De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar op dit moment, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar ook andere zzp’ers zonder vast contract en zonder vast inkomen merken de klappen nu al van deze crisis. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich snel aanpassen aan de omstandigheden, zo goed als mogelijk. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’ers over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Als zesde: Jan van Waveren.

Jan van Waveren

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
Jan van Waveren: “Mijn eerste bedrijfje was een online datingplatform. Dat ontstond tijdens mijn studie en was een leuk project voor ernaast. Het probleem was, dat online dating nog niet mainstream geaccepteerd was en dat we ons met name wilden richten op studenten en net afgestudeerden. De doelgroep die we echter bereikten waren oude mannen en dames uit Oost-Europa. Heel leerzaam, maar daar lag niet echt mijn ambitie en toen ik bij ABN AMRO kon beginnen, stopte dat project. Als kantoordirecteur van verschillende Amsterdamse vestigingen leerde ik het lokale ondernemen van een winkelier kennen en in mijn functies daarna heb ik talloze consumenten proposities bedacht en ontwikkeld. Sinds begin dit jaar ben ik voor mijzelf begonnen met mijn start-up Fitbrix.

Chef kookt dagelijks persoonlijke maaltijden

Wat doe je precies nu?
“Fitbrix is een concept voor Nederland waarbij een ‘personal chef’ alle dagelijkse maaltijden kookt en afstemt op een persoonlijk maaltijden-plan van een deelnemer. Daarmee krijgt een deelnemer gezonde, lekkere en gevarieerde maaltijden, die precies de voedingswaarden en calorieën bevatten die nodig zijn om af te vallen, op gewicht te blijven of om juist aan te komen. We maken het zo heel simpel en overzichtelijk voor iedereen die snel en efficiënt fitter wil worden.”

Jan van Waveren

Heb je in deze crisis je onderneming aangepast?
Jan van Waveren: “Jazeker, we zijn gericht op sportscholen en de deelnemers van die sportscholen. Normaal gesproken bezorgen we direct aan die sportscholen en de deelnemers halen de maaltijden daar op. Door de sluiting van de sportscholen is dat nu geen optie, dus we bezorgen nu ook aan huis. Daarnaast steeg de vraag naar losse gezonde maaltijden dus die bezorgen we nu ook.”

De coronakilo’s worden langzaam zichtbaar

Jan van Waveren

Denk je dat de wereld er anders uit ziet hierna?
“Corona zal zeker een impact hebben op de manier hoe we hierna verder gaan. Los van de economische uitdaging om alles weer op gang te brengen, hoop ik dat we het ‘samen helpen we elkaar hier doorheen’ gedrag , om zo meer tijd over te houden voor gezin, familie en ontspanning. Ik denk ook dat de ‘coronakilo’s’ door het stilzitten en tussendoor snacken hierna wel zichtbaar zijn in het straatbeeld, maar daar weet ik wel een oplossing voor haha.”

Wat is tot nu toe je zzp’er hoogtepunt geweest?
“Ik ben natuurlijk nog maar een paar maanden zzp’er, maar heb toch al een hoop hoogtepunten meegemaakt. De eerste keer foto’s ontvangen van lege borden met vrolijke smiley’s, berichtjes met bedankjes en dankbare deelnemers die hun streefgewicht weer hebben behaald zijn feestmomenten.”

En wat was een dieptepunt?
“Het sluiten van de sportscholen. Het idee was namelijk om Fitbrix uitsluitend via specifieke sportscholen aan te bieden. Daarmee ontstaat de perfecte combinatie van voeding en beweging. Toen de sportscholen moesten sluiten, was het dus even slikken en toen meteen doorschakelen. Nu bezorg ik aan huis, maar ik ben al met verschillende sportscholen en diëtisten in gesprek voor als we straks weer terug kunnen naar het normale leven.”

Wat is tot nu toe je grootste les geweest?
“Als ondernemer moet je risico’s nemen en gewoon doen. Maar ook risico’s uitsluiten en je goed voorbereiden op verschillende scenario’s. Corona leert ons dat je niet op alles voorbereid kunt zijn, maar dat je – wanneer je flexibel bent en snel kunt doorschakelen – in alle omstandigheden kansen kunt vinden.”

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Twee jaar geleden ben ik met mijn gezin met een camper door Australië gereden. Daar zie je dat mensen ook in de grote steden meer buiten leven en daar met elkaar koken, eten en sporten. De gemeente heeft daar een faciliterende en organiserende rol in. Dat zou onze gemeente ook meer mogen doen, zoals leuke bbq plekken in de parken!”

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet?
“Willem Oudemans van CrossFit Haarlem. Willem is een rasondernemer, die nu een moeilijke tijd doormaakt met zijn sportschool. Maar zelfs in deze tijd weet hij diensten te bedenken en te leveren die waardevol zijn. Een echte aanrader, zie bijvoorbeeld de live streams die je kunt bekijken op de Facebookpagina van Crossfit Haarlem.”

Tenslotte, blijf je altijd zzp’er of wil je ooit vast personeel inhuren? “Mijn ambitie is om Fitbrix landelijk uit te rollen en op die manier duizenden mensen te helpen met het weer fit worden. Dat kan ik niet alleen en als dat lukt zal ook het team van Fitbrix groeien.”

Meer In Gesprek Met zzp’ers? Lees hier het interview met Virginie Manjoero

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here