Janna Kamphof is voor het tweede jaar op rij stadsambassadeur in Osnabrück. Met een studie taal & communicatie en een eerdere uitwisseling met Leipzig was solliciteren voor stadsambassadeur in Osnabrück het perfecte tussenjaar waarin ze werkervaring kan opdoen in combinatie met een buitenlands avontuur.

“Ik spreek vijf talen, wiskunde is niet mijn ding”

Janna Kamphof

Janna Kamphof, 23 jaar en opgegroeid in Velsen, spreekt naast Nederlands ook vloeiend Duits, Frans, Spaans en Engels. Janna: “Talen liggen mij altijd al. Maar let op ik kan dan misschien wel vijf talen spreken, maar ik kan geen natuurkunde, wiskunde of scheikunde. Wat zo onwijs leuk is van deze ervaring is dat ik nog beter Duits leer spreken. Maar, ik organiseer ook evenementen, schrijf een column schrijf en ik zet gave projecten op, én ik werk met enthousiaste ondernemers. Deze ervaring voelt meer als een tussenjaar. Daarnaast wordt alles voor je geregeld zoals je zorgverzekering. Mijn appartement is tegenover het gemeentehuis waardoor ik in 3 minuten naar mijn werk loop. En, in het appartementencomplex wonen ook de stadsambassadeurs van Turkije, Rusland, Engeland en Frankrijk.”

Janna Kamphof

Maar waarom woont er eigenlijk een stadsambassadeur vanuit Haarlem in Osnabrück? “In 1961 is er een contract gesloten tussen de twee steden. Om een geleefd stedenband te hebben moet je er ook iets mee doen en daarom is de functie van een stadsambassadeur. Omdat ik hier zit is het laagdrempelig om bijvoorbeeld een uitwisseling tussen scholen te doen of ondernemers met elkaar te koppelen.”

Bloemencorso in Haarlem

Op mijn vraag of de financiële investering van de gemeente Haarlem opweegt tegen de voordelen kwam een verrassend antwoord: “Ik ben in dienst bij de gemeente Osnabrück. Op zich ook logisch, ik woon in Osnabrück en organiseer hier de activiteiten. Hier ga ik bijvoorbeeld langs op scholen voor een presentatie of organiseer ik een Duits-Nederlandse avond. Daarnaast is er bijvoorbeeld een dagexcursie voor de mensen in Osnabrück naar de bloemencorso in Haarlem,” legt Janna uit.

“Ik neem stroopwafels mee naar de Duits-Nederlandse avond”

Janna Kamphof
Janna Kamphof

Veel Haarlemmers zijn voorzichtig op de hoogte van Janna en haar werkzaamheden, dat is iets wat ze bewust creëert: “In Osnabrück weten veel inwoners de weg naar mij en vinden daarmee Haarlem. In Haarlem probeer ik de bekendheid te vergrootten omdat er helaas geen stadsambassadeur van Osnabrück in Haarlem zit. Maar, ook Haarlemmers weten mij ondertussen meer en meer te vinden, bijvoorbeeld door mijn column in Haarlems Weekblad, via de gemeente, en natuurlijk dit soort interviews. ”

“We vonden helaas niet op tijd een vervanger. Ik had het geluk dat ik nog een jaar mocht blijven”

Janna Kamphof

Stadsambassadeur ben je eigenlijk voor één jaar. Ondertussen is Janna aan haar tweede jaar begonnen. Waarom? Janna: “Er was geen vervanger voor mij toen mijn contract afliep. En, omdat ik nog lopende projecten heb en op mijn plek zit, vond ik een tweede jaar geen probleem. Toch,” ze denkt even na, “een derde jaar is geen optie voor mij, want ik wil deze kans graag doorgeven aan een Haarlemmer met frisse nieuwe ideeën.”

“Ik mis het innovatieve karakter, de horeca en de nabijheid van de kust”

Janna Kamphof

In een eerder interview met Haerlems Bodem gaf Janna aan dat ze graag teruggaat naar Haarlem. Maar nu blijft ze nog een even daar: “Dat denk ik wel. Ik mis Haarlem zeker en dan vooral het innovatieve karakter, de horeca en de nabijheid van de kust. Ik wil het liefst maximaal een halfuur van het strand zitten. Osnabrück is ook wat rustiger. Haarlem heeft heel veel innovatieve ondernemers en veel wisselende en vernieuwde evenementen en horeca. Maar de afstand tussen deze twee steden is ook niet heel groot. In minder dan vier uur kan je met de trein van Haarlem naar Osnabrück reizen. ”

Heeft Janna nog een boodschap voor Haarlem? Janna lacht: “Nou, wist je dat je weer kan solliciteren op deze functie? Ik vind het belangrijk dat er iemand komt met nieuwe ideeën en zin heeft in deze uitdaging. Deze kans is echt een perfect tussenjaar tussen studie en werk, alles wordt voor je geregeld, je kan werkervaring opdoen en het is ook een veilige omgeving. Nog een kleine bonus voor de Nederlanders: Duitsers vinden het Nederlandse accent erg schattig.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here