Haarlemse zzp’er hebben het zwaar, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich proberen aanpassen aan de omstandigheden. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’er over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Als eerste is Wouter van Kesteren aan de beurt.

gesprek met zzp'er Wouter

“Mijn hoogtepunt is het vermaken van mensen met muziek”

Wouter van Kesteren

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
“Mijn eerste ervaringen als zelfstandige begonnen al op de middelbare school. Ik had een drive-in show en mijn vader reed mij met alle apparatuur naar optredens. Maar het echte ondernemen kwam zo’n 20 jaar geleden, toen ik een webhosting bedrijf startte. Ondertussen bleef ik elk weekend plaatjes draaien en werkte ik als freelance vormgever. Uiteindelijk kon ik bij een leuk bedrijf aan de slag als vormgever in loondienst, waarna ik mijn webhosting bedrijfje verkocht. Toen de werkgever me minder uitdaging kon bieden én ik in de weekenden meer uren voor mezelf werkte dan doordeweeks voor de baas, heb ik besloten dat ik toch echt beter helemaal voor mezelf kon gaan werken.”

Wat doe je nu precies?
“Als mensen mijn beroep vragen, dan zeg ik altijd DJ. Maar in feite ben ik meer een ondernemer met een aantal mobiele muziekconcepten: DJ truck Beatford, GlitterGolf en Karaokevan. De eerste twee zijn voertuigen die omgebouwd zijn tot DJ booth/podium. DJ truck Beatford heb ik meer dan 10 jaar geleden ontwikkeld, maar was origineel een ambulance uit 1970. De Karaokevan is mijn laatste creatie: een caravan waarin bezoekers van festivals en bedrijfsfeesten uit hun dak gaan met hun favoriete karaokehit.”

gesprek met zzp'er Wouter

“Zolang er geen evenementen gehouden mogen worden, komt er geen geld binnen”

Wouter van Kesteren

Heb je in deze crisis je onderneming aangepast?
“Nog niet. Als ondernemer in de evenementen ben ik deze periode helaas al mijn opdrachten kwijt. Kortom: zolang er geen evenementen gehouden mogen worden, komt er geen geld binnen. Ik ben hierin wel coulant naar opdrachtgevers; ik heb veel trouwe klanten en ik doe de opdracht liever later voor honderd procent, dan dat ik nu een kleine annuleringsvergoeding ontvang. Op dit moment vul ik mijn tijd met extra onderhoud en wat klusjes die al een tijdje liggen. Ondertussen kan ik dan nadenken over welke andere activiteiten ik eventueel tijdelijk kan doen om toch nog een inkomen te genereren.”

Wat voor activiteiten denk je zoal aan?
“Ik zie verschillende mogelijkheden, maar ik ben er nog over aan het nadenken. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld om als zelfstandige weer wat grafische vormgeving te doen; of tijdelijk makkelijker werk als ‘bijbaan’ te zoeken. Uiteindelijk ligt de keuze ook aan de economische verwachtingen na de coronaperiode en de voorwaarden van de aangeboden steun door de overheid. Als zelfstandige heb ik moeite met het aannemen van een overheidsuitkering, maar ik ben bang dat het wel nodig is om mijn bedrijf op de lange termijn voort te kunnen zetten. Als tijdelijk werk en overheidssteun praktisch hetzelfde inkomen opleveren, dan kies ik wellicht toch voor het laatste om extra tijd in mijn bedrijf te kunnen investeren.”

gesprek met zzp'er Wouter
Draaien op een bruiloft

Wat is tot nu toe jouw zzp hoogtepunt geweest?
“Als je het mij vraagt, ben ik elk jaar gezegend met een aantal hoogtepunten. Zoals DJ truck Beatford tijdens Koningsdag op de Grote Markt bij Cafe Studio, Karaokevan bij Q Music Foute Party en leuke optredens met GlitterGolf bij hardloopevenementen. Uiteindelijk is mijn hoogtepunt dat ik kan leven door het vermaken van mensen met muziek.”

En wat was een dieptepunt?
“De periode waar we nu in zitten is wel een behoorlijk dieptepunt, maar ik heb er nog wel vertrouwen in dat ik daarna nog in deze mooie en vooral leuke branche kan werken. Hopelijk ook nog fulltime.”

Wat is je grootste les geweest?
“Ik blijf werken aan mijn ‘grootste les’, in de hoop het ooit onder de knie te hebben: een project eerst goed afronden voor ik aan een nieuw project begin. Ik wil regelmatig al met iets nieuws beginnen, terwijl ik nog niet de moeite heb genomen om de vorige ontwikkelde act goed in de markt te zetten.”

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Weinig. Ik vind Haarlem een mooie stad om te wonen en te werken! Soms zou ik het wel waarderen als sommige lokale event organisatoren meer met lokale ondernemers zouden samen werken.”

gesprek met zzp'er Wouter

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet, zo ja wie en waarom?
“Nee, eigenlijk niet. Uiteraard haal ik soms wel inspiratie uit andere bedrijven en ondernemers, maar ik heb niet een vaste ‘held’.”

Tenslotte, blijf je altijd zzp’er of ga je ooit personeel inhuren?
“Ik verwacht niet dat ik personeel ga inhuren. Ik werk wel graag samen met een aantal andere zelfstandigen, zodat ik de juiste mensen in kan zetten op verschillend werk. Over het hele jaar gezien heb ik ook niet elk weekend genoeg werk om vaste mensen in dienst te nemen.”

Check hier ook het interview met Sarah van de koffietent Bij Babette

Tekst: Frank Bohm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here