Het Noord-Hollands Archief gaat van 6 mei tot 14 oktober 2019 de publiekslocatie Janskerk op de Jansstraat verbouwen. Daarom is de Janskerk in die periode voor publiek gesloten. Bezoekers voor de studiezaal kunnen in de aankomende maanden terecht op de locatie aan de Kleine Houtweg. 

Janskerk verbouwing

Janskerk

De studiezaal, de Commandeurszaal en het Archiefcafé in de Janskerk zijn toe aan vernieuwing. Het Archiefcafé wordt groter en omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor bezoekers, onderwijsgroepen en andere doelgroepen. In het middelpunt staat hier de maatschappelijke functie van het Noord-Hollands Archief, die een open, voor iedereen toegankelijke, instelling wil zijn. Bovendien wordt een lang gekoesterde droom verwezenlijkt. De historische toegang naar de Janskerk krijgt eindelijk de gewenste glazen deuren zodat de zichtbaarheid van het kerkinterieur voor het langslopende publiek en de omwonenden wordt vergroot.

Dienstverlening verlegd

Het Noord-Hollands Archief zet sinds een aantal jaren versterkt in op digitale dienstverlening met onder meer de Scannen op verzoek-dienst, een chatdienst en meer digitalisering van stukken. Daarom is de dienstverlening aan het begin van het jaar helemaal overgegaan naar de Janskerk om gebundeld op één plek goede service te kunnen verlenen. In samenspraak met de architect Joop Slangen en de beoogde aannemers kwam echter naar voren dat de geplande aanpassingen in de Janskerk de dienstverlening te veel in de weg zouden staan, daarom is het besluit genomen om van 6 mei tot 14 oktober 2019 de dienstverlening voor bezoekers op de studiezaal voor een aantal maanden te verleggen naar de locatie op de Kleine Houtweg 18. Het publiek kan voor onderzoek in de studiezaal vanaf zeven mei 2019 van dinsdag t/m vrijdag van negen tot vier uur en elke derde zaterdag van de maand van negen tot vier uur terecht op de Kleine Houtweg 18. Voor het publiek is de Janskerk niet bereikbaar.

Tentoonstelling Enschedé en activiteiten

Janskerk

In de verbouwingsperiode wordt tevens de vaste tentoonstelling over de collectie Koninklijke Joh. Enschedé ingericht. Deze zal naar verwachting medio oktober openen. De verbouwingen in de Janskerk zijn rond oktober afgerond. De jaarlijkse zomertentoonstelling van het Noord-Hollands Archief verhuist dit jaar naar de wintermaanden. Met de Open Monumentendagen op 14 en 15 september 2019 wordt uiteraard rekening gehouden en het Noord-Hollands Archief is ook één van de locaties van de jubileumeditie van het Geschiedenisfestival op 5 oktober 2019, dat dit jaar voor de vijfde keer in Haarlem gaat plaatsvinden.

Voor meer informatie over de verbouwing kan je kijken op de website van het Noord-Hollands archief. Bekijk ook dit artikel over het Archeologisch Museum op Haerlems Bodem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here