Een wijze, Haarlemse comedian merkte op dat ‘de Nederlander’ één van de lastigste bezoekers is om te bespelen. Bij ieder concert dat we bezoeken, nemen we een defensieve houding in, waarbij we met gesloten armen afwachten of de artiest ons weet te ontroeren, betoveren of ons laat schuddebuiken van het lachen.

Zodra Jeangu Macrooy uitbarst in Amazing Grace en de Nieuwe Kerk binnenloopt, is dat niet anders. De bezoekers, een mengelmoes van cultuurminnend Haarlem van jong tot oud, zitten allemaal als echte Nederlanders afwachtend en gesloten achterover. Jeangu, oorspronkelijk uit Suriname, lijkt het niet te deren. Hij wisselt geconcentreerde blikken af met een brede glimlach en bespeelt nummer na nummer het publiek, dat de armen al snel langszij laat zakken. Slim wisselt de zanger persoonlijke verhalen over geloof, ras en ongelijkheid af met afwisselend indringende, rustige nummers en uptempo swingers.

En dat doet hij knap. Een kritisch publiek bespelen in een ‘stijve’ maar toch intieme setting is niet makkelijk, zeker niet voor een soloartiest. Maar zijn charme, warme stem en heerlijke nummers ontdooien iedereen (niet letterlijk, want iedereen is al gesmolten door het smoorhete weer buiten). Bij de eerste uptempo nummers tapt hier en daar een aanwezige met zijn voet en gaan de hoofden zachtjes op en neer. En aan het eind van de show wordt er eerst nog voorzichtig maar later uit volle borst meegezongen met Jeangu’s uitvoering van het prachtige Hallelujah van Leonard Cohen en zijn eigen hit High on You.

Jeangu schuwt ook de moeilijke onderwerpen niet. Hij vertelt over heimwee naar Suriname, afscheid van zijn familie (in het bijzonder zijn tweelingbroer) en zijn gevoelens van onrecht bij het politiegeweld in de VS. Het contrast tussen Nederland en Suriname – van het land vol afstammelingen van slaven naar het land van de slavenhouders. En hoewel dat soort onderwerpen al snel gevoelig ligt en ongemak veroorzaakt, lijkt daar hier geen sprake van. Wat Jeangu zegt, willen we allemaal geloven. Een ware muzikale profeet die perfect tot recht komt op deze religieuze plek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here