Haarlemse zzp’er hebben het zwaar, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich proberen aanpassen aan de omstandigheden. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’er over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Als tweede is Jeroen Kroon van Diest aan de beurt.

In gesprek met Jeroen Kroon

“Ik dacht: dit is mijn droombaan!”

Jeroen Kroon van Diest

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart? “Na mijn studie Facility Management heb ik voor werkgevers gewerkt. Mijn laatste baan was bij de Stadsschouwburg & Philharmonie. Toen ik daar werd aangenomen dacht ik: dit is mijn droombaan! Midden in mijn eigen stad én in de creatieve sector. Het was een hele leuke baan, maar ik miste wel echt een stuk vrijheid. Mijn coach stelde me toen de vraag: “‘Jeroen, wat doe je nu het allerliefst?”‘ Ik verraste mezelf met het antwoord: verrassen! Dat is wat ik al mijn hele leven doe. Ik had alleen nooit bedacht dat ik daar mijn werk van kon maken. Een aantal mensen om me heen inspireerde me om in het diepe te springen en mijn hart te gaan volgen. En dat is wat ik twee jaar geleden heb gedaan.”

Wat doe je nu precies? “Ik bedenk en organiseer unieke verrassingen. Voor zowel particulieren als bedrijven op maat. Onvergetelijke momenten voor een lach of een traan. Mijn missie is dat elke Nederlander zich écht speciaal voelt. Een bijzonder moment is volgens mij het mooiste cadeau dat je kunt geven. Van prachtige huwelijksaanzoeken in binnen- en buitenland tot unieke bedrijfsopeningen. Van een speciale verjaardag met een op maat gemaakt nummer van een bekende singer-songwriter tot een bizarre teamdag op zee.”

In gesprek met Jeroen Kroon

Heb je in deze crisis je onderneming aan gepast? “Een flink aantal verrassingen is verplaatst naar een later moment. Voor nu heb ik twee nieuwe concepten bedacht, de Surprise Night en De dag dat het weer mag. De Surprise Night is een complete avond uit bij je thuis. Overheerlijk eten dat wordt bezorgd en daarna live online entertainment waarbij je kunt kiezen uit een aantal smaken. Een singer-songwriter, illusionist of comedian. Speciaal voor jou in de woonkamer. De dag dat het weer mag! gaat over de dag dat we weer met zijn allen samen mogen zijn. Al lijkt dat soms nog heel veel weg en is het nu voor velen overleven. Het moment komt dat deuren van bedrijven, restaurants en winkels weer opengaan. Familie en vrienden komen weer bij elkaar. Dit wordt een heel bijzonder moment. Ik maak daar graag, subtiel of juist uitbundig, een onvergetelijk moment van.”

Wat is tot nu toe jouw ZZP hoogtepunt geweest? “Dat we vlak voor de crisis met hele grote partijen in gesprek waren voor mooie opdrachten. Echt next level. Anderhalf jaar geleden verkocht ik nog op maat gemaakte gedichten zonder winst. En nu kan ik soms bijna niet geloven waar we allemaal aan tafel zitten. Ik had echt niet durven dromen dat we zo snel zouden groeien.”

“Toen zakte me de moed echt even in de schoenen”

Jeroen Kroon van Diest

En wat was een dieptepunt? “Begin dit jaar liep een verrassing door een technisch mankement niet helemaal zoals we van tevoren hadden bedacht. Toen zakte me de moed echt even in de schoenen. We bereiden altijd alles zo goed voor. Gelukkig leren we het meeste van onze fouten.”

Wat is je grootste les geweest? “Mijn grootste les is dat ik durf te vragen. Zowel hulp als een goede prijs. Het zit van jongs af aan vooral in me om te geven en minder om te mogen ontvangen. En geloof me, dan komt er te weinig binnen om van te kunnen leven. Heel fijn dat me dit inmiddels prima af gaat.”

Wat mis je in Haarlem nog als ZZP-er? “Helemaal niets volgens mij. We hebben zulke fijne plekken om af te spreken en te werken. En zo veel leuke ondernemers om mee te sparren en samen te werken. I love this place!”

In gesprek met Jeroen Kroon

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet, zo ja wie en waarom? “Ik heb sinds ik onderneem zoveel meer waardering gekregen voor alle ondernemers. Echt inspirerend vind ik een geweldige Experience Designer waar ik sinds kort mee samenwerk. Hij onderneemt al zijn hele leven en neemt alleen klussen aan waar hij zich helemaal goed bij voelt. We leren een hoop van elkaar en dat geeft me heel veel energie.”

Tenslotte, blijf je altijd ZZP denk je of ga je ooit vast personeel zal gaan inhuren? “Mijn droom is om het gezicht van Unique Surprises te blijven en de behoefte van de klanten te vertalen naar de invulling. Dat is wat ik het allerleukste vind. En dan freelancers en stagiairs om me heen verzamelen die het organiseren. Daar ben ik al mee begonnen en dat gaat supergoed. Stapje voor stapje alle Nederlanders zich écht speciaal laten voelen.”

Meer interviews met zzp’er? Lees hier het interview met Wouter: ““Ik wil mensen vermaken met muziek”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here