Jett Rebel stond vrijdag 12 maart 2016 met zijn The Best Night Of Your Life Tour in een uitverkocht Patronaat. Onlangs kwam zijn nieuwe album Truck uit. Een eigenzinnige CD met 27 nummers. Hij kiest zijn eigen rebelse weg in het muzikale landschap en is alles behalve saai. Oerdegelijk is niet zijn norm en hij heeft maling aan ‘de goede smaak’. 

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Verpreutsing 

Terwijl ik zit te bedenken wat ik zal schrijven over het concert van Jett Rebel, doemt elke keer de stem van Jan Mulder in mijn hoofd op. “Ergernis nummer 5” en hij brandt los totdat hij bij nummer 1 komt. Ik heb ze ook, ergernissen. Over de manier waarop er wordt geschreven door een aantal recensenten in de media over artiesten zoals Jelte Tuinstra. Als je er een aantal hebt gelezen, valt het op dat je ze in twee groepen kunt verdelen. Zij die met prachtige volzinnen een soort van poëzie willen bedrijven en de pseudo hoogleraren in de muziek die het wetenschappelijk benaderen. Uiteindelijk is het allemaal eenheidsworst. © KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Je vraagt je bijna af of er in de muziekwereld misschien ook sprake is van een westerse verpreutsing. Ambtenaren in Amsterdam mogen geen rokjes meer aan, kunstwerken met naakt mogen niet meer in openbare ruimtes hangen en als je een album uitbrengt die anders dan anders is, dan kom je in de hel. Te weinig wordt er naar mijn mening geschreven over wat muziek persoonlijk met je doet. Wat het voor iemand betekent en wat het je oplevert. En ik heb zelden een artikel gelezen van een recensent die en het album had beluisterd en ook naar het concert was geweest. Het zou bijna verplichte kost moeten zijn. De fans en liefhebbers van Jett Rebel hebben er in ieder geval geen boodschap aan. Zij komen in groten getale naar zijn concert. The Best Night Of Your Life Tour is inmiddels afgelopen en was elke keer uitverkocht. Je zou bijna denken aan een onafhankelijke protestbeweging in de muziekscene die opkomt voor wat zij leuk vinden, maar die gedachte is misschien ietwat te anarchistisch.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Spierballen

Voor het concert van Jett Rebel sprak ik heel even met de bassist Xander Vrienten en de nieuwe drummer Kees Schaper. Het verschil met de vorige reeks concerten is, dat we zachter spelen. Het geluid is wat gedempter en er is veel meer ruimte voor samenzang. Het is minder spierballen muziek geworden, aldus Xander. En daar heeft hij gelijk in en dat gold met name voor het eerste gedeelte van het 3 uur durende concert. Het gedeelte waar de nummers van het nieuwe album Truck werden gespeeld. Daarna ging het weer ouderwets los en en verdween de setlist in de prullenbak.

7X0A7816

Een omschakeling waar de nieuwe drummer Kees Schaper in het begin best aan moest wennen. De intentie van de muziek is dezelfde als bij de andere bands waarin ik speel, zoals bij Yorick van Norden, maar er gebeurt live zoveel meer op het podium bij Jelte. In het begin vond ik dat best wel spannend. En dan ben ik ook nog eens de vervanger van Rick van Wort. Niet de eerste de beste. We zijn totaal verschillende drummers, maar toch kon Rick toen en ik nu totaal ons ei kwijt in Jett Rebel. Dat zegt heel veel over de liedjes van Jelte. En een eitje leggen kan deze drummer wel. Met iets minder instrumentarium dan zijn voorganger slaat hij er retestrak op los. Dat los gaan gold trouwens voor elk lid van Jett Rebel. Kippenvel kreeg ik van het nummer Nutbush City Limits, gezongen door de Haarlemse Amber Gomaa(tip: blijf haar soloproject volgen) en wat is het genieten als je de doorgaans stoïcijnse Xander Vrienten tijdens een bas-solo ziet transformeren in een soort Dr. Jekyll and Mr. Bass. Een soort transformatie die ik vervolgens ook bij mezelf ontwaar. Die van een vijftiger naar een dansende tiener. Peter Pan en Pietje Bell tegelijk.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Betweters

Dan ga ik maar met de billen bloot, was de eerste reactie van Vincent Smeenk, multi-instrumentalist van de Haarlemse band Gotcha!, toen ik hem vroeg of ik zijn positieve uitspraken over het concert voor dit artikel mocht gebruiken. Ik had het niet beter kunnen verwoorden en laat het dan ook liever over aan een rot uit het vak. Gisteravond naar een Jett Rebel -show geweest. En wow inderdaad, echt, wat is hij goed, buitencategorie! Zo compleet. En Elvis- en Little Richard-imitatoren kunnen inpakken, want in Jett Rebel leven ze gewoon nog, geweldig. Wel voelde ik na een uurtje een sterke impuls om het podium op te komen, de show stil te leggen en de band een masterclass te geven. Dan hadden we met elkaar de zaal in beweging kunnen krijgen, want dat verdient deze show. Maar ja, zoiets rebels durf ik niet te doen. Evengoed hulde, wat een verademing om muziek zo te zien beleven, de passie, de klasse, wow.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Heel even werd er getwijfeld aan zijn oprechtheid en dit was zijn reactie: Het raakt me omdat hij het anders doet. Al die bandjes die met dezelfde middelen op dezelfde manier muziek maken, dit is zo veel leuker, of je het nu mooi vindt of niet. En ik vind het jammer dat het in muzikanten kringen zo vaak wordt afgekraakt. Erg leuk ook hoe Mike Boddé dit onlangs ook toejuichte op tv, een keer zang te horen die niet is gecorrigeerd met computers. Aan deze oprechte woorden heb ik niets meer te voegen. Jelte Tuinstra nog wel. Sorry hoor, ik heb de band beloofd om een plaatje op te zetten, zegt hij tegen mij, terwijl hij op een tafel klimt om bij de platenspeler in de gang van de backstage te kunnen bedienen. Zittend op zijn knieën op de tafel raken wij in gesprek. Ik was fucking zenuwachtig voor de show. De ontlading kwam pas later en dat voelde goed. Dit is de derde show op rij en dat gaat niet in je koude kleren zitten. Ik ben dan ook bekaf. Tijd voor ontspanning.

© KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

We hebben het ook nog heel even over zijn nieuwe album en de daarbij gepaard gaande kritieken. Daar heb ik toch schijt aan. Het zijn betweters. Ik ga mijn eigen gang en heb de kritieken dan ook niet gelezen. Ik ben blij met het resultaat. Er is meer ruimte voor iedereen op de plaat gekomen Het is een juiste weergave, een compilatie, van wat ik allemaal heb gedaan en het is af. De omschrijving van Xander, dat het minder spierballen muziek is geworden, dat vind ik wel een juiste weergave. Er volgen nog twee nieuwe albums dit jaar. Het kan niet anders dat hij ons weer gaat verrassen.

Foto’s: Kyra Sophia Kataigídes | KSK Photography

Foto Kees Schaper: Jaap Kroon

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here