Afgelopen week was het dan eindelijk zover: droog, boven de 15 graden en zonnig. Het perfecte weer om, samen met fotograaf Sandra, eens een kijkje te nemen bij de bijenkasten van imker Eddie. Want voordat ik Eddie in levende lijve ontmoette, had ik al van hem geleerd dat bijen niet van koud houden en niet kunnen vliegen in de regen. Dus de laatste weken hebben we geduldig gewacht tot we eindelijk de kasten, de imker en natuurlijk de bijen konden bezoeken.

“Ben je allergisch?”

Eddie is al bezig om de bijenroker klaar te maken als wij arriveren: “Dit zet ik standaard klaar, maar gebruik ik bijna nooit. Bijen communiceren continu met elkaar en rook verstoort de communicatie. Dus als ze om wat voor reden dan ook agressief worden, dan helpt rook de communicatie te verstoren. De bijen gaan dan terug in de kast en wij kunnen teruglopen.” Terwijl hij vertelt over zijn hobby krijgen wij een heuse imkerkap aangereikt met de vraag of wij weten of we allergisch zijn. Goede vraag, wij gaan zo natuurlijk duizenden bijen bekijken. Gelukkig zijn er geen allergieën (bekend) en alvast een spoiler: er was ook geen enkele bijensteek.

Imker
Een honingbij kan maar liefst drie kilometer van de kast wegvliegen.

Ineens weet je het: “Ik word imker”

Met al deze spullen ziet het eruit als een serieuze hobby, maar hoe kom je erbij om imker te worden? Eddie vertelt: “Ik werkte bij de Rabobank in Haarlem en daar staat een bijenkast boven op het dak van het kantoor. Tijdens een pauze keek ik ernaar en dacht: wat gebeurt er eigenlijk in zo’n bijenkast? Bij deze vraag ‘klikte’ er iets in mij. ’s Avonds heb ik op YouTube enorm veel video’s gekeken over bijen en voordat ik ging slapen had ik mij al ingeschreven voor een cursus imker. Normaal ben ik niet zo impulsief, maar ineens had ik iets van ‘Ja, dit is het!’. Ondertussen ben ik alweer vijf jaar imker en ik vind het een heerlijke hobby zo buiten in de natuur. ”

Imker
Zie je die verschillende kleuren in de honinggraat? Dat komt doordat er verschillende soorten stuifmeel wordt verzameld.

Zoals alles in het leven zijn er voor- en nadelen aan een hobby. Op de vraag welke dat zijn antwoordt Eddie: “Doordat ik nu imker ben, ben ik mij ook veel meer bewust van de natuur. Omdat de bijen bloemen, nectar en stuifmeel nodig hebben, weet ik nu veel beter welke planten wanneer bloeien. Daarnaast vind ik het heerlijk dat je meedeint op het tempo van de natuur en de bijen. Er is geen haast en geen ‘moeten’. En als ik bij de kast ben en de bijen hebben er geen zin in, dan is dat ook oké, dan kom ik morgen nog een keer.” Op eventuele minpunten kan Eddie niets noemen, behalve dat de bij-grapjes soms wel erg bij-de-hand zijn (haha).

Imker

De honing als bij-product

Maar wat is het doel van een imker? “Dat ligt aan de imker” vertelt Eddie. “Er zijn imkers die het doen voor de bij-producten (haha) zoals honing en bijenwas. En er zijn ook imkers die de bijen hun gang laten gaan. Ikzelf zit daar tussenin. Voor mij is de hobby juist om bezig te zijn met die bijen. Het enige product wat ik neem van de bijen is het overschot aan honing. Bijen maken van alles veel te veel. Ik pak dan alleen het deel wat echt over is. Helaas was de start van het huidige bijenseizoen slecht, veel koude dagen en regen, dus kan ik nog geen lentehoning pakken. Maar vorige jaren had ik al 30 kilo honing kunnen afnemen van de bijen naast de 15 kilo die achterblijft voor de bijen.”

Eddie vervolgt: “Met een beetje geluk kan ik dus twee keer per jaar honing afnemen: lente- en zomerhoning.” Op de vraag welke van de twee zijn favoriete honing is komt een snel antwoord: “De lentehoning, deze is wat kruidiger. De zomerhoning smaakt meer naar munt doordat de bijen dan veel nectar verzamelen van de lindeboom die dan bloeit.”

Bijen houden van warmte. Ze vliegen pas uit als het acht graden of warmer is. Daarnaast is het in de kast ook een aangename 37 graden.

Honing proeven

Ondertussen is het tijd om in de kasten te gaan kijken in volledig beschermende kleding. Eddie heeft in totaal 14 bijenkasten waarvan er drie op het Landgoed Duin en Kruidberg staan. Terwijl we de bijen bekijken, voel ik letterlijk de warmte van de kast en hoor het rustgevende gezoem. We mogen ook proeven van het toekomstige honingproduct. Eddie pakt er een raam bij waar de bijen honing maken. Door je vinger in het raam te steken komt er ‘honing’ op je vinger. Dit is nog te vloeibaar om het honing te noemen want honing heeft een lager percentage water, maar het smaakt wel heerlijk zoet. Een beetje schuldig vraag ik hoelang het duurt voordat de bijen deze deuk hebben hersteld. Eddie: “Binnen een dag zie je hier niets meer van.” Dat zijn nog eens bezige bijen!

Even de vloeibare honing proeven, zie je het glinsteren?

Bijen hebben bloeiende planten nodig

Nadat wij de bijen hebben bekeken en de honing hebben geproefd, komt Eddie ineens terug op de vraag wat hij minder leuk vindt aan zijn hobby. Een beetje teleurgesteld zegt Eddie: “Steeds meer mensen, instanties en gemeentes vinden bijen belangrijk en dat is een fijn bewustzijn. Maar ondertussen bestraat iedereen zijn of haar tuin en maaien gemeentes alles continu kort. Het is natuurlijk super dat iedereen de bij belangrijk vindt, maar we moeten het met elkaar doen en de bij heeft wel echt bloeiende planten nodig. Als wij continu natuur vervangen voor steen of alles maaien dan wordt het wel heel lastig. En niet alleen voor de bij, maar ook de afwatering en warmte in de stad. Natuur helpt bij het afwateren tijdens een flinke regenbui en de temperatuur reguleren in de zomer. Het zou dus zeker tof zijn als Haarlemmers nog meer groen planten.”

Foto’s door Sandra Reeb-Gruber

Wil je meer weten over Imker Eddie? Neem dan eens een kijkje op zijn website: https://www.imkereddie.nl.
Wil je meer Haerlems Bodem en natuur? Lees dan Bomen meten en beestjes zoeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here