We treffen Indian Askin in de kleedkamer van Patronaat vlak na de soundcheck. De vierkoppige Amsterdamse band, bestaande uit Chino, Jasja, Ferry en Bart, speelt vanavond de eerste echte show van hun Piñata Disco Derby Tour in Haarlem. Volgens Bob, de tourmanager, ongeveer de 69ste of de 71ste gig van dit jaar. Zelf omschrijven ze hun muziek als nupunk, met rock, grunge en sixties invloeden in een psychedelisch jasje. Haerlems Bodem verwelkomt ze met een Haarlems biertje en wil het één en ander van ze weten.

Als ik aan Haarlem denk, denk ik aan?

Bart: “M’n opa en oma. Mijn beide opa’s en oma’s wonen hier.”

Chino: “Ik weet dat hier mensen heen zijn verhuisd die ik vaag ken.”

Ferry: “Ik weet wel iets maar dat zeg ik niet….  Iets met zuipen en Popronde….”

Jasja: “Oh nee, niet dat verhaal. Dat heb ik verdrongen….”

Chino vervolgt: “Het was een legendarische avond, we hebben hier een keertje gespeeld, dat was een heel belangrijke gig maar we hadden het verprutst en toen hebben we het op een zuipen gezet.”

Jasja legt uit: “We waren toen net begonnen, we waren nog met z’n drietjes, zonder Bart. We speelden in het Patronaat Café en het ging niet zoals het moest….”

Ferry grinnikend: “….maar het was wel gezellig!”

Chino: “Het was een dolle avond, vat het maar samen als: ‘bloed, kaas en een gebroken vaas.’ Daar denken we aan als we aan Haarlem denken.”

ia-1

Wat is je tofste herinnering aan een optreden in Patronaat, als artiest of bezoeker?

Unaniem: “De stripdagen!”

Bart: “Toen speelden we in de kleine zaal met zZz….”

Ferry: “…..en toen werden we, sorry Patronaat, weer baldadig. Iets met een biergevecht. Chino heeft een ding dat hij nogal rond zwaait met zijn bier als hij praat!”

Chino vult aan: “En, wat ook heel chill is hier, het loading dock in Patronaat is zo groot dat je hier gewoon kan skaten als je wilt.”

Als je in de programmering van de komende weken kijkt, wat zou je zelf graag willen zien?

Ferry pakt een deel van het programma: “The Homesick!”

Chino voegt toe: “…en St. Tropez.”

Ferry: “Birth of Joy.”

Bart met een ander deel van het programma: “The Mighty Breaks natuurlijk, dat is mijn andere bandje. Ik kan alleen waarschijnlijk zelf die avond niet meespelen omdat ik met Indian Askin speel, dat is wel jammer.”

Jasja: “Remy van Kesteren, dat is een hele goede harpist, dat is wel tof.”

Ferry: “Wow, Hypochristmutreefuzz, dat klinkt super sick!”

Jasja leest voor: “De meeste geflipte noise band van Gent komt naar Patronaat.”

Unaniem: “Dat willen we zien. We kunnen niet, want dan moeten we zelf spelen, maar klinkt heel tof.”

Ferry: “Tears & Marble wil ik eigenlijk ook wel zien, die line up is fakking chill, waarom woon ik eigenlijk niet in Haarlem?”

Jasja: “Ik heb er best wel lang over nagedacht, om in Haarlem te gaan wonen. Amsterdam is de laatste jaren zo onwijs druk aan het worden. Het is gewoon niet te doen daar eigenlijk. En ik kom heel graag in Haarlem.”

ia-11

Welke vraag zou je nu als band het liefst beantwoorden?  

Jasja: “Nou, we willen dus even zeggen dat we de Piñata  vergeten zijn vandaag….”

Chino: “Sorry Haarlem.”

Ferry: “Het is zonde want er heeft een hoop werk in gezeten. Dan moeten de mensen van Haarlem maar naar een andere show komen om hem alsnog te bewonderen.”

Waar kunnen we je/jullie in de toekomst tegenkomen?

Bart: “Mainstage Glastonbury.”

Ferry: “Zo, hallo! Nee hoor, Glastonbury gaan we niet halen. Je ziet ons in België, hopelijk gewoon Europa. Dat is nu het plan.”

Bart vult aan: “Duitsland, Zwitserland, Oostbloklanden, die kant op.”

Jasja: “Duitsland is leuk. Die gaan helemaal los vanaf het eerste nummer omdat ze gewoon zin hebben om een feestje te vieren. In Nederland is het publiek meer afwachtend ofzo, zo van ‘laat maar zien wat je kunt’, in Duitsland is het meteen goed. En je kunt er  bier kopen bij het tankstation.”

De rest volmondig: “Ja!”

Jasja vervolgt: “…. maar Duitsland nu nog even niet. We gaan eerst in België een tourtje doen met JACLE BOW, die nu voor ons opent vanavond. Wij gaan binnenkort een aantal keer bij hun het voorprogramma doen.”

Chino: “En daarnaast zijn we de hele tijd al bezig met de nieuwe plaat. Werktitels worden titels, dus het begint ergens op te lijken. We zijn niet zo’n band die een maand weggaat om te schrijven, we doen het gewoon allemaal tegelijk.”

Jasja: “Dat is wel een uitdaging maar ook leuk.”

Ferry vult aan: “….en daarbij, je wilt graag toch?! Dan zul je moeten aanpakken: optreden, nieuw werk maken, interviewtje, fotoshoot, alles.”

De volgende die wij namens Haerlems Bodem hopelijk spreken is Birth of Joy , wat zou je hen willen vragen?

Ferry resoluut: “Waar heeft die gast zo leren drummen? Nee hoor, vraag dat maar niet want ik weet het al. Maar hij is zo goed, is gewoon eng!”

Bart vult aan: “Ze zijn alle drie gewoon doodeng goed. De toetsenist is ook echt insane.”

Ferry: “We zouden ze dan ook willen vragen: ‘Kan het iets minder af en toe?’.”

Chino: “…. en ik vraag mij af of Kevin nog weet dat we een keer paddo’s hebben gegeten in Velp, ik weet het nog wel maar of hij het nog weet?  Maar zeker ook of ze af en toe wat minder goed willen spelen, die vraag moet er ook wel echt bij.”

ia-2

Korte impressie van de avond:

Dat ze de Piñata vergeten waren was eigenlijk het enige minpuntje van de avond. Dat, en dat Chino nieuwe gel had die in zijn ogen prikte als hij zweette. En dat Jasja wat problemen had met het geluid. Maar als dat de minpuntjes waren weet je dat het goed was. De kleine zaal stond goed vol, het publiek had er zin in en er werd zelfs voorzichtig meegezongen en gedanst. Vanaf het eerste nummer ging het gas erop en speelden ze vol overtuiging en overgave een hele fijne show.

ia-9

ia-8

ia-6

ia-14

Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here