Op een woensdagmorgen spreken we in Dodici af met Sascha Baggerman voor een interview. Sascha is sinds één augustus 2011 de voorzitter van Bevrijdingspop en Haerlems Bodem wilde haar een aantal vragen stellen.

Zo vragen wij ons af of Sascha voor deze functie benaderd is, of dat ze op eigen initiatief gesolliciteerd heeft. In 2011 is Sascha gestopt als gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland. Hierdoor had zij genoeg tijd om een nieuw project op zich te nemen. De toenmalige voorzitter Marcel Sukel, die ook werkzaam was bij de provincie Noord-Holland, zou weg gaan. In deze hoedanigheid waren zij bekend met elkaar. Sascha is op hem afgestapt en vroeg: “Goh je gaat weg, heb je al een opvolger?”

Toen bleek dat ze dringend iemand nodig hadden met meer connecties in de politiek en die op communicatief-vlak uit kan blinken. Na een aantal gesprekken met de voorzitter is er wijselijk gekozen voor Sascha. “Er was behoorlijke concurrentie”, drukt Sascha ons op het hart. Sascha wilde de taak van voorzitter op zich nemen, omdat ze de tijd had. Daarnaast vind zij het leuk om vrijwilligers werk te doen, maar ze vind het vooral speciaal dat wij onze vrijheid vieren en de bewustwording daar omheen. Dat is de belangrijkste rede voor haar om voorzitter te worden van zo’n festival.

Haarlemse Cultuur
Als Haarlemmer vind jij Bevrijdingspop natuurlijk een top festival, maar hoe komt het eigenlijk dat Bevrijdingspop zo in de Haarlemse cultuur gebakken zit?
“Ik denk dat de meeste Haarlemmers zijn opgegroeid met Bevrijdingspop en het bestaat natuurlijk al 33 jaar.

Het zit in de haarvaten van Haarlem.

Iedereen die ik spreek is of ooit vrijwilliger geweest of komt al tig jaar op bevrijdingspop. Mensen die we nu benaderen voor bepaalde functies geven bijvoorbeeld aan al ooit betrokken te zijn geweest bij het festival. Daarnaast is het is hier begonnen en hier ontstaan. In Haarlem is het echt gaan groeien. Het is ook voor jong en oud.”

Als we denken aan de voorgaande jaren, heeft Haerlems Bodem niet altijd de boodschap mee gekregen. Dit jaar is dat “Vrijheid spreek je af”. Wij vroegen ons of Sascha denkt dat de bezoekers met een hogere bewustwording naar huis gaan?
Wat blijkt, vorig jaar is er een enquête gedaan, waaruit bleek dat een groot deel van de bezoekers zich bewust was van de boodschap. Alleen is dan de vraag of ze al bewust waren, of dat ze dat geworden zijn door de vraag op zich. “Aan de andere kant, je moet ook af en toe mensen spreken die als bezoekers komen omdat je dan met je neus op de feiten wordt gedrukt, dat bepaalde dingen niet zo duidelijk zijn voor de gemiddelde bezoekers, zoals wij ze omsteken.”

Sascha is in 2007 gedeputeerde geworden bij de provincie Noord-Holland en sinds dien heeft ze geen Bevrijdingspop gemist. Ook kwam ze, voordat ze in Haarlem woonde, al eerder naar bevrijdingspop. Toch is het is anders als bezoeker. Doordat ze gedeputeerde was had ze al met Bevrijdingspop te maken. “Als provincie hebben we Bevrijdingspop aangepakt om ook jongeren te bereiken.”

Memorabele momenten
Wanneer wij vragen naar Sascha’s meest memorabele moment, krijgen wij een onverwacht antwoord. In plaats van 5 mei is haar moment op 4 mei. Dit jaar organiseert Bevrijdingspop al voor de 6e keer het herdenkingsconcert op 4mei. Dat heeft natuurlijk een heel andere sfeer, het heeft meer bewustwording. “Het moment dat je op een plek staat waar de volgende dag duizenden mensen staan. Een plek waar ze heel ingetogen een concert houden met het Kennemer Jeugd Orkest en een artiest. De sfeer die daar hangt is heel bijzonder. Als bestuur kan je op die dag ook het meest ontspannen zijn, dan op Bevrijdingspop zelf.”

Iedereen wil wel voorzitter van Bevrijdingspop zijn, want dan bepaald je de muziek toch? Sascha krijgt veel verzoekjes, maar zegt altijd: “Ik ga daar niet over’. Ik houd wel van muziek maar ben niet de juiste persoon om de programmering te maken.” We vragen naar persoonlijke voorkeur…
“Het nationaalcomité heeft altijd z’n ambassadeurs. Ik weet dat ze bezig zijn geweest met Golden Earring en vanuit mijn familie heb ik een connectie met die band. Mijn oom was roadie van Golden Earring en ga ik met mijn familie regelmatig naar naar een Golden Earring concert. Met de voorkeur voor een akoestische show. Het nationaalcomité heeft dit jaar geprobeerd Golden Earring als ambassadeur te krijgen, maar ze vragen op dit moment een beetje te veel geld.”

De programmering
De Line up van 2013 mist in de ogen van Haerlems Bodem een goede uitsmijter, komt die nog?

De grote naam is Ilse de Lange geworden, zij won de 3fm prijs voor beste zangeres van Nederland. Maar ja er zullen altijd mensen zijn die het leuk vinden en ook mensen die het niet leuk vinden. De programmering is al vrij vlak omdat je iedereen het naar de zin probeert te maken. Dit jaar was het erg moeilijk om toppers binnen te halen. Op het Jupiler-podium proberen wij bijvoorbeeld beginnende bands te laten spelen. Ik had The Opposites leuk gevonden als act. Of ik zou het heel cool vinden om Daft Punk op te laten treden. Maar dat is veel te duur helaas.

We zijn nu wel aan het proberen om een doneer-button te maken op de site en daar een crowdfunding-campagne aan koppelen. Dan willen we aan de bezoekers vragen: wie wil je zien optreden? Als bezoeker kan dan op je favoriete band stemmen. Haerlems Bodem staat achter dit idee!

Volgend jaar is Sascha dus weer van de partij, wij vroegen ons af hoe lang zij nog voorzitter wil zijn van bevrijdingspop?

De afspraak met het bestuur is voor een periode van 3 jaar. Dat lijkt kort, maar het kost ontzettend veel tijd. In principe zou ik dan in 2014 zou ik klaar zijn. “Maar ik wil heel graag 2015 mee maken omdat we dan 35jaar bestaan en ik vind dat we daar op een speciale manier aandacht aan moeten besteden. Dat betekent hierna nog twee jaar en dan mag iemand anders het stokje over nemen.”
Het afgelopen jaar hebben we het met zijn 3e gedaan en normaal gesproken zijn we met zijn 5e. Maar sinds gisteravond zijn we eindelijk compleet. De penningmeester en relatiemanager zijn nu hun bijdrage aan het leveren.

Veiligheid garanderen
Soms vinden er ook wel een aantal ongeregeldheden plaats. Hoe garandeer je de veiligheid van de bezoekers?
Je kunt nooit garanderen dat er niets gebeurt. Maar dat is ook de reden dat wij vorig jaar gezegd hebben, met alle respect voor de vrijwilligers, dat je de veiligheid niet kan garanderen met vrijwilligers. We hebben een professioneel beveiligingsbedrijf dat voldoende mensen heeft om de veiligheid zo veel mogelijk te kunnen garanderen. Zodat als er iets gebeurt, er mensen zijn die weten hoe ze moeten handelen. Ook is er elke twee uur overleg met alle hulpdiensten. Daarbij houdt de politie vanaf één locatie alles in de gaten met camera’s en vliegt er een helikopter over.

De gemeente wilde een aanpassing doen in het aantal bezoekers, wat is het verhaal daar over?

De reden daarachter is de belasting van het Frederikspark en de Haarlemmerhout. Het zijn monumenten. Ik vind ook dat wij als bevrijdingspop een verantwoordelijkheid hebben voor het behoud van de monumenten. Het is een eer om op die plek je festival te mogen organiseren en we doen zoveel mogelijk investeringen om het park te beschermen. We beschermen bomen, we plaatsen extra rijplaten en we hebben de afspraak dat het bevoorraden via de zijkant gebeurt. Maar uiteindelijk maakt het niet uit of er 115.000 of 135.000 bezoekers zijn. Daarom heeft Sascha al aangegeven, met respect voor de gemeente, ten eerste gaat de gemeente niet over de wijze waarop zij invulling geven aan bevrijdingspop. Ten tweede kun je het niet beperken.

Wij besteden bijvoorbeeld weinig aandacht naar de communicatie van 5 mei, omdat iedereen weet dat het bevrijdingsfestival in de Hout is. Daarbij kunnen wij niet voorkomen dat mensen komen, dus voor mij is het een beetje een loze opmerking.
En hoe zit het dan met het gerucht over het verplaatsen van Bevrijdingspop naar de Waarderpolder?
In de gemeenteraad is er nog wel is discussie over geweest, mag zo een festival wel in een park dat zo gevoelig is en zou de Waarderpolder niet een goeie plek zijn…

Nou niet zolang ik hier voorzitter ben.

Toch is de gemeente Haarlem een ontzettend goeie samenwerkingspartner, maar zij moeten niet de insteek van het festival willen veranderen.

Haerlems Bodem bracht jullie met dit artikel een ‘sneak peak’ van wat er achter de schermen gebeurt bij Bevrijdingspop. Aanstaande zondag, 5 mei, doen we uiteraard LIVE VERSLAG van het evenement. Houd onze Facebook en Twitter in de gaten. (Mits het dataverkeer toegankelijker is dan op Koninginnedag)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here