wel. 

Ikea heeft een goede timing

Ikea heeft het recept onthuld. Zo Komen we weer lekker in die Ikeasfeer en gaan we bladeren in de catalogus of zoeken we op de website naar wat we willen hebben. De inrichting van ons huis is immers momenteel een hot item, en nu het voorjaar is krijgen we helemaal zin in nieuwe spullen.    

Ikea-balletjes recept

De ingrediënten? Rundergehakt, varkensgehakt, ui, look, broodkruimels, ei, volle melk en zout en peper. Makje. Het recept is in zes stappen op de bekende Ikea manier uiteengezet, inclusief die van de roomsaus. 

Bereiding

Stap 1: Meng 500 gram rundergehakt met 250 gram varkensgehakt met je vingers. Voeg er een ui, look (geplet of gesneden), 100 gram broodkruimels en een ei aan toe, en meng alles goed. Voeg er dan 5 eetlepels melk aan toe en kruid het met zout en peper. 

Stap 2: Maak kleine, ronde balletjes. Leg ze op een bord, dek deze af en laat ze twee uur in de koelkast rusten (hierdoor zullen ze hun vorm beter behouden tijdens het bakken).

Stap 3: Verwarm de olie in een pan op een middelhoog vuur. Als het warm is, voeg je er voorzichtig de balletjes aan toe. Laat ze bakken tot ze aan alle kanten bruin kleuren. 

Stap 4: Doe de balletjes in een ovenschaal. Bedek de schaal en plaats hem in de oven. Laat de balletjes nog 30 minuten koken op zo’n 180 graden. 

Stap 5: Smelt 40 gram boter in een pan. Doe er voorzichtig 40 gram bloem bij en blijf twee minuten stevig roeren. Voeg er de bouillons (150 ml groentebouillon en 150 ml runderbouillon) aan toe en blijf roeren. Doe dan nog de 150 ml (slag)room, 2 theelepels sojasaus en een eetlepel Dijonmosterd bij het geheel. Breng het geheel zachtjes aan de kook zodat de saus dikker kan worden. 

Stap 6: Serveer het met je favoriete aardappelen – frietjes, krieltjes of puree.

Motto: goede meubels tegen lage prijzen

Ook al menen we niets nodig te hebben, we komen toch iedere keer weer met een Matt and Nat rugzak en auto vol spullen thuis. De oorzaak? Het aloude motto van Ikea werkt nog steeds: goede meubels tegen lage prijzen. Het was bij de oprichting van Ikea een logisch gevolg van het kleine budget van de bewoners in de dunbevolkte Zweedse streek waar de eerste winkel ontstond. En omdat de distributie ook handiger kon, ontstond het idee om mensen zelf een en ander in elkaar te laten zetten, inclusief een beschrijving voor montage. 

Wat begon als een winkeltje voor kleine huishoudelijke spullen, werd een wereldwijde winkelketen die naast de verkoop van meubels onder andere ook stoffen, gordijnen, planten serviesgoed en complete keukens is gaan verkopen. Zelfs voor een schooltas kun je er terecht. En voor lekker eten. Althans, de Zweedse balletjes vinden er altijd gretig aftrek. 

Meer Haerlems Bodem? Lees hier de nieuwste column van Marianne Overbeeke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here