De Bibliotheek aan Huis is een dienst die vanuit de Bibliotheek Zuid-Kennemerland zorgt dat ieders behoefte aan lezen, films of muziek kan worden vervuld. Ook op de momenten dat je niet in staat bent om naar de bibliotheek te komen. Dat horen wij als leesfanaten en muziek- en filmliefhebbers graag. Zeker wanneer het je bijvoorbeeld tijdelijk niet lukt om naar de bibliotheek te gaan. Hoe is dit idee ontstaan en wie zijn de mensen achter de Bibliotheek aan Huis?

Het ontstaan 

Het idee voor de Bibliotheek aan Huis is ontstaan vanuit de wens om mensen die niet naar de bibliotheek kunnen toch te laten genieten van boeken, films of muziek. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor iemand (tijdelijk) niet naar de bibliotheek kan komen, bijvoorbeeld door een gebroken been, een lichamelijke beperking of doordat men psychisch een afstand ervaart,  waardoor fysiek bezoek een belemmering vormt. Als lid van de bibliotheek is dit initiatief een ware uitkomst zodat je niets hoeft te missen.

Verandering

Kort geleden werden de boeken vanuit de Bibliotheek Haarlem Centrum geselecteerd en verspreid. Dat werd, vanwege de afstand, veelal met de auto gedaan. Tegenwoordig worden vrijwilligers per vestiging ingezet en per april worden in zes vestigingen boeken en materialen geselecteerd. Deze vestigingen zijn Haarlem Centrum, Haarlem Noord, Haarlem Schalkwijk, Heemstede, Hillegom en Zandvoort. De afstanden zijn korter en hierdoor is de route makkelijker met de fiets te doen. Een groener alternatief dus!

Vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers bij de Bibliotheek aan Huis, bij alle vestigingen binnen Zuid- Kennemerland is groot. Ellen Rijsemus, coördinator Vrijwillige Inzet bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, vertelde ons hoe het in zijn werk gaat. “Bij de verschillende vestigingen zijn ruim 30 vrijwilligers actief. Vooraf worden de boeken geselecteerd door de selecteurs. Zij zorgen voor de juiste boeken bij de juiste persoon. De coördinator houdt overzicht en deelt de routes in. De bezorgers (de zogenoemde ‘Rijders’) bezorgen de boeken op het juiste adres. Ze hebben veelal een vaste route en bezorgtijd. Ze zijn daarmee het bekende gezicht voor de ontvanger geworden.”

Rijder Gerben

We spreken ook Gerben, 32 jaar en vaste bezorger voor Bibliotheek Haarlem Centrum. Zo’n 2 jaar geleden liep zijn werk wat terug, als gevolg van de coronapandemie. “Ik kreeg meer vrije tijd en wilde meer betekenen op het gebied van vrijwilligerswerk. Ik ging dus op zoek naar zo’n klus en omdat ik zelf nogal van lezen en fietsen houdt, leek die combinatie bij de Bibliotheek aan Huis me wel wat.” vertelt hij. “Ik kom bij mensen die, soms een korte periode, niet bij de bibliotheek langs kunnen komen. Bij sommige klanten ben je een van de weinigen die ze zien of spreken. Het komt dan voor dat je een praatje maakt. Voor het vertrouwen en klantcontact helpt het dat we vaste routes hebben en dat we elke 3 weken bij dezelfde klanten komen. Tenzij ze het boek langer willen lenen omdat het nog niet uit is, bijvoorbeeld.” legt Gerben uit. 

Bibliotheek aan huis Rijder Gerben.

Zijn vaste klanten kunnen hem voorlopig nog aan de deur verwachten: “Ik vind het nog steeds leuk om te doen en ik wil het eigenlijk wel een lange tijd volhouden. We hadden laatst iemand die het bezorgen volgens mij wel 35 jaar of langer heeft gedaan. Of ik het zo lang ga volhouden weet ik niet, dat zien we dan wel weer!” Aan iemand die wekelijks zoveel boeken verspreidt natuurlijk de logische vraag; wat leest Gerben zelf eigenlijk het liefst? Lachend: “O, ik lees echt van alles, romans, fictie of een informatief boek over psychologie of muziek. Heel uiteenlopend en net waar ik zin in heb.”

Een mooi compliment

Deze dienst sluit goed aan op de behoefte van de boeken-, film- of muziekliefhebber. Wanneer je van de buitenwereld bent afgesneden, is sociaal contact erg welkom. Gerben merkt dat in zijn werkzaamheden als vrijwilliger. “Laatst had ik zelfs een klant die aangaf het jammer te vinden dat de dienst stopte, omdat diegene weer zelf naar de bibliotheek kon.” Dat lijkt ons een groot compliment voor de Bibliotheek aan Huis.

Zelf nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van de Bibliotheek aan Huis? Neem dan contact op met de klantenservice van de bibliotheek, zij helpen je graag verder. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here