Dit najaar bestaat de Haarlemse Toneelschuur vijftig jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt er zaterdag twintig oktober 2018 een speciaal jubileumboek: ‘Vijftig jaar Toneelschuur’. Dit omvangrijke en rijk geïllustreerde boek, onder redactie van Jos Schuring, Rieks Swarte en Loek Zonneveld, geeft een beeld van de bijzondere geschiedenis van dit theater- en filmhuis.

Jubileum: vijftig jaar vooruit

De uitgave van Vijftig jaar Toneelschuur is de aftrap van het jubileumseizoen. Onder motto ‘Toneelschuur: vijftig jaar vooruit’ viert Toneelschuur een theaterseizoen lang haar verjaardag. Van november 2018 tot mei 2019 worden er elke maand jubileumactiviteiten rondom een onderdeel van de theater- of filmprogrammering georganiseerd. Speciale activiteiten waardoor bezoekers theatermakers (beter) leren kennen, anders naar een voorstelling leren kijken of zelf aan de slag gaan met een theatertekst of choreografie.

Vijftig jaar moderne theatergeschiedenis

Vijftig jaar Toneelschuur is ook vijftig jaar moderne theatergeschiedenis. De vernieuwing in het Nederlandse theater in de jaren zeventig en tachtig, het ontstaan van gezelschappen als Onafhankelijk Toneel en Maatschappij Discordia, de Vlaamse golf, Toneelgroep Centrum, de rol van criticus Jac Heijer en uiteraard de architectuur van de vlakke vloer worden in dit boek in historisch perspectief geplaatst met verwijzingen naar het theater van nu.

Haarlemse Toneelschuur 50 jaar

Vijftig jaar Toneelschuur gaat ook over gezichtsbepalende groepen als Baal, Werktheater, Dood Paard en theatermakers als Gerardjan Rijnders, Jan Joris Lamers, Guy Cassiers, Michael Matthews, en Viviane De Muynck. Ook de jongere generatie regisseurs als Thibaud Delpeut, Michiel de Regt en Paul Knieriem komen aan bod.

Hoogtepunten

Met verhalen van auteurs als Loek Zonneveld, Max Arian, Dirk Groeveld, Martin Schouten, Janine Brogt, Carel Alphenaar en vele anderen worden hoogtepunten uit de geschiedenis van de Toneelschuur uitvoerig beschreven. De redactie van Vijftig jaar Toneelschuur bestaat uit Jos Schuring, Rieks Swarte en Loek Zonneveld. De vormgeving is van Suze Swarte.

Boek kopen?

Vanaf maandag tweeëntwintig oktober is het boek ‘Vijftig jaar Toneelschuur’ te koop aan de kassa van de Toneelschuur. Dit is op de Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Haarlem. Daarnaast zijn de boeken ook te koop in speciaal geselecteerde (Haarlemse) boekhandels of via www.itfb.nl en kost 29,95 euro. Heb je geen genoeg van HB of de Toneelschuur, check dan dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here