In aanloop naar het jeugdtheaterfestival 2 TURVEN HOOG, komt organisator Stichting 2+ samen met welzijnsstichting Haarlem Effect en kinderopvangorganisatie SKOS dit jaar met een nieuw project naar Haarlem: Jong Beginnen. Al enkele jaren wordt Jong Beginnen, een educatietraject om de allerkleinsten en hun ouders warm te maken voor kunst, georganiseerd in Almere en Den Haag. Door het daverende succes van het concept in deze steden, is besloten dit jaar een pilot te starten in Haarlem.

Net als 2 TURVEN HOOG heeft Jong Beginnen ten doel jonge kinderen in aanraking te brengen met kunst en theater en dit samen met de ouders te laten beleven. De drempel voor het ervaren van zulke kunstzinnige vormen wordt door de organisatoren zo laag mogelijk gehouden, opdat ieder kind de kans krijgt zo’n ervaring op te doen. Jong Beginnen gaat nog een stapje verder dan het festival, zelfs letterlijk. In aanloop naar het festival bezoeken de kunstenaars namelijk peuterspeelzalen om daar voor een groep kinderen hun voorstelling uit te proberen. Aan de hand van de interactie met de kinderen hebben zij zo de unieke mogelijkheid om hun voorstelling optimaal af te stemmen op de kinderen. Peuterspeelzalen worden dus omgetoverd tot theaters waar allerhande kunstenaars allerlei voorstellingen uitvoeren.

Wij van Haerlems Bodem werden uitgenodigd om één van deze voorstellingen bij te wonen. Afgelopen dinsdagochtend togen wij daarom naar Haarlem-Noord voor de kunsten van Liesje van den Berk. Een tekenperformance die de kinderen samen met een spel van geluid en licht meesleept naar een magische wereld van de zee, getiteld ‘Zeelicht’. Het lokaal waar Liesje haar voorstelling zou vertonen, was gevuld met druk spelende, zingende en dansende kinderen. Als bij toverslag echter veranderde deze gezellige chaos toen de kunstenares met in haar kielzog de cornetspeelster Felicity de groep betrad als een tweemansfanfare. Alle kinderen stopten abrupt met hun bezigheden en staarden met open mond naar de dames. Nadat iedereen muisstil had plaatsgenomen op de grond, blies Liesje een lange rol papier uit. Een zo onverwachte actie, dat de kinderen het uitgiechelden van pret. De voorstelling was begonnen. Onder geluiden van de cornet en de stem van Felicity, begon Liesje aan haar tekening. Kleurpotloden en grafiet veranderden het witte doek in een stormachtige zee. Hoge golven en drukkende wolken, een kapseizend bootje nog net te zien voor de zee het opslokte. Met een zaklamp werd een voorzichtig zonnetje op het doek geschenen.

Vooral het magische effect dat de kunstenaars hadden op de kinderen, riep bewondering op

Door de muzikale en vocale begeleiding en de onverwachte bewegingen van de tekenares zelf, bleven de kinderen ruim twintig minuten volledig gebiologeerd kijken naar het schouwspel. Toen de tekening af was, mochten de kinderen zelf aan de slag met potlood, grafiet en zaklamp. Na een minuut of tien vond één van de kinderen het wel genoeg. Met een “Is het nu klaar?” klonk het startschot voor alle kinderen; ze stoven uiteen om hun dagelijkse bezigheidjes te hervatten. De pedagogisch medewerkers van de peuterspeelzaal waren al net zo enthousiast als de kinderen zelf. Vooral het magische effect dat de kunstenaars hadden op de kinderen door ze zo betrokken weten te houden gedurende de hele voorstelling, riep bewondering op. Waar de monden van de medewerksters van de peuterspeelzaal van verbazing openvielen, was het voor de kunstenaars eigenlijk een voorstelling als in ieder andere zaal.

Door het goede improvisatietalent van zowel Liesje als Felicity, wisten zij de kinderen zolang bij de voorstelling te betrekken. “Op momenten dat je merkt dat de aandacht verslapt, spelen wij daarop in door ons snel aan te passen aan de energie van de kinderen.” De komende tijd toert Liesje nog langs een aantal peuterspeelzalen in Haarlem met de voorstelling ‘Zeelicht’. Naast Liesje zijn er nog een aantal kunstenaars die deelnemen aan Jong Beginnen. Als afsluiting van het educatietraject wordt het festival 2 TURVEN HOOG uitgebreid met een extra festivaldag. Op dinsdag 18 april a.s. bieden de Toneelschuur en Philharmonie een podium aan de kunstenaars en kan het publiek in besloten verband genieten van alle artistieke installaties en voorstellingen.

Iedereen die met eigen dochter, zoon, neefje, nichtje, buurtkind en oppaspeuter graag ook zulke kunstzinnige ervaringen wil opdoen, kan op maandag 17 april – Tweede Paasdag – zijn ei kwijt. 2 TURVEN HOOG is dan publiekelijk toegankelijk in de Toneelschuur en Philharmonie. Kijk voor het programma op de websites van de van de theaters. Kaarten voor de voorstellingen kun je hier ook meteen kopen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here