Na de sluiting van Stalker, de Stemming, Monkey Bar, Storing en Ruis plus het stoppen van de dance events in de Lichtfabriek bleven er maar weinig plekken over om te dansen in Haarlem. Vanaf aanstaande zaterdag verandert dat met de opening van JUNE. HB voelde programmeur en DJ Bram Wijsman (24) aan de tand.

Interview Bram Wijsman JUNE

JUNE opent op de oude plek van club Ruis, wat gaat er allemaal veranderen, meer dan een likje verf?
Bram: “Er gaat zeker meer veranderen dan een likje verf. In principe is elke centimeter van de locatie onder de loep genomen. Wat er allemaal precies is veranderd, houden we liever nog even als verrassing voor de opening zaterdag. Maar, ik weet zeker dat mensen dit heel tof gaan vinden. Naast dat de uitstraling totaal wordt aangepakt, wordt de inhoud ook anders. Nieuwe concepten en verschillende muziekstijlen die verschillende doelgroepen moeten gaan aanspreken.”

Stug Haarlem

Haarlemmers staan enigszins bekend als stug publiek, hoe denk jij de houten Haarlemmers die van een dansje houden over de drempel te trekken?
“Ik denk niet per sé dat Haarlem stug is, maar dat het meer aan het aanbod ligt van het nachtleven. Er is nu letterlijk niet één club meer met toffe feestjes of waar je goed kan dansen. Ik ben ervan overtuigd dat als we het aanbod verruimen Haarlemmers thuisblijven om uit te gaan, in plaats van af te reizen naar bijvoorbeeld Amsterdam.” 

Een venstertijd van 04:00 lijkt me nog wel reëel

Bram Wijsman

De nachtwacht klopte onlangs aan bij de gemeenteraad over ruimere openingstijden, ben je het daar mee eens? 
“Deze vraag sluit goed aan op de vorige. Hoe meer aanbod in het nachtleven, hoe beter. Als verruiming van openingstijden een uitkomst biedt voor meer aanbod, dan denk ik dat dit voor iedereen een win-win situatie is. Wel staan daar waarschijnlijk venstertijden tegenover, dus tijden vanaf wanneer het publiek binnen in de club of bar moet zijn. Misschien is dat niet helemaal handig. Buiten dat Haarlem echt een loopstad is qua uitgaan, is het ook onmogelijk om mensen die vanaf april buiten moeten gaan roken (in verband met de nieuwe wet) weer naar binnen te laten na bijvoorbeeld 02:00 uur. Als zulke venstertijden in zullen gaan, dan kan dit voor veel horecagelegenheden de kop gaan kosten. Een venstertijd van 04:00 uur lijkt me nog wel reëel, alles daarvoor is kansloos en past niet bij de Haarlemse nachtcultuur.”

Nachtwacht Haarlem

De rookruimtes gaan zoals gezegd in april verdwijnen, wat zie jij als een oplossing?
“Dat is typisch een geval wat buiten onze macht ligt. Dit is ook een gezamenlijk probleem: de horecaondernemer eerst verplicht dure rookhokken te laten bouwen en nu moeten ze weer verplicht weg. We worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dus een oplossing daarvoor heb ik op dit moment niet.” 
De nachtwacht zou ook graag meer plekken voor creativiteit zien, wat kan JUNE hierin betekenen?
“Toevallig heb ik deze week contact gehad met de nachtwacht van Haarlem. Ik heb ze laten weten dat we zeker open staan om ze te helpen. Ik ben super blij dat er mensen zijn die het initiatief hebben genomen om op te komen voor een beter aanbod in het Haarlemse nachtleven en support dit ook 100%.”

Niet alleen ’s nachts evenementen

Over nachtleven gesproken, is JUNE alleen in de nacht open?
“We zijn met JUNE ook bezig om toffe bootcamps te organiseren. Dus overdag sporten met DJ’s, confetti en gezonde smoothies. Ook heb ik meer ideeën voor de toekomst, maar die ga ik eerst even goed uitwerken. Ook zijn we bezig een plek te organiseren voor live muziek. Qua artiesten heb ik niet echt bepaalde namen die ik zou willen boeken. Ik boek liever lokale talenten die goed een sfeertje weten neer te zetten in plaats van een headliner.” 

Lokaal talent krijgt ruimte

Je support dus lokaal talent wellicht leuk om een DJ / producer contest te organiseren?
“Klopt! Toevallig ben ik op zoek naar jong talent voor onze 16+ feesten zodat die mee kunnen groeien in de club naar mate ze ouder worden. DJ contest is daarom zeker geen verkeerd idee. Daar ga ik wat mee doen. Ik sta altijd open voor creatieve mensen die toffe ideeën hebben. Mensen kunnen mij altijd hun concepten en ideeën mailen naar bram@junehaarlem.nl

Gezelligheid, leuke mensen en fijne muziek

Is JUNE geschikt voor bandjes / producers om als oefenruimte te gebruiken overdag?
“DJ’s en producers zouden prima bij ons kunnen oefenen. Qua bandjes hebben wij de nodige apparatuur nog niet. Als wij met live muziek gaan werken, huren wij de juiste apparatuur in. Mochten de bandjes zelf de juiste apparatuur hebben: be my guest, gezellig!”
Ten slotte, wat verwacht je van de opening zaterdag?
“Een hoop gezelligheid, leuke mensen en fijne muziek. We werken met een team non-stop om het beste uit de locatie te halen. Ik ben super trots op het resultaat en ik kan niet wachten om het Haarlem tentoon te stellen!”

Meer info, line ups en tickets op Junehaarlem.nl 

Meer uitgaantips van Haerlems Bodem? Bekijk het artikel over WAJO!

Tekst: Frank Böhm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here