Terwijl de laatste kozijnen worden geschilderd, is de International School Haarlem (ISH) gestart met het eerste schooljaar. Het is een school voor kinderen van expats, mensen die tijdelijk in het buitenland wonen voor hun werk. Een internationale school (die geen privéschool is) maakt Haarlem interessanter voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen en dat is goed voor de economie van de stad.

 

Uit alle hoeken van de wereld

Er was behoefte aan, blijkt uit de wachtlijst van de ISH. “In januari starten we met twee extra klassen en volgend schooljaar komt er ook middelbaar onderwijs bij”, zegt directeur Marian Schreppers. De 62 leerlingen komen uit alle hoeken van de wereld; 26 verschillende nationaliteiten telt de ISH nu. Ze hebben in ieder geval één ding gemeen, ze zijn voor het werk van hun vader of moeder naar Haarlem verhuisd. De voertaal op school is Engels. Sommige kinderen spreken dat al, anderen nog geen woord.

International School Haarlem

In drie maanden tijd is het gebouw aan de Schreveliusstraat in de Leidsebuurt, achter het pand waar het ECL nu de brugklassen huisvest, helemaal opgeknapt. “Eind december 2016 kregen we de licentie van het ministerie van Onderwijs. De gemeente Haarlem is verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen, net als andere Nederlandse gemeenten, en heeft dit gebouw voor ons gevonden. Het is een knap staaltje werk dat het in zo’n korte tijd helemaal is gemoderniseerd.”  Er zijn in Haarlem een paar internationale privéscholen, maar de ISH is de eerste publieke internationale school in de stad. De school heeft twee besturen, een voor het basisonderwijs (Salomo) en een voor het voortgezet onderwijs (IRIS). Voor- en naschoolse opvang is er intern, verzorgd door Op Stoom. In het Engels natuurlijk.

International School Haarlem

Schoolgeld

De ISH krijgt net als andere Nederlandse scholen basisfinanciering van het ministerie van Onderwijs. “Het schoolgeld is bij ons een stuk lager dan bij een privéschool, maar wel hoger dan bij een ‘gewone’ Nederlandse school. Ons lesmateriaal komt uit Engeland, we geven extra Engelse les aan kinderen die de taal nog niet spreken en we geven ook Nederlandse les. Dat laatste is niet alleen verplicht, maar ook handig. Als de leerlingen een beetje Nederlands spreken, is het makkelijker om bijvoorbeeld bij een sportclub te gaan.”

Wereldburgers

Leren staat natuurlijk centraal, ook over de verschillen in culturen en achtergronden. Het doel van de ISH is kinderen voorbereiden op het wereldburgerschap. Ouders die in Nederland willen blijven, raadt de directeur aan om naar een Nederlandse school te gaan, eventueel via de internationale taalklas. “Wij zijn er voor de schakeling naar internationale en Engelstalige scholen wereldwijd.”

Carpet time

Er is weinig verschil met leslokalen in een Nederlandse school, behalve dan het kleed. “De kinderen zitten op het kleed als de leerkracht kort iets uitlegt. ‘Carpet time’ heet dat. Daarna gaan ze in groepjes aan hun tafel werken.” De klassen zijn klein, maximaal twintig leerlingen, en dat moet ook. Er zijn grote verschillen in wat de kinderen hebben geleerd en in het niveau van hun Engels. De leerkrachten moeten dus extra creatief zijn. “Wat de kinderen moeten leren staat vast, maar de weg daar naartoe verschilt per leerling.” 

Meer informatie vindt u op www.internationalschoolhaarlem.nl.

Tekst: Marieke Serruys
Foto: Jur Engelchor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here