De Haarlemse zzp’ers hebben het zwaar op dit moment, vooral die in de evenementenbranche. Helemaal nu bekend is gemaakt dat er tot 1 juni 2020 geen evenementen georganiseerd mogen worden. Maar ook andere zzp’ers zonder vast contract en zonder vast inkomen merken de klappen nu al van deze crisis. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe flexibel en creatief ondernemers hiermee omgaan, en zich snel aanpassen aan de omstandigheden, zo goed als mogelijk. Frank Bohm, zelf ook zzp’er in de evenementen, interviewt de komende tijd zzp’ers over hun bestaan in deze bijzondere tijden. Vandaag is Jolien Posthumus aan de beurt.

Jolien Posthumus

Hoe en wanneer ben je ooit met ondernemen gestart?
Jolien Posthumus: “Al twintig jaar combineer ik mijn twee passies: het organiseren van evenementen en het trainen van stressreductie vaardigheden. Op mijn zestiende startte ik een bijbaan bij een sportschool in Alkmaar waar ik werkte als organisator van de ledenevenementen en BodyBalance instructeur. Een heerlijke combinatie vond ik het! Het blijven combineren van deze twee disciplines werd bij de volgende banen steeds moeilijker, mijn bedrijf Bundelt bood hierin de ultieme oplossing. Als mindfulnesstrainer help ik anderen aan handvatten om ook in stressvolle situaties goed voor jezelf te blijven zorgen, een vaardigheid waar ik als eventmanager een hoop baat bij heb.”

Wat doe je precies?
“Als mindfulnesstrainer geef ik trainingen (groepen, individueel en in organisatie) gericht op stressreductie. Ik houd praktijk in het Poortgebouw van landgoed Elswout. Als eventmanager produceer ik bijvoorbeeld symposia, congressen, lezingen, openingen, diners, presentaties en festivals. Ik zorg voor de productie van concept met doordachte strategie tot uitvoering geheel op maat tot evaluatie maar ben ook inzetbaar voor deelprojecten. Mijn expertise ligt bij events in de culturele sector (Van Gogh Museum) of met een maatschappelijke betrokkenheid (Natuurmonumenten en Dance4Life Nederland). In 2018 was ik eventmanager van het International Conference on Mindfulness i.o.v. Radboud UMC en de UvA, een opdracht waar ik mijn twee vakgebieden met elkaar combineerde, heel bijzonder!”

Heb je in deze crisis je onderneming aangepast? 
Jolien Posthumus: “Als trainer heb ik me de afgelopen maand verdiept in een online aanbod en organiseer ik nu live meditaties en trainingen. Er zijn veel mensen die in deze tijd behoefte hebben – of nu simpelweg tijd hebben – in mentale zorg en ondersteuning, heel fijn dit ook in deze tijd te kunnen bieden. Mijn werkzaamheden als producent zijn vaak in opdracht en deze blijven nu uit. Ik verken momenteel de mogelijkheden van evenementen online en in een anderhalve meter samenleving. Onderzoek nieuwe mogelijkheden en samenwerkingen.”

Denk je dat de wereld er anders uit ziet hierna?
“Ja, dat kan ook niet anders. De golf waar we ons momenteel op bewegen is zo hoog is dat we niet alleen als mens proberen te surfen maar de gehele planeet begeeft zich in een woeste storm. Ik hoop dat als we straks aan land zijn, ons herinneren waar we nu op varen; compassie, oog voor een ander en het grote geheel, verbinding, zorg en aandacht. En dit vervlochten blijft in onze samenleving en een nieuwe impuls geeft aan de beweging van verduurzaming binnen de evenementensector. Het is ongewist wanneer we weer groots fysiek bij elkaar kunnen komen. De eerste grote bureaus vallen om, de culturele sector valt stil. De wereld verandert elke week op een manier die we ons daarvoor niet konden voorstellen. Zzp’ers zijn creatief, ondernemend, zelf startend, inventief. Ik vermoed dan ook dat we nu nog niet kunnen bedenken wat voor briljante creaties er bedacht gaan worden. There’s a crack in everything, that’s where the lights gets in.”

Jolien Posthumus

Wat is tot nu toe je zzp-hoogtepunt geweest?
“Ik voel me bevoorrecht dat al mijn projecten een maatschappelijke betrokkenheid hebben gehad en heb daarin veel mogen leren bij het Van Gogh Museum, een internationaal gerenommeerd instituut. Hoogtepunten waren tijdens de tentoonstelling van David Hockney`s Arrival of Spring. Zowel de officiële opening waar hij zelf bij aanwezig was als de lichtshow op het Museumplein waar zijn schilderij op de buitenkant van het museum werd geprojecteerd met livemuziek van Remy van Kesteren waren bijzonder. Een teameffort van meerdere afdelingen van het museum, iedereen geraakt en geroerd door het resultaat van maanden hard werken.”


En wat was een dieptepunt?

“Dit jaar stond mijn eerste eigen productie van Bundelt op de agenda, een congres over mindfulness op 11 april in De Gehoorzaal van het Teylers Museum. Een team van sprekers zou een publiek van honderdvijftig man meenemen onder andere in Mindfulness in het Museum. Gezien de coronamaatregelen is deze afgelast met alle gevolgen van dien. Dit doet zeer, ik kan niet anders zeggen. Maar ook dit is weer waardevol voor al mijn komende projecten, de geleerde lessen had ik me vooraf niet kunnen bedenken en neem ik vanaf nu altijd met me mee.”

Wat is je grootste les geweest?
“Lang is mij door anderen verteld dat ik moest kiezen tussen óf evenementen óf meditatie. Toen ik mijn eigen bedrijf wilde starten, gaven mensen mij het vriendelijke advies om te kiezen tussen beide; mensen zouden anders niet begrijpen wat ik te bieden heb. Dit maakte dat ik tien jaar lang geworsteld heb met zoeken naar balans. Uiteindelijk heb ik het tòch wel gedaan door Bundelt te starten, maar neem dit advies nog mee in elke beslissing die ik maak. Volg je hart en blijf helder in wat je te bieden hebt.”

Mijn creatieve brein slaat op hol als ik door het Teylers en Frans Hals Museum loop

Jolien Posthumus

Wat mis je in Haarlem nog als zzp’er?
“Ik mis niet per sé iets, ik werk graag met wat er is en zoek naar de randen van mogelijkheden. Wel is er in de Haarlemse museale sector minder mogelijk als het om grote producties gaat. Terwijl mijn creatieve brein werkelijk op hol slaat als ik door het Teylers Museum en Frans Hals Museum loop. Ik kijken uit naar de heropening van het Dolhuys Museum en hoop daar zeker in de toekomst iets voor te mogen produceren.”

Heb jij een Haarlemse ondernemer die je als je voorbeeld ziet, zo ja wie en waarom?
Jolien Posthumus: “Ik woon sinds vijf jaar in Haarlem en heb veel buiten Haarlem gewerkt. Ik hoop het aankomende jaar in contact te komen met meerdere Haarlems ondernemers waar ik weer verder van mag leren. Ik kwam wel vrij snel in contact met Jaap Kroon, fotograaf, en vind het te gek wat hij doet. Hij maakt niet alleen bizar mooie foto’s maar brengt mensen samen en zet prachtige initiatieven neer. Hij laat ons muziek, mensen en natuur ervaren in kleur en zwart-wit. Beelden uit Haarlem en de wereld. Zijn werk raakt en ontroert me. Begin dit jaar was zijn expositie over Pakistan te zien bij de Dakkas en bracht zo die wereld van Pakistan naar Haarlem, bracht mensen samen om te verwonderen op een bijzondere locatie. Daar raak ik waanzinnig geïnspireerd van.”

Blijf je altijd zzp denk je of ga je ooit vast personeel inhuren?
“Nee, ik blijf graag werkzaam als zzp’er en geniet telkens weer van het team waar ik deel van mag uitmaken tijdens een projectperiode en de samenwerkingen die tijdens producties tot stand komen.”

Meer In Gesprek Met Zzp’ers? Lees hier Jan van Waveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here