Vorig jaar gingen 130 Haarlemmers de uitdaging aan om 100% elektrische auto’s met elkaar te delen. Ze waren het zat dat hun wijken Ramplaankwartier en Planetenwijk dichtslibden met auto’s en de lucht steeds verder vervuilde. Er ontstond een organisatievorm onder de naam iZoof Car Sharing en het resultaat is meer dan verbluffend.

iZoof Car Sharing

Initiatief dat toepasbaar is in heel H’lem

Ruim 30% van de deelnemers nam namelijk afstand van zijn brandstofauto. Er werd een betaalbaar mobiliteitsconcept ontwikkeld en bij opschaling naar de hele stad zullen gemeentelijke beleidsdoelen versneld worden behaald. Het initiatief is ontstaan om met elkaar – tegen minimale kosten – elektrische auto’s te delen in een zogenaamde ‘warme kring’. Hierbij ligt veel verantwoordelijkheid bij de deelnemers. Warme kring is het onderling delen van mobiliteit in een groep die elkaar kent en onderling het gebruik reguleert door middel van afspraken. Het warme kring-concept bleek essentieel als werkzaam principe binnen de pilot.

iZoof Car Sharing

iZoof Car Sharing is een burgerinitiatief dat samen met Spaarnelanden elektrische deelauto’s voor bewoners realiseert. Het is onderdeel van iZoof Public Drive. Dankzij iZoof kunnen mensen blijven genieten van mobiliteit, zonder dat ze nog een eigen auto nodig hebben. Naast autodelen voorziet iZoof Public Drive in elektrisch personenwagenvervoer, elektrisch goederenvervoer en mobiliteitshubs. De organisatie is een Social Enterprise; mensen die bij iZoof werken, hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. De bewoners en ondernemers zijn sterk betrokken bij de organisatie. 

iZoof Car Sharing

“Graag rollen we dit uit over de hele stad”

Anna Richt Hannema, mede-initiatiefnemer iZoof en enthousiast Autodeler iZoof: “Ik ben ontzettend trots op de resultaten die we met bewoners hebben neergezet. Andere wijken komen naar ons toe en willen ook meedoen. Graag rollen we dit uit over de hele stad. We konden een groep mensen bij elkaar brengen die wil bijdragen aan een leefbaar Haarlem en het halen van de (klimaat)doelen van de stad. Onze wens voor de toekomst is deze co-creatie uit te breiden naar herbestemming van de vrijgekomen (parkeer)ruimte. Dat bijvoorbeeld buurtbewoners medezeggenschap krijgen over de inrichting van hun buurt.” 

Toekomst

Er is grote interesse in dit elektrisch autodelen in andere Haarlemse wijken en bij woningcorporaties voor bestaande- en nieuwbouw. Veel wijken staan te trappelen om mee te doen aan een vervolgtraject. Daarom willen zij samen met Spaarnelanden dit omzetten naar een structureel initiatief voor de hele stad. Het project bevindt zich momenteel in de transitiefase en besluitvorming over het vervolg moet nog plaatsvinden.

Meer informatie vind je op www.izoof.com en voor nog meer Haerlems Bodem check je dit weergaloze artikel over de nieuwe opkomende sport Crokinole.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here