Dat wij bij Haerlems Bodem een fijne baan hebben wisten we natuurlijk al, maar dat we vanavond naar Caprera gingen en Amber Gomaa en Jett Rebel mochten spreken was helemaal te gek!

Spanning voor de thuiswedstrijd
Voorafgaand aan het concert ontmoeten we Jelte Tuinstra a.k.a. Jett Rebel (in compleet blauw Adidas pak), Amber en band. Er heerst een gezonde spanning, maar Amber heeft moeite om stil te blijven staan. De Haarlemse weet dat er veel bekenden in het publiek zitten en het presenteren van je eerste eigen EP geeft dan wat onrust. Helemaal nergens voor nodig, want als wij Jelte (Jett) zo horen dan kunnen we fantastische soul, r&b en een heleboel swingende nummers verwachten. Er is een sprankel in zijn ogen te zien als hij over Ambers muziek praat. Ze zingt al twee jaar in zijn band en ze kennen elkaar nog van het conservatorium en nu heeft hij haar geholpen met het produceren van haar EP. De samenwerking tussen de twee kwam als natuurlijk. “Geen ego’s die in de weg zitten” volgens Jelte: “En haar muziek is zo catchy als oorwurmen (gebarend naar z’n oor), het blijft in je hoofd zitten. Heerlijk.”

Veel spreken we Amber niet, ze loopt onrustig heen en weer en laat af en toe een hoge noot horen om haar zenuwen onder controle te krijgen. Als afleiding zien we haar de nagels lakken van Jelte. Blauw natuurlijk, want dat matched met zijn sportieve outfit. Zou hij gesponsord worden door Adidas? De band is een stuk minder nerveus. Ze spelen al jaren samen en zijn ook allemaal nog betrokken bij andere projecten. Bo Saris, Shirma Rouse en Valerius zijn namen die vallen wanneer we het (tijdens het eten) hebben over de drukke agenda’s. Er worden daarna nog wat groepsfoto’s gemaakt met zowel band als fans en dan is het moment bijna daar.

Jett-HB-06

In de laatste 15 minuten voor het concert overleggen Jelte en de band nog (enigszins relaxt) of ze de cowbell, timpala of kettledrum toch nog op het podium zouden zetten. Er zijn twee drummers aanwezig vandaag en dat is een unicum. Jelte geeft aan nog nooit met twee drummers op het podium te hebben gestaan, dus als het heel even kan dan zo veel mogelijk uit de kast halen… Het laatste dat wij er over opvingen was “Als je het wilt Jelte, dan kan het, maar dan zitten we heel dicht naast elkaar. Lekker knus.” Wij gingen snel een plekje zoeken op de banken van Caprera.

Amber Gomaa
Jelte zei het al: “ze heeft een stem als een beest” en nadat hij haar aankondigde in het magische Caprera blijkt al snel dat hij gelijk heeft! Wat een heerlijk soulgeluid horen we in haar liedjes. Ze start meteen met haar nieuwe single ‘I want it’ wat krachtig en dansbaar het publiek in knalt. Het tweede nummer speelt ze zelf achter haar piano waar we al snel de vergelijking met Alicia Keys maken. Een man naast ons in het publiek refereerde naar een andere Amerikaanse zangeres: Beyonce. Steek die maar in je zak Amber! Er zijn machtige uithalen, waar ze moet waken om zichzelf niet te overschreeuwen en melodieen die echt in je hoofd blijven hangen, zoals we van een echte powervrouw mogen verwachten. We hebben gelukkig al een afspraak met Amber staan voor een uitgebreider interview, want hier willen wij zeker meer van weten en horen!

Jett-HB-08

Jett Rebel
Een kleine drie kwartier na het swingende optreden van Amber Gomaa was het dan eindelijk zo ver: Jett Rebel himself. Waar wij veel gillende meisjes in het publiek hadden verwacht, zaten er juist veel oudere mannen in het publiek. Uiteraard ontbraken de meisjes niet, maar verrassend meer ‘volwassenen’. De heren (oude rockers?) naast ons komen voor het ‘Prince gehalte’ wat we meer mensen hebben horen zeggen. Dit gemeleerde publiek deed zeker niet onder voor andere optredens, want bij het 2e nummer staat iedereen al te dansen. Jett Rebel staat zelf ook niet stil en heeft zelf alle hoeken van het podium al bekeken voor het tweede nummer voorbij is.

jett-hb-16

Muzikale familie
Dat Jett uit een muzikale familie komt is duidelijk als het nummer ‘Have some fun tonight’ voorbij komt. Hij steekt de Caprera vijver over en loopt naar het publiek. Daar zit blijkbaar iemand die goed kan zingen, want als Jett de microfoon het publiek in duwt klinken er bijzonder goede klanken van een meisje dat meezingt. Op dat moment weet nog niemand dat het zijn zusje is die we horen. Het publiek begint verrast te juichen en applaudisseren, want niet vaak krijg je zulke goede klanken van je fans! Toen hij om applaus voor zijn ouders en zusje vroeg werd het gejuich alleen maar groter. Respect voor zijn verlegen kleine zusje!

jett-hb-24

Er volgen nog vele andere hoogtepunten waarvan we zeker weten dat het vooraf niet afgesproken was. Het duet met de achtergrond zangeres dat extreem sensueel was. De drumm-off van de twee steengoede drummers (!!) die alles uit de kast haalden om er een spetterende show van te maken. Jett die samen met de sexy zangeressen in het riet ligt. Het was een grootse, doch intieme show!

jett-hb-12

Improvisatie met passie
Wat ons het meest is bijgebleven is dat geen enkel nummer precies was zoals op de EP. Of sterker nog: compleet anders! Jett was flink aan het improviseren: bridges werden uitgebreider, refreinen vaker herhaalt en vooral instrumentaal was het een genot om naar te luisteren. Het publiek werd besmet door de energie waarmee iedere muzikant op het podium stond. De passie was te zien, voelen en hing in de lucht om gegrepen te worden. Jett verwoord dat zelf het beste in zijn toegift: “Doe je kleren uit, je shirt, je broek, je onderbroek. Doe waar je zin in hebt en doe dat iedere dag!”

jett-hb-15

Toegift en meisjes in de wc’s
Jett wilde niet veel tijd verspillen aan applaus voor een toegift, maar vooral muziek maken. Daarnaast vertelde hij dat hij aan een eindtijd vast zit en geen ruzie wilde met de boswachter. Dus binnen een minuut na het laatste nummer zet hij de toegift in vanachter de piano. Hij vertelt over een klein dorpje waar dit nummer over gaat. Een dorp waar je je zo thuis voelt, dat het niet uit maakt wanneer je weer terug komt. ‘That place’ wordt klein ingezet, maar men weet dat dit de toegift is en zit te wachten om het concert dansend af te sluiten. Als het moment daar is zingt iedereen mee “That place, back in the days, I wanna live again!” Het refrein werd zelfs zo vaak herhaalt dat na het concert de meisjes in de wc’s het nummer nog steeds mee zingen. Knallend, muzikaal en zeker alles overtreffend.

jett-hb-29

 The after
Dat men verwacht dat Jett volledig van de kaart is na zijn concert of dat er backstage zakken coke op tafel komen is gebaseerd op hoe hij in de media wordt neergezet. De waarheid is echter dat hij relaxt met vrienden, familie en band samenkomt om te genieten van wat er net allemaal op het podium gebeurde. Uiteraard wel met de nodige biertjes in de hand worden loopjes besproken, bepaalde nieuwe formaties meteen opgeslagen, knuffelen ze met Amber en slaan ze elkaar lachend op de rug over hoe fantastisch dit was. Het was ook fantastisch. En aan de stralende gezichten te zien was het een geslaagde avond. Jelte gaat nog even met ons op de foto, we roken een sigaretje met hem mee en luisteren naar wat riedeltjes die hij speelt op de piano. Dus zo ziet het leven er uit als je Jett Rebel bent…

jett-hb-13

Fotografie: Jaap Kroon & Ivan Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here