Als onderneming ben je continue in beweging. Je verandert mee met de tijdsgeest, de behoeftes van de markt en andere (innovatieve) ontwikkelingen. Onderneming Haerlems Bodem bestaat sinds 2012 en is ook onderhevig aan deze aspecten. Omdat HB zich wil blijven ontwikkelen, zijn we als impactproject onderdeel van het fastracktracject van Starters4Communities. HB-oprichter Dennis doet verslag.

Starters4Communities

Starters4Communities biedt trainings- en ontwikkelprogramma’s aan waarmee ze deelnemers opleiden tot effectieve changemakers met eigen visie. Ze geloven dat sociaal ondernemerschap de wereld op duurzame wijze kan veranderen en helpen daarbij de changemakers te maken die hier voor nodig zijn. Je leert door te doen, in teams, met direct resultaat voor het deelnemende impactproject. Dit alles vanuit praktijkgerichte methodes met trainingen, tools, inspiratie, challenges, reflectie, een gids, en deel uitmakend van een groeiende community.

Ondernemend Leiderschap is een van de onderdelen van het ontwikkelprogramma

Waarom doet HB mee?

Veel mensen kennen Haerlems Bodem alleen als online medium, maar inmiddels zijn we veel meer dan dat. Eén ding dat we over de afgelopen jaren gemerkt hebben is dat we het belangrijk vinden om Haarlemmers in beweging te krijgen, oftewel om impact te maken. Door deel te nemen aan het fasttracktraject willen we meer inzicht te krijgen in hoe we dat al doen en hoe we dat kunnen versterken.

‘We willen ruimte bieden voor werk, toffe content maken en samenwerken met partijen die onze normen en waarden delen.’

In 2012 startte Haerlems Bodem als Facebookpagina. Er werden tips gegevens voor uitgaan, nieuwe hot-spots besproken en opvallende berichten overgenomen uit andere media. Als snel werd duidelijk dat er behoefte was om op een moderne manier te communiceren over het reilen en zeilen in het Haarlemse. Dit resulteerde in het lanceren van de website en niet veel later in het vinden van enthousiaste mensen die ook geloofden in onze pijlers. In de afgelopen zes jaar is Haerlems Bodem uitgegroeid tot een organisatie waarbij vrijwilligers hun creativiteit de vrije loop mogen laten en we graag samen werken met sociale, maatschappelijke en culturele instellingen.

De kick-off vond plaats bij een van de andere impactprojecten: Natalie Wool

Haerlems Bodem wil meer. We hebben een gezonde dosis ambitie en het idee om te groeien. We willen ruimte bieden voor werk, nog meer toffe content maken en samenwerken met partijen die onze normen en waarden delen. Daarbij zijn er nog zoveel verhalen te vertellen, mensen met elkaar te verbinden en in beweging krijgen. Door middel van een open en transparante manier laten zien waar wij mee bezig zijn en zo mensen betrekken en inspireren. Om hier meer inzicht in te krijgen doet Haerlems Bodem als impactproject mee aan het traject van Starters4Communities.

Impactproject Kick-off

De kick-off van het traject vond plaats op het MAAK terrein in de Waarderpolder. Kennismaking, het maken van een projectplan en afspraken omtrent de samenwerking stonden centraal. Ook het professioneel gebruik van post-its was een belangrijk onderdeel van de dag. Het blijkt dat hier verschillende methodes voor zijn. Dennis: “Ik was onder de indruk van de vele informatie die er gegeven werd en de juiste afwisseling tussen gefocust bezig zijn en ontspanningsoefeningen. Zo’n eerste dag kan nog wel eens onwennig zijn, maar de groep ging snel en met veel energie aan de slag.”

Aan slag voor en met Natalie Wool.

De deelnemers – en de vertegenwoordigers van de impactprojecten – leerden nieuwe skills ontwikkelen, welke direct werden toegepast voor het toegewezen bedrijf. Naast Haerlems Bodem zijn iZoof (elecktrische deelautos) en Natalie Wool (Biologische Wol) aangesteld als impactproject. Elk impactproject legt een vraag neer bij de deelnemers. Deze vraag moet aan het einde van het traject (deels) beantwoord zijn. Het volledige traject bestaat uit tien weken van diverse workshops, het gezamenlijk uitwerken van opdrachten en de geleerde skills toepassen. Daarbij zijn er meerdere bijeenkomsten tussen de impactprojecten en deelnemers. Aan het einde van het traject worden de antwoorden op de vragen en de ontwikkeling van de deelnemers gepresenteerd.

Team iZoof buigt zich over de eerste stappen voor hun plan.

Team HB en de grote vraag…

Team Haerlems Bodem bestaat uit Arla en Yob. Twee compleet verschillende persoonlijkheden die beiden hun eigen motivatie hebben om deel te nemen aan het traject. Arla heeft behoefte aan meer hands-on skills. Door haar universitaire scholing verzinkt ze vaak in het doen van veel onderzoek en blijft het echte doen liggen. Yob is al een lange tijd op zoek naar wat hij eigenlijk wil en kan doen in het leven. Opgezadeld met een bijzondere set skills – hij spreekt onder andere Russisch en met een beetje extra inspanning Chinees – baant hij zich een weg door het moderne bedrijfsleven. Via dit traject wil hij social skills ontwikkelen en spreekt het duurzame aspect van het traject hem vooral aan. Dennis: “Beiden zitten volgens mij op hun plek bij Team HB tijdens deze kick-of van Starters4Communities.”

Arla en Yob: Team Haerlems Bodem

De grote vraag die wij gezamenlijk beantwoord willen hebben aan het einde van het traject luidt: “Hoe kan Haerlems Bodem over de komende maanden groeien? Kunnen de benodigde bedrijfsmiddelen bijvoorbeeld gefinancierd worden uit fondsen/subsidies en welke projecten en/of uitingen moeten er gedaan worden, zodat er ruimte komt om mensen aan te nemen.” We hebben inmiddels al een paar mooie ontdekkingen gedaan en al het vertrouwen dat we tot een fantastisch eindresultaat gaan komen. Zowel voor Haerlems Bodem als voor Arla en Yob.

Naar glorie!

Impactproject
De grote vraag luidt: hoe kan Haerlems Bodem over de komende maanden groeien?

In de komende weken zullen we de ontwikkelingen van Haerlems Bodem als impactproject verder publiceren. Houd de site in de gaten en voor meer info over Starters4Communities check je www.starters4communities.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here