Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat wij met Jack and the Weatherman aan tafel zaten. Zaterdag 16 april 2015 was de release van hun tweede EP Homewards in het Patronaat en wij waren erbij. Hoog tijd voor een update over de mannen. Een interview over thuis, fietstours en muzikaal volwassen zijn.

Veranderingen
Het is de eerste zonnige dag van het jaar en wij zitten in de studio annex het kantoor van Jack and the Weatherman. De mannen zijn gelukkig net zo zonnig als het weer. Als we vragen wat de grootste veranderingen zijn sinds vorig jaar is het eerste antwoord van Jack: “Dat interview met jullie heeft echt onze levens veranderd! Vanaf toen is het zo snel gegaan…” The Weatherman lacht en antwoordt dan: “We hebben rond die tijd wel de eerste stappen in het buitenland gezet. Daarna kwam de popronde. Van daaruit werden we 3FM Serious Talent en zo kwamen we ook in het glazen huis te staan met Serious Request. Die dingen vielen op z’n plek.”

Jack and the Weatherman

Jack (R) and the Weatherman (L)

I’m from a small town..

In het voorprogramma van de release worden we verrast door twee bohemian meiden van All The King’s Daughters met lieve liedjes. Jack and the Weatherman zingen op hun beurt bij opkomst achter een gordijn vandaan een tweestemmig ‘I’m from a small town’. Het verhuizen van the small town Emmen naar the big city Haarlem speelt een grote rol op Homewards. Jack: “Deze EP staat dichter bij ons. De songteksten zijn ook persoonlijker, het nummer Promise bijvoorbeeld gaat over mijn ouders. Maar Homewards gaat ook over het verhuizen van een dorp naar een stad, wat later eigenlijk gewoon een groter dorp blijkt te zijn!”

Volwassener`
Na Something Positive is Homewards volwassener, volgens beide heren. “De eerste EP was vrolijk en geproduceerd met bas en drum. Deze is wat kaler. We zijn erachter gekomen dat we meer naar akoestisch willen.” Ook op het podium maken ze alle muziek met z’n tweeën. Zo maken ze gebruik van een voettamboerijn, een stompbox, gitaren en een ukulele. Jack: “Voor de tweede EP hebben we meer tijd gehad. Nog steeds zijn we aan het zoeken en uitproberen, alleen valt er op een gegeven moment meer rust in. Je weet wat beter wat je tof vindt en wat niet. Maar we zijn zelf nog steeds alles behalve volwassen!”

jatw-9-hbFietstour
De laatste keer dat we ze spraken waren ze nog bezig met de Free tour. Voor de nieuwe EP gaan ze een fietstour doen. Symbolisch nog een keer de verhuizing fietsen vanuit hometown Emmen naar the big city Haarlem. Weatherman: “We starten op 20 april in Emmen, en dan gaan we in 6 dagen verschillende huiskamerconcerten geven en bij radio studio’s langs. Donderdagavond zijn we bijvoorbeeld bij Domien Verschuren op 3FM te horen en dan in de ochtend weer bij Giel Beelen. We sluiten af bij Haarlem105 op 25 april.” Maar waarom op de fiets? “Omdat het net als vroeger is, toen deed je ook altijd alles op de fiets. En het is iets anders, iets tofs. Onze muziek gaat over genieten van het leven en gekke dingen doen. Dit is een kans om zoiets tofs te doen.”

Over een jaar tijd…
Als laatste vraag waren we benieuwd wat we kunnen verwachten als we volgend jaar weer tegenover Jack and the Weatherman zitten. Weatherman: “Sowieso weer nieuwe muziek. Misschien dat we hierna een heel album gaan doen. Het hangt er vanaf hoe het nu verder zal gaan na de release. Er is eigenlijk geen pijl op te trekken.”
Jack: “Veel kleine festivals doen, het liefst zelfs in het buitenland. Waar niemand ons kent en dan toch denkt: ‘oh, dit klinkt wel lekker!’
Weatherman: “Wat me heel vet lijkt is van die festivals op plekken waar je nog nooit bent geweest. Reizen en muziek maken”
Jack: “Gitaarspelen aan een azuurblauwe zee..”
Weatherman: “Ja, dat zou wel gaaf zijn.”

Bekijk hier de foto’s van de EP-realese van Jack and the Weatherman | 16 April 2015 | Patronaat
[rev_slider Jack and the Weatherman]

Jack and the Weatherman toeren deze zomer weer door heel Nederland, maar komen jammergenoeg alleen nog in buurt tijdens Surfana Festival 12-14 Juni, Bloemendaal.

Tekst: Merit Koutstaal
Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here