Inmiddels zijn de Buitenrustbruggen vervangen, toch ondervind je komende maanden nog verkeershinder aangezien nu de verkeerslichten aan de beurt zijn. Maar, er komen geen huis, tuin en keuken verkeerslichten. Nee, in Haarlem komen, als één van de eerste steden van Nederland, ‘slimme verkeerslichten.’ 

Werkzaamheden in twee fases uitgevoerd

De eerste fase bestaat voornamelijk uit voorbereidende werkzaamheden. Dit is maandag 19 november gestart en eindigt aankomende vrijdag (23 november). In de tweede fase worden de stoplichten fysiek vervangen, dit zal pas gebeuren vanaf januari 2019. Verkeer kan tijdens beide fases overlast ervaren. Doch, de bruggen blijven toegankelijk voor reizigers.

Intelligente verkeerslichten
Brug waar de slimme verkeerslichten worden geplaatst.

Intelligente verkeerslichten

De huidige verkeerslichten worden vervangen door intelligente verkeerslichten. De gemeenten Haarlem heeft voor dit systeem gekozen omdat het mogelijk is bepaalde verkeersstromen voorrang te geven en om in te spelen op drukte van specifieke momenten. Hopelijk wordt er met het systeem bespaard op tijd en brandstof, zodoende zal de co2-uitstoot verminderen. Intelligente verkeerslichten kunnen zich aanpassen aan de werkelijke hoeveelheid verkeer, waardoor de stad beter bereikbaar is. Straks hoef je als fietser bijvoorbeeld niet nutteloos stil te staan voor rood, terwijl er in geen velden of wegen verkeer te zien is. In Amersfoort is eerder dit jaar een pilot gestart met de nieuwe verkeersslimmeriken, zie onderstaand filmpje.

Werkzaamheden: fase 1

Van 19 november tot en met 23 november 2018 worden onder andere kabels en leidingen verlegd. Tijdens deze fase worden geen rijstroken afgesloten, wel dien je 30 km/h te rijden in verband met veiligheid. De gemeente verwacht geen grote vertragingen door de snelheidsvermindering. Ook is rekening gehouden met busverkeer en nood- en hulpdiensten die – natuurlijk – altijd voorrang krijgen.

Fase 2: montage intelligente verkeerslichten

Het daadwerkelijk plaatsen van de lichten vindt plaats in een januariweekend, welke wordt binnenkort bekendgemaakt. Twee weken voor aanvang van de werkzaamheden van fase 2 worden informatieborden geplaatst. Wil je meer weten? Houd HB in de gaten of de website van gemeente Haarlem.
Ook bij Halfweg wordt nog steeds gesleuteld aan de weg. Check voor meer info dit artikel. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here