De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar op dit moment, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 januari 2021 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar ook andere zzp’ers zonder vast contract en zonder vast inkomen merken de klappen nu al van deze crisis. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich snel aanpassen aan de omstandigheden, zo goed als mogelijk. Als tiende is Kim Aukema aan de beurt.

In Gesprek Met Zzp'er Kim Aukema

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
“Nadat ik was afgestudeerd kon ik redelijk snel aan de slag bij een art director die zijn business wilde uitbreiden. Ik zou bij hem in dienst komen alleen ging dat door omstandigheden niet door. Hij vroeg wat ik ervan zou vinden als hij het werk aan mij zou uitbesteden en dat ik voor mezelf zou gaan beginnen. Ik had niks te verliezen en alleen mijn computer nodig, dus het antwoord was meteen ja. Hij heeft mij toen geholpen met het opbouwen van een netwerk en me mooie diverse opdrachten gegeven waar ik enorm van leerde. Daarnaast ging ik steeds meer succesvol netwerken en kreeg mijn onderneming op mijn twintigste bestaansrecht. Dat is ondertussen alweer 14 jaar geleden.”

Wat doe je precies?
“Ik verzorg projecten van voornamelijk maatschappelijke organisaties. Zowel visueel als uitvoerend. Zo werk ik bijvoorbeeld voor de Stichting Bedrijf & Samenleving waar ik projectleider ben van Track the Talent. Daar gaan leerlingen van praktijkscholen verschillende bedrijfsbezoeken doen. Het brengt ze op ideeën voor een stageplek of een leuke baan. Daarnaast heb ik het prentenboek Krabbetje Kor wil rechtdoor gemaakt dat gaat over pesten – als kind werd ik enorm gepest. Tijdens het maken van het boek ben ik in contact gekomen met de Stichting Omgaan met pesten. Ik werd zo blij van hun werkzaamheden dat ik nu zelf de erkende vakopleiding volg als ‘Sta Sterk Trainer’. Tijdens deze training leren kinderen op een positieve manier onder andere voor zichzelf op te komen, zelfvertrouwen krijgen en lastige situaties op te lossen. Volgende maand mag ik afstuderen en ben ik de eerste Sta Sterk Trainer in Haarlem. Ook ben ik eigenaar van HaarlemseMuggen.nl. De lokale, uniek en duurzame giftshop voor Haarlemse Muggen. Ik word blij van de illustraties maken, de webshop bijhouden, inkoop, verkoop, sociale media en samenwerken met lokale bedrijven zoals conceptstore Nyhaven, de Snuffelmug en Eyecather.”

In Gesprek Met Zzp'er Kim Aukema

Heb je in deze crisis je onderneming aan gepast?
“Ja en nee. Alles wat ik qua visuele communicatie zoals: websites bijhouden, nieuwsbrieven maken, sociale media enz. kan doorgaan. Verder werkt mijn man nu ook vanuit huis en ons zoontje gaat volgende maand pas naar de opvang. Dat was de eerste week even goochelen, maar nu hebben we er een weg in gevonden. De uitvoering van projecten is wel lastiger. Stages stopten per direct, gelukkig gaan nu langzaamaan de scholen weer open. Zo ben ik nu druk aan het uitzoeken hoe we de snuffelstages van Track the Talent kunnen gaan uitvoeren met leerlingen. Bij welke bedrijven kunnen ze terecht en wat gaat de arbeidsmarkt doen? Waar hebben ze straks de meeste mogelijkheden en hoe kunnen we dit allemaal corona-proof doen?”

We schudden minder of geen handen meer

Kim Aukema

Denk je dat de wereld er anders uit ziet hierna?
“Ja ik denk het wel. Financieel worden er veel branches geraakt, die zullen zich anders in gaan richten of omscholen. Gelukkig zijn ondernemers creatief en kunnen goed denken in oplossingen. Ik denk dat we van de zorg ook nog een behoorlijke nasleep krijgen. Wat misschien wel blijft is minder of geen handen meer schudden, we meer thuis gaan werken en meer lokaal gaan ondernemen.”

Wat is tot nu toe je zzp hoogtepunt?
“Dat was toch echt wel toen ik hoorde dat mijn prentenboek tegen pesten Krabbetje Kor wil rechtdoor werd uitgeven. Zelf ben ik erg gepest op school. Daarom heb ik dit interactieve boek gemaakt om pesten (preventief) bespreekbaar te maken. Met de vragen in het boek ga je zelf ontdekken hoe je over pestgedrag denkt en ermee om kunt gaan. De boekpresentatie was een groot feest met honderd kinderen en ouders. Niemand minder dan  Dieuwertje Blok las het boek voor en de Haarlemse Dos Hermanos van onder andere het Klokhuis traden op met het lied dat ik bij het boek heb laten maken Ik pest niet mee!. Dat door mijn prentenboek de opleiding voor ‘Sta Sterk Trainer’ op mijn pad is gekomen is een bonus.”

“Toen ik daar boven op ook nog RSI kreeg, was de maat vol”

Kim Aukema

En wat was een dieptepunt?
“Dat was ongeveer 3 jaar geleden. Ik begon extra werk aan te nemen van opdachtgevers waarmee ik eigenlijk geen klik had. Maar hey, als zelfstandige vond ik dat ik blij mocht zijn met extra opdrachten en – natuurlijk – extra geld. Deze opdrachtgevers vonden dat ik altijd – dag nacht en weekend – bereikbaar moest zijn voor dit of dat. Dit paste totaal niet bij me. Toch mocht ik van mezelf niet stoppen, dat vond ik zwak. Dus werkte ik opeens met alle andere opdrachten erbij zeven dagen in de week. Langzaam werd alle plezier uit mijn werk gezogen. Toen ik na een jaar ook om mijn geld moest vragen omdat bepaalde opdrachtgevers een slechte cashflow hadden, en ik daar boven op ook nog RSI kreeg, was de maat vol. Daardoor kwam ik op de revalidatieafdeling in het ziekenhuis terecht waar ze me vertelden dat ik zo erg mijn pijnsignalen had genegeerd dat ik waarschijnlijk van werk moest veranderen. Pff wat had ik mezelf aangedaan. Vanaf dat moment heb ik mijn hele leven omgegooid. Alle mensen en dingen die mijn energie vreten, gingen er per direct uit – beste wat ik ooit heb gedaan.”

Was dit ook meteen je grootste les?
“Wat ik hierboven beschrijf is zeker mijn grootste les. Als jij geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen. Naar andermans plan leven zal mij niet meer gebeuren. Ik ben zzp’er omdat ik dan vrij ben om te kiezen hoe ik werk, waar ik werk, wanneer ik werk en vooral met wie ik werk. Ik zoek nu de mensen op waarbij ik groei en blijf ontwikkelen. Samen elkaar versterken. Door nee te zeggen tegen bepaalde opdrachten kwam er ruimte voor de haarlemsemuggen.nl, mijn prentenboek en kwam de opleiding die ik nu doe in beeld. Zo vielen alle puzzelstukjes opeens inklaar.”

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Eigenlijk niets. Als creatieveling is er genoeg te doen en te zien. Ook qua netwerken in Haarlem kom ik niks te kort.”

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet, zo ja wie en waarom?
“Ik heb niet per sé één voorbeeld, dat verandert door de tijd heen. Mijn eerste was zeker wel Emanuel Zegeling (oud-Haarlemmer), de art director waardoor ik zpp’er ben geworden. Hij maakt echt de mooiste dingen op design gebied. Ik heb veel van hem geleerd zowel creatief als zakelijk. Op het gebied van maatschappelijk ondernemen is mijn moeder voor mij een voorbeeld. Zij heeft haar eigen stichting Bedrijf & Samenleving. Met haar team verbindt ze bedrijven, en de samenleving door middel van projecten met een maatschappelijke meerwaarde. De focus ligt op de minder kansrijke groep in de samenleving. Veel Haarlemse ondernemers zetten zich hier vrijwillig voor in. Dat inspireert me om ook zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Dat ik vanaf het begin als projectmedewerker deel mag uitmaken van deze stichting is een verrijking. Als laatse vind ik Rob Wielenman een topper, zijn netwerken en events geven ondernemers van klein en groot formaat een podium in Haarlem. Ik heb daardoor zoveel leuke ondernemers leren kennen waaruit een waardevolle samenwerking is ontstaan. Dus ik denk dat mijn voorbeelden vooral Haarlemse ondernemers zijn die verbinden en elkaar versterken.”

Tenslotte, blijf je altijd zzp’er of ga je ooit vast personeel inhuren?
“Ik blijf lekker zzper en werk graag samen met andere ondernemers en organisaties op projectbasis.”

Meer In Gesprek Met Zzp’ers? Lees hier Peter Haitsma.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here