De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar op dit moment, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar ook andere zzp’ers zonder vast contract en zonder vast inkomen merken de klappen nu al van deze crisis. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich snel aanpassen aan de omstandigheden, zo goed als mogelijk. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’ers over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Als vierde is Virginie Manjoero aan de beurt.

Virginie Manjoero

“Ik wilde me volledig op mijn eigen onderneming storten.”

Virginie Manjoero

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart? “Ik werkte al een aantal jaar met veel plezier bij Amsterdam, daar was ik senior editor van de Nederlandstalige website van I amsterdam. Buiten dit werk om werd ik steeds vaker door bekenden benaderd of ik hen misschien kon helpen met teksten voor hun website, sollicitatiebrief of bedrijf. Ik vond (en vind!) het ontzettend tof dat ze bij mij aanklopten en wilde hen graag helpen, maar dat begon vrij snel serieuzere vormen aan te nemen. De klussen werden steeds omvangrijker en vrienden van vrienden wisten mij ook steeds vaker te vinden. In de tussentijd had ik me al ingeschreven bij de KvK en voor ik het wist, zat ik mijn vrije avonden tot diep in de nacht achter de computer. Hoe leuk ik alle verschillende opdrachten ook vond; dit was niet te combineren met mijn toenmalige baan én gezinsleven. Het voelde wel als een sprong in het diepe, om zonder vast salaris verder te gaan, maar toch heb ik na enige tijd Amsterdam Marketing vaarwel gezegd. Ik wilde me volledig op mijn eigen onderneming storten.”

Wat doe je precies?
“Het makkelijkste antwoord is dat ik copywriter ben. Maar ik doe wel iets meer dan tekstschrijven alleen. Onder mijn eigen label LENNDL werk ik zo allround mogelijk, met een focus op online communicatie: ik maak voornamelijk content voor websites, blogs, social media maar ook tijdschriften en brochures. Ik schrijf artikelen, interviews, nieuwsbrieven en alles ertussenin: long en short copy dus. Maar ook help ik bedrijven met SEO (zoekmachineoptimalisatie), contentstrategie, website-optimalisatie en tekstredactie.” 

Heb je in deze crisis je onderneming aan gepast?
“Om heel eerlijk te zijn: nee. Zo werk ik normaal gesproken de meeste dagen al vanuit huis, dus daar is niet zoveel aan veranderd. Al heb ik er nu een parttimebaan als juf bij, haha. Verder probeer ik al mijn opdrachtgevers in deze tijden zo goed mogelijk te ondersteunen en denk ik uiteraard met hen mee, hoe ze bijvoorbeeld nog beter in contact kunnen blijven met hun doelgroep. Maar ik ben niet van de daken aan het schreeuwen dat men echt bij mij moet zijn als ze hulp nodig hebben op digitaal vlak, nu ze het in deze roerige tijden meer van hun online kanalen moeten hebben. Daar voel ik me niet senang bij. Ook al wil ik iedereen heel graag adviseren hoe ze bijvoorbeeld beter gevonden kunnen worden in Google, hen helpen bij het beter verwoorden van hun missie en nieuwe content voor ze creëren. Maar dat is niet anders dan voor de crisis. Het voelt voor mij niet goed om daar een enorme focus op te hebben, ik wil net als altijd mensen/bedrijven helpen met mijn expertise. Er zijn nu waarschijnlijk veel meer mensen die mijn hulp kunnen gebruiken, maar ik wil er niet extra mee te koop lopen dat ik ze zou kunnen helpen. Dat voelt als een slaatje willen slaan uit een enorm kloterige situatie, en dat wil ik niet.”

Virginie Manjoero

Wat is tot nu toe je zzp-hoogtepunt geweest?
“Er is wat mij betreft eigenlijk niet één specifiek hoogtepunt te noemen… Maar het feit dat ik sinds mijn start als zelfstandige eigenlijk continu nieuwe opdrachten binnen krijg, is denk ik het allerfijnste in mijn bestaan als zzp’er. Dat er behoefte is aan de hulp die ik kan bieden én dat mijn opdrachtgevers zo tevreden over mijn werk zijn, dat zij mijn naam ook weer in hun netwerk noemen. Dat geeft veel voldoening en ook wel een kick. Een tevreden en blije opdrachtgever is al heel fijn, maar een nieuwe klus via die betreffende opdrachtgever voelt misschien wel net zo goed. Een project waar ik op dit moment mee bezig ben, is trouwens ook ontzettend waardevol: ik neem een aantal interviews af om de Tour du ALS meer zichtbaarheid te geven. Dit is een vrijwillige klus die ik voor Stichting ALS doe, een heel bijzonder project om aan mee te mogen werken. Helaas is ook dit evenement door de coronacrisis van de agenda geschrapt, maar hopelijk halen alle deelnemers alsnog heel veel geld binnen voor meer onderzoek naar ALS.” 

“Van deze fout heb ik mijn lesje geleerd”

Virginie Manjoero

En wat was een dieptepunt?
“Dat ik bij een project een samenwerking ben aangegaan met een partij die niet zo betrouwbaar bleek te zijn. Toen heeft mijn vertrouwen wel een deuk opgelopen. Maar goed, daar leer je uiteindelijk ook weer van. In de aanloop naar die samenwerking gingen er wel heel in de verte wat alarmbelletjes rinkelen, ik heb zo mijn twijfels gehad. Maar mede door de tijdsdruk heb ik deze gevoelens toen genegeerd, dat doe ik in de toekomst niet meer. Ik zal voortaan echt honderd procent mijn intuïtie volgen. Van deze fout heb ik mijn lesje geleerd.”

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Eigenlijk niks! Er zijn zoveel leuke plekken waar je met andere ondernemers bij elkaar kunt komen om onder het genot van een kop koffie even te sparren. En er zijn ook toffe werkplekken zoals Tribe Hub, in de Wagenstraat. Daar heeft oprichter Kassandra Schreuder echt een hele fijne plek gecreëerd, met allemaal super talentvolle vrouwelijke ondernemers uit Haarlem en omgeving. Laten we hopen dat we elkaar over niet al te lange tijd weer op dit soort plekken onder normale omstandigheden kunnen ontmoeten!”

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet?
“Zeker, dat is een ondernemer uit Heemstede: Willemijn Wortelboer, die samen met haar man RAW Paints heeft opgezet. Zij hebben een mineraal verfpoeder ontwikkeld voor binnen en buiten, waarmee ze een duurzame verfoplossing bieden in de huidige vervuilende verfindustrie. Willemijn wil met RAW Paints een einde maken aan onnodige waterverspilling en met een gezonde verf (zonder vluchtige organische stoffen) de wereld schoner achterlaten voor alle generaties na ons. Een heel inspirerende en bevlogen ondernemer, die op alle mogelijke deuren blijft kloppen en haar verhaal net zo lang blijft herhalen, totdat er echt iets in beweging komt. Van die overtuiging en volhardende mentaliteit kan menig ondernemer wat leren!”

Blijf je altijd zzp denk je of ga je ooit vast personeel inhuren? “Voorlopig bevalt dit heel erg goed. Maar zeg nooit nooit natuurlijk. De afgelopen tijd werk ik voor een aantal projecten steeds vaker nauw samen met collega-zzp’ers, waarbij we elkaar aanvullen met elk onze specifieke expertise. Want het geeft natuurlijk ook veel voldoening om met meer mensen samen een heel gaaf project succesvol neer te zetten.” 

Tekst: Frank Bohm

Meer interviews met zzp’ers? Lees hier het verhaal van Timo de Reuver.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here