Jos Wienen werd op 21 september 2016 geïnstalleerd en is nu ruim een half jaar burgemeester van Haarlem. Een burgemeester moet niet alleen zijn plek vinden in het gemeentebestuur, maar moet net zo goed wennen aan ‘zijn’ nieuwe stad. Waar heeft hij inmiddels al kennis mee gemaakt? En weet hij eigenlijk wel dat Haarlemmers heel goed zijn in het bouwen van een feestje? Haerlems Bodem vond het tijd voor een interview en trok erop uit naar het gemeentehuis.

Een burgemeester heeft uiteraard geen 9-5 baan. Als burgemeester ben je het boegbeeld én de vertegenwoordiger van de stad, neem je het op voor je gemeente, ontvang je andere hoogwaardigheidsbekleders en ben je de voorzitter van de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders. Het is een drukke en afwisselende functie, zo kan ook onze relatief nieuwe burgemeester bevestigen. “Ik ben 24/7 in functie en kan altijd gebeld worden als er iets aan de hand is. Mijn telefoon een keer uitzetten is er dus niet bij. Mijn werkweken zien er nooit hetzelfde uit. Dat vind ik ook het leukste aan deze baan, het is zó afwisselend.” Dat is in Haarlem natuurlijk niet heel anders dan in Katwijk, waar hij eerder burgemeester was. Wat onderscheidt Haarlem dan? “Haarlem kent een grotere schaal, meer diversiteit, complexere problemen en een groter cultureel aanbod.

Burgemeester Jos Wienen

Hoog bezoek

Omdat we genoeg weten over bestuur en politiek en Haarlem zich wat ons betreft toch wel het kloppend culturele hart van de regio mag noemen, werden kunst en cultuur al snel een belangrijk onderwerp van gesprek. Noord-Holland is dit jaar uitgeroepen tot de provincie waar de nationale viering van de bevrijding plaatsvindt. Dat betekent dat de nationale lezing in Haarlem plaatsvindt en dat brengt hoog publiek met zich mee. “Als er hoog bezoek naar de stad komt, ben ik meestal degene die het bezoek ontvangt. Op 5 mei komt Mark Rutte naar Haarlem, die ik samen met de Commissaris van de Koning [dhr. Remkes] zal ontvangen. Een deel van deze dag ben ik aan het werk en bezoek ik Bevrijdingspop, maar later op de dag ben ik vrij en kan ik zelf rondkijken. Ik ben nog niet bij Bevrijdingspop in Haarlem geweest en ben erg benieuwd!

Cultuur in de stad

Ook bij andere evenementen komend seizoen hoeven we niet raar op te kijken als de burgemeester een kijkje komt nemen. Misschien wel dansend? “Ik ben wel al bij verschillende culturele instellingen geweest, zoals de Philharmonie en een aantal musea. Met de evenementen en de muziekscene in de stad heb ik nog niet echt kennis gemaakt, want het seizoen daarvoor gaat nu pas echt beginnen. Maar dat wil ik ook zeker gaan doen. Ik ben erg benieuwd! Of mensen mij dansend tegen gaan komen in de stad? Wie weet!

Ook bij de opening van de Oerkap, op 1 april, liet hij zijn gezicht zien. Een kijkje nemen bij het stadsstrand was niet overbodig, want het is momenteel een veelbesproken onderwerp in de gemeenteraad. “Ik was daar op uitnodiging van een gemeenteraadslid. Ik heb er een rondleiding gehad en alles bekeken. Het was er erg gezellig en ik zag vooral veel jonge mensen. Ik had er nog niet zoveel beeld van. Nu ik er ben geweest, kan ik beter begrijpen waarom veel mensen deze unieke plek willen behouden.

Hete huizenmarkt

Aangezien Jos Wienen van Katwijk naar Haarlem is getrokken voor zijn burgemeesterschap, is hij momenteel ook op zoek naar woning. Daarbij loopt hij, net als de gemiddelde Haarlemmer, tegen een enorm oververhitte huizenmarkt aan. “Ik wil graag in of rondom het centrum wonen, want dat is centraal en dicht bij mijn werk. Het gaat alleen niet zo makkelijk. Haarlem is populair, dus de huizen zijn heel duur en de verkoop gaat snel.

“Wat ik vooral opvallend vind, is dat er zoveel mensen betrokken zijn bij de stad en met ideeën en initiatieven komen.”

Dat veel mensen naar Haarlem trekken, is voor ons geen nieuws en ook zeker niet onbegrijpelijk. Ook de burgemeester kan zich daarin vinden: “Ik vind Haarlem een geweldige en mooie stad! Ik houd ervan om door de stad te slenteren en rond te kijken. Er zijn veel interessante mensen. Wat ik vooral opvallend vind, is dat er zoveel mensen betrokken zijn bij de stad en met ideeën en initiatieven komen. Ik vind dat echt heel leuk, want ik dacht eigenlijk dat je dat in grotere steden niet zo tegen zou komen. Haarlem bewijst het tegendeel. Ik merk dat mensen trots zijn als ik vertel dat ik Haarlem leuk vind.

 

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here