Je hebt een briljant idee, bijvoorbeeld een loopband door de Grote Houtstraat, maar je weet niet of dit haalbaar is en hoe je dit een stap verder brengt… Gelukkig is daar het Initiatievencafé: een – vanuit gemeente Haarlem gecreëerd – platform waar alles omtrent nieuwe ideeën samensmelt. Klinkt dat nog een beetje vaag? Mooi, want wij spraken met Myrna Wiggers voor verduidelijking.

Ideeën die de stad de stad maken

Myrna is accountmanager bij gemeente Haarlem en eerste aanspreekpunt voor initiatiefnemers. Ook organiseert zij het Initiatievencafé. “In het kort houdt dat in dat we Haarlemmers met een mooi idee in contact brengen met maatschappelijke organisaties, ondernemers, de gemeente, wijkraden en andere initiatiefnemers die kunnen helpen om het idee een stap verder te brengen.” Tijdens het Initiatievencafé pitchen beginnende initiatiefnemers hun idee en concrete hulpvraag aan het publiek. Ook pitchen bestaande, succesvolle initiatieven hun ervaringen en tips & trics. “Tijdens het tweede uur kan iedereen netwerken en vinden de aanwezigen elkaar, zo ontstaan mooie, nieuwe samenwerkingen.”

Initiatievencafé
Myrna Wiggers – “Het mooie is dat wordt gekeken naar mogelijkheden en niet naar beperkingen.”

De gemeente ontvangt ideeën

Myrna weet uit ervaring dat gemeente Haarlem veel aanvragen binnenkrijgt van enthousiaste Haarlemmers die een idee voor de stad uit willen voeren. “We zagen dat de stad vol zat met goede ideeën, maar dat veel initiatiefnemers moeite hadden om hun plan van de grond te krijgen. Dit kwam enerzijds door stroperige processen en anderzijds omdat niet alle initiatiefnemers een sterk netwerk hebben. Terwijl een goed netwerk juist zoveel mogelijk kan maken.” Met het Initiatievencafé wil zij een plek bieden waar een groot, Haarlems netwerk aanwezig is. Ook zijn medewerkers van verschillende afdelingen van de gemeente aanwezig. Zo vinden initiatiefnemers makkelijker hun weg binnen de gemeente.

Pitchen met Passie
Tijdens een Initiatievencafé pitchen meerdere initiatiefnemers hun verhaal. Voor sommigen kan dat eng zijn. Myrna: “We bieden daarom voor elk café een gratis pitchtraining aan, genaamd Pitchen met Passie. Een enthousiast verhaal vertellen kunnen we allemaal, maar om je initiatief en je hulpvraag kort, persoonlijk en uitnodigend over het voetlicht te krijgen, is best lastig. Daarom bieden we deze training aan.”

Initiatievencafé
Jur Jacobs pitchte tijdens het Initiatievencafé. 

Zo pitchte Jur Jacobs tijdens het Initiatievencafé in juni van dit jaar zijn initiatief om saté van hanenvlees te introduceren bij restauranthouders. Hij zag dat de vleesindustrie eigenlijk alleen gebruik maakt van kippenvlees, hanenvlees wordt weggegooid. “Enorm zonde natuurlijk! Wij hadden het idee om meer restaurants te enthousiasmeren om hanensaté te verkopen en zochten hulp met het uitvoeren van dit plan. Naar aanleiding van mijn pitch tijdens het Initiatievencafé hebben wij diegene gevonden.” Jur moedigt ook enthousiast deelnemers voor een volgende café aan. “Je moet het gewoon gaan doen. Het is een goede manier om anderen te ontmoeten die ook met eigen ideeën rondlopen en je netwerk uit te breiden.” Als alles volgens plan verloopt, kunnen Haarlemmers binnenkort in enkele restaurants saté van hanenvlees eten.

Initiatievencafé – Kweekcafé – 13 november

De bijeenkomsten zijn laagdrempelig, iedereen moet zich op zijn gemak voelen en naderhand wordt nagepraat met een biertje. Zo kunnen de aanwezigen nieuwe netwerken aanboren en ideeën uitwisselen. Tot nu toe trokken de cafés een divers netwerk aan en zijn er al veel initiatiefnemers verder geholpen.

Heb jij een vet idee?

Heb je een vet idee, wil je een initiatief pitchen, ervaring op doen of komen netwerken? Meld je dan gratis aan door een e-mail te sturen naar initiatief@haarlem.nl. Aanmelden voor het pitchen kan t/m 24 oktober. Op dinsdag 13 november organiseert gemeente Haarlem een nieuwe editie van het Initiatievencafé. Dit vindt plaats tussen 17.00 en 19.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur), in het Kweekcafé.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here