Informatieve tentoonstelling over Gasvrij h’lem in 2040

0
142

De vlam moet uit. De gasvlam dan… Haarlem wil in 2040 geen aardgas meer gebruiken om woningen en gebouwen te verwarmen. Hoe gasvrij ben jij al? Ontdek in de Bibliotheek Haarlem Noord wat jij kunt doen om jouw huis klaar te maken voor aardgasvrij wonen.

Gasvrij wonen in Haarlem
Patrick Hendry.

Aanpassingen voor gasvrij wonen in Haarlem

Vanaf 1 februari kun je in de Bibliotheek Haarlem Noord de tentoonstelling In Haarlem staat een huis – Gasvrij wonen in Haarlem bezoeken. Kom kijken wat andere Haarlemmers al doen om zich voor te bereiden op de energietransitie. Haarlemmers gaan in de tentoonstelling zelf aan de slag: zij gebruiken al steeds minder aardgas in hun huis of wonen zelfs al helemaal ‘aardgasvrij’. Bekijk de voorbeeldwoningen en kom meer te weten over mogelijke aanpassingen, zoals koken op inductie, de werking van een warmtepomp of zonnepanelen. Ook is er informatie over de duurzaamheidslening van de gemeente.

Opwarming aarde

In 2050 is aardgas niet meer beschikbaar om woningen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil in 2040 van het aardgas af. Een stad zonder aardgas is nodig om de opwarming van de aarde te stoppen, zoals regeringen in 2015 in Parijs hebben afgesproken. Het lijkt allemaal ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. We moeten dus allemaal op zoek naar nieuwe manieren om onze huizen te verwarmen, te koken en te douchen.

Gasvrij wonen in Haarlem
Slava Bowman.

Waarom Haarlem gasvrij

De Nederlandse regering heeft afgesproken dat alle energie in Nederland in 2050 groen is. Dat betekent dat er vanaf 2050 geen gas meer gebruikt kan worden om huizen en gebouwen te verwarmen. Haarlem wil zelfs al in 2040 van het gas af zijn! Een stad zonder aardgas past bij de plannen van Haarlem om in 2030 ‘klimaatneutraal’ te zijn. Dat betekent dat Haarlem dan een stad is waarin het energieverbruik per saldo niet tot uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen leidt.

Je kunt de tentoonstelling bekijken van 1 februari tot en met 30 april 2019 tijdens openingsuren van de Bibliotheek Haarlem Noord

Kijk voor meer informatie over gasvrij wonen op haarlemgasvrijer.nl en huizenaanpak.nl.

Meer HB? Lees dit artikel over de Kleuterkoning Napoleon die in Haarlem woonde.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here