Jelte Tuinstra, a.k.a. Jett Rebel, trad in april van dit jaar op als ambassadeur van Record Store Day bij platenzaak North End Haarlem. En ook onlangs, bij de albumrelease van Jacqueline Govaert, spotten wij Jelte in Patronaat. Maar de vraag is of veel mensen hem herkenden, want vanavond namelijk geen roze gelakte vingernagels of opvallende lipstick!

Weg zijn de weelderige krullen en de volle kekke baard. Voor de reprise van de ‘Super Pop Tour‘ heeft Jelte een ware metamorfose ondergaan, en hij niet alleen: ook Nick Croes (gitaar), Willem van der Krabben (drums), Jasper Slijderink (piano) en Xander Vrienten (bass) zijn geheel in het wit gestoken. Op het gouden drumstel na, zijn alle instrumenten en het gehele podium wit met een zwarte print.

Aan een echt voorprogramma doet Jett Rebel niet. Met een show die bijna drie uur duurt, is daar geen tijd voor. Als grap wordt er wel een voorprogramma aangekondigd: The Styles. Dit blijkt alleen een keyboard te zijn, waaruit tien minuten lang muzak uit klinkt. Opvallend is dat het publiek hier redelijk gelaten op reageert. De verzamelde die hard Jett Rebel-fans kennen het geintje natuurlijk al lang! De trouwe aanhang heeft zich vooraan het podium verzameld, de rest van de uitverkochte zaal bestaat uit een bonte mengelmoes van leeftijden. Van tieners – al dan niet met ouders – tot en met de ‘oudere jongeren’, en alles  daar tussen in.

Als de mannen van Jett Rebel uiteindelijk zelf op het podium verschijnen, wordt er geen tijd verspild. Ze spelen met passie en volle overgave. Het publiek is klaar voor Jett Rebel’s Super Pop. De bandleden blijken zeer goed op elkaar ingespeeld te zijn. Tempowijzigingen in nummers en diverse muziekstijlen worden ogenschijnlijk moeiteloos afgewisseld. Er wordt ruim tijd genomen voor lange instrumentale stukken met solo’s die het publiek zeker niet vervelen.

Halverwege de show krijgt Eugen Wulff van Gun Guitars een shout out van Jelte. De gitaren van Jelte en gitarist Nick zijn gebouwd door Wulff en dus afkomstig van Haerlems Bodem. Van Eugen krijgen ze toestemming om de custom built gitaren nog eens flink op hun donder te geven. Jelte koppelt er meteen een ‘guitar battle’ aan vast tussen Nick en hem. “Het gaat er niet om dat iemand wint of zo. Maar wel wie de beste is!” aldus Jelte.

Voor het spelen van de hitsingle ‘Louise’ kondigt Jelte een speciale gast aan. Oud-Jett Rebel -drummer Rick van Wort speelt samen met Xander en Jelte alsof zijn leven ervan afhangt.

Over de eerdergenoemde witte decor en outfits begint Jelte aan het einde van het concert zelf ook. “Wit staat je heel goed Jasper,” grapt hij. “Vinden jullie onze witte pakjes leuk?” Die zijn inmiddels niet meer zo wit, moet hij bekennen. De intensiteit van de tour eist zijn tol. Maar ogenschijnlijk niet bij Jelte. Want hij wil zich in Haarlem – het laatste concert van de tour – ‘helemaal kapot spelen’. Maar iets lijkt hem tegen te houden. Later blijkt dat de grote zaal van het Patronaat tijdig klaar moet worden gemaakt voor de avondprogrammering. Maar ondanks dat Jett Rebel net niet de drie uur aantikt, is het zeker een geslaagde afsluiting van een succesvolle Super Pop Tour.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here