Afgelopen zaterdag avond mocht Haerlems Bodem meegenieten van Ilse DeLange in het Patronaat. Het was een mooie avond met humor en prachtige stem van Ilse, een solo van Yori Swart, gitaarsolo’s van Arnold van Dongen en een meisje uit het publiek dat mee mocht spelen op ‘Next to me’. Ilse is net met haar (uitverkochte) clubtour begonnen en treedt op bij acht clubs om de nieuwe liedjes van haar album en de klassieke topnummers te laten horen. Patronaat was één van deze clubs.

Het is half acht, het regent buiten hard en het Patronaat loopt vol met mensen. Vanavond bezoek ik als stagiair van Haerlems Bodem samen met fotograaf Peter van Heun het concert van Ilse deLange. We dachten: als we er om half acht er zijn, dan is het nog rustig en kunnen we een beetje vooraan staan. We lopen naar binnen, hangen onze jassen op en lopen de grote zaal in, die helemaal uitverkocht is. Wow, wat zijn er al veel mensen was mijn eerste gedachte. Er hangt een gezellige sfeer, er zijn veel volwassenen, een aantal gezinnen en ook de die-hard fans zijn er te vinden. Daar stonden we dan, te wachten in een volle zaal totdat Ilse zou gaan optreden. Maar wat zou ik kunnen verwachten? Als klein meisje luisterde ik wel eens naar de klassiekers van Ilse en ik vond het erg mooie nummers, maar vooral haar accent bij de Voice of Holland vond ik geweldig. Hoe zou ze dan in het echt zijn? En vind ik de muziek live nog steeds zo leuk?

Nieuwe cd heet toepasselijk: Ilse DeLange

Een paar minuten voor half negen houdt iedereen het podium goed in de gaten om de eerste glimp van Ilse op te vangen. Maar keurig om half negen komt ze met een grote glimlach samen met haar band het podium opgelopen, het concert kan beginnen!

De Twentse begint te vertellen hoe leuk ze het vindt om weer in Haarlem te zijn en hoe heerlijk ze het vindt dat ze weer begonnen is met een tour door heel het land. Ze start met drie nummers van haar nieuwe album, die velen nog niet zo goed kennen. Ondanks dat maar weinig mensen de tekst niet kennen, geniet iedereen volop van het plezier dat Ilse uitstraalt. Ze heeft iets speciaals, wat niet op een CD of plaat te plaatsen is. De sfeer wordt nog beter wanneer ze een aantal nummers begint te zingen van haar twintig jaar oude debuutalbum ‘world of Hurt’.

Nieuw bandlid: Yori Swart

DeLange vertelt dat ze graag een vrouw in haar band wilde. Singer-songwriter Yori Swart kwam ze regelmatig tegen op Instagram en Ilse was stiekem een fan van Yori. Dus ze besloot om haar een berichtje te sturen met de vraag of ze het leuk zou vinden om een kop koffie te drinken. Zo werd Yori onderdeel van de live band. Yori mocht in het Patronaat solo zingen, wat een sound! Het publiek reageerde erg enthousiast op dit nieuwe bandlid. Dit was niet de enige solo, ook gitarist Arnold van Dongen nam een paar solo’s voor zijn rekening.

mag ik een liedje meespelen

In het publiek stond ook Yvette, een meisje van een jaar of veertien, en zij heeft de avond van haar leven gehad. Yvette had een kartonnen bord bij zich waar ze “mag ik een liedje meespelen” op had geschreven. Even later mocht Yvette het podium op om mee te spelen met het nummer ‘Next to me’ en ze mocht zelfs een klein stukje meezingen. Het publiek juichte en klapte en was enthousiast dat Ilse de droom van dit meisje waar maakte. Ilse weet het publiek op een leuke manier te betrekken bij haar optreden. Zo werd er ook gezwaaid met lichtjes tijdens het nummer ‘Miracle’.

Voor mij was het een avond vol nieuwe ervaringen en belevingen. Nu mijn eerste artikel voor Haerlems Bodem nog schrijven, maar volgens mij gaat dat wel goed komen.

foto’s: Peter van Heun

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here