Jack and the Weatherman zijn inmiddels goede bekenden van Haerlems Bodem. Na een aantal eerdere interviews werd het hoog tijd om elkaar weer op te zoeken, want het tweede album van de band komt eraan.

Jack and the Weatherman Paradiso

Berry (Jack) en Sebastiaan (the Weatherman) kennen elkaar oorspronkelijk uit Emmen, maar herenigden een aantal jaar geleden op het strand van Bloemendaal. Nadat ze samen wat muziek gemaakt hadden (ze kenden hetzelfde Jason Mraz-nummer Dynamo of Volition) was Jack and the Weaterman geboren.

Jack and the Weatherman in Paradiso

De band is nu acht jaar bezig en het is nog steeds ontzettend leuk. Het “doemscenario” is weg en de grote onzekerheden zijn overwonnen. De twee heren zijn “iets meer getrouwd” dan eerst, ze bemoeien zich wat meer met elkaars leven en ze zijn gemotiveerder dan ooit. Berry en Sebastiaan vullen elkaar nog altijd heel goed aan, en met dit album zijn ze dat optimaal aan het benutten. Het moet ook eigenlijk nog wel leuk zijn, want de mannen zijn al die tijd onafhankelijk en in eigen beheer gebleven. Met weinig resources krijgen ze verrassend veel voor elkaar. Die vrijheid, in het ondernemen en het songwriten, vindt de band heerlijk. Na een aantal jaar was het wel weer tijd voor een nieuw album, wat uit gaat komen in september.

“We zijn nu gemotiveerder dan ooit”

Jack and the Weatherman Paradiso

Een combinatie van folk hiphop en reggae (friphop)

Ze omschrijven hun muziek zelf als “muziek die positiviteit uitstraalt, mensen een goed gevoel geeft en je uit een dip haalt.” En dat slaat aan, want afgelopen oktober kreeg de band een Gouden Plaat voor single Till the sun comes up. “Het nieuwe album wordt een mengelmoes van wat we hiervoor hebben gedaan. Onze muziek begon best wel kaal, maar de liedjes zijn later al full on-producties geworden met meer instrumenten. We hadden twee jaar geleden een idee van wat Jack and the Weatherman zou moeten zijn, maar voor dit album dachten we “fuck dat allemaal, waar hebben we zelf zin in?””

“Het is niet raar dat we verschillende stijlen door elkaar spelen”

Die attitude gaan we ook terughoren in de stijl van het nieuwe album. Waar de eerste plaat meer relaxte reggae/hiphop was, ging de band daarna meer de folk-kant op. “Dit album wordt een samenvatting van alles wat we gedaan hebben. We combineren folk met hiphop en reggae (friphop), wat het album heel divers maakt. Bij liveshows vinden mensen dat gek genoeg niet raar, dat we verschillende stijlen door elkaar spelen.”

De onderwerpen van de liedjes lopen ook uiteen. Waar Closer, tevens de eerste single van de plaat, gaat over saamhorigheid en een stervende wereld, staan er ook filosofischer en simpelere liedjes op. Die veranderende onderwerpen zijn ook logisch, want als personen zijn Jack and the Weatherman de afgelopen jaren ook veranderd. “Het beeld van jezelf en het beeld van de wereld verandert ook, en het is lekker als je dat in je muziek ook ziet evolueren.

“Dit album is een samenvatting van alles wat we gedaan hebben”

Saamhorigheid en een stervende wereld

De eerste single van het album, Closer, gaat over saamhorigheid en een stervende wereld. Het nummer is een eerste kennismaking met het album – titel wordt later bekendgemaakt – en is sinds februari uit. Jack and the Weatherman voelt zich ook betrokken bij het redden van de planeet. Het is tijd voor mensen om zich bewuster te worden van de situatie van de aarde. “Als wij het niet doen, wie doen het dan wel? We proberen met onze muziek en shows daar ons steentje aan bij te dragen. Op het podium zeggen we er meestal wat over en in onze lyrics hoor je het ook.” De lyrics van Closer zijn daar een goed voorbeeld van. Met teksten als “cause we love this world to death / and we’ll clean up all this mess” en “we can get closer / closer to each other and the moment” maken ze hun idealen inderdaad mooi duidelijk.  

“Als wij het niet doen, wie dan wel?”

Jack and the Weatherman Paradiso

Van Café Briljant naar Paradiso

De eerste show van Jack and the Weatherman was jaren geleden tijdens een open mic in Café Briljant. Met een publiek van tien mensen (“onze vrienden waren heel braaf komen kijken”) en vier liedjes was dat toch een goeie avond geworden en hadden ze niet verwacht, acht jaar later overal gespeeld te hebben. En, na de Melkweg en Europese tournees is het nu tijd voor het ‘kroonjuweel op [hun] muziekcarrière, het paradijs van muziekminnend Nederland: Paradiso.

Op 13 september gaat de band hun nieuwe album presenteren in de grote zaal van Paradiso, het grootste wat de band tot nu toe heeft gedaan. Ze zien zichzelf gelukkig al wel op dat podium staan. “We zijn er nu wel stiekem al mee bezig hoe de hele show eruit gaat zien, qua setlist en kleuren en zo.” Paradiso spelen is voor de band dubbel spannend. Ten eerste is het Paradiso, toch wel een van de meest iconische zalen van Nederland, maar daarnaast spelen ze ook allemaal nieuwe muziek voor het eerst. “Dat maakt releaseshows voor ons het allermoeilijkst.” De oude vertrouwde nummers gaan Jack and the Weatherman natuurlijk ook spelen in september.

En na Paradiso? Dat zien ze dan wel, ze zijn nu volledig gefixeerd op de releaseshow. Hoewel, een wereldtournee met grotere zalen in het buitenland, dat is ook nog wel een droom. “Maar, dat zien we na Paradiso wel.”

Tickets voor de releaseshow van Jack and the Weatherman in Paradiso op 13 september 2020 zijn nu te koop.

Meer Haerlems Bodem? Lees hier over bejaarden die flinke klappen uitdelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here