Historica en publiciste Ileen Montijn geeft dinsdag 17 oktober een lezing in de Bibliotheek Haarlem Centrum. Ileen Montijn schreef het boek ‘Tot op de draad: de vele levens van oude kleren’. ‘Tot op de draad’ gaat over de zorg en de fantasie, het vakmanschap en de technieken die kwamen en komen kijken bij de omgang met kleren. 

Kleren

Waar mensen zijn, zijn kleren. Ze omhullen ons dag en nacht. Mensen zijn voortdurend met kleren in de weer, vermaken ze, koesteren ze en geven ze door. Schepen varen al eeuwen oude kleren over de oceanen. Zelfs driekwart van de wereldbevolking draagt tweedehands, net als de meeste Nederlanders in het verleden. Het verhaal van Montijn past prachtig bij de trend om oude kleren op een creatieve manier te hergebruiken.

Door de tijd heen

Ileen Montijn vertelt over de burgerij die status en chic wilde uitstralen en de massa armen die afhankelijk was van de liefdadigheid. In tijden van schaarste moest iedereen improviseren. In de jaren zestig ontdekten hippies het tweedehands. Tegenwoordig wordt voor antieke haute couture goud geld betaald. ‘Tot op de draad’ gaat over jongensbroeken van oude meelzakken, een zijden jurk die honderd jaar zijn gedragen, een bebloed hemd dat een politiek relikwie werd. Over hoe mensen voortdurend in de weer zijn met hun kleren zoals: doorgeven, uitdelen, repareren, vermaken, verkopen, lenen en koesteren. Verbazende verhalen over het gewoonste wat er is te vertellen over oude kleren van vroeger en nu.

Ileen Montijn

De lezing begint om 20:00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 5, niet leden betalen € 7,50. Reserveer je toegangskaartje online via de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Headerfoto: Mrs. Reagan in her second hand clothes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here