Merlijn Theaterprodukties is inmiddels redelijk bekend in Haarlem om hun vrolijke familie-musicals. De GVR, Roversdochter en De Tovenaar van Oz zijn een paar van de meest recente successen, waarbij een bonte verzameling kinderen, jongeren en volwassenen samen een spectaculaire show neerzetten. Marieke Drent-Elkerbout, eigenaar en artistiek leider van Merlijn, wilde echter eens specifiek de jongeren uitdagen zelf een productie neer te zetten.

‘Zelluf doen’

Na een brainstormsessie afgelopen zomer waarin in grote lijnen de ideeën werden opgezet, gingen de jongeren zelfstandig aan de slag met de uitwerking. Monologen, vaak gebaseerd op persoonlijke ervaringen, werden door de jongeren zelf geschreven. De verhaallijn en een gedeelte van de dans en de liedjes ook. Marieke voegde vervolgens alle input samen tot een voorstelling van bijna twee uur die behalve ontzettend leuk, ook verrassend aangrijpend is.

Verhaallijn van High School

Het verhaal gaat over twee scholen die door een brand noodgedwongen fuseren. Het feit dat de ene school nogal ‘aso’ is en de andere behoorlijk ‘keurig’ maakt het voor de leerlingen niet makkelijk om samen te werken. Daarbij is de oorzaak van de brand onduidelijk en de verdenkingen en beschuldigingen vliegen door de school. Verweven door de verhaallijn spelen verschillende thema’s, die zeker voor jongeren zeer herkenbaar zijn: seks, verliefdheid, boos zijn op de leerkracht, onzekerheid, de wens om erbij te horen, om gezien en geaccepteerd te worden.

High School
De Cheerleaders

Eén grote familie

Tijdens de doorloop zie je duidelijk de betrokkenheid van de jongeren bij deze productie. Hoewel de scenes en de tekst nog niet vlekkeloos gespeeld worden en menig speler af en toe tekst of timing even kwijt is, zie je ook hoeveel lol ze hebben. Er wordt gelachen, gediscussieerd en zelfs gehuild. Marieke is streng. Ze weet dat er niet veel tijd meer is om te oefenen en ze legt de lat hoog. “Ik weet dat er altijd uitblinkers zijn binnen de groep, maar ik wil iedereen de gelegenheid geven het allerbeste van zichzelf te geven. Dat betekent dat ik soms moet zeggen waar het op staat.” De jongeren beamen dit ook: “We hebben het nodig. En ze is meestal heel lief hoor.” Ze kennen elkaar inmiddels ook al zo lang. Sommige jongeren zijn op hun achtste bij Merlijn begonnen en zijn nu bijna twintig. “Het is gewoon altijd leuk. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit niet meer leuk zou vinden. En het voelt bijna alsof we familie van elkaar zijn.” zegt één van de meiden die na de doorloop even blijft napraten.

Onvoorwaardelijk geaccepteerd

High School
Marieke Drent-Elkerbout: “Ik wil iedereen laten uitblinken”

Veel meiden inderdaad. Wel een stuk of 20.
En slechts 1 jongen! (Los van de 2 volwassen mannen die een rol hebben als docent.) Roy is 21 en speelt de homoseksuele zoon van de rector die dat maar moeilijk te accepteren vindt. Roy, die in het echt ook homoseksueel is, herkent wel iets van zichzelf in de rol. Maar hij geeft ook aan dat hij gelukkig altijd door zijn ouders onvoorwaardelijk is geaccepteerd zoals hij is. “Dat maakt het voor mij ook niet heel moeilijk om dit te spelen. Ik herken het wel, maar het is niet hoe ik het zelf heb ervaren. Dat maakt het spelen van deze rol een stuk veiliger. Als we met dit stuk echter andere jongeren of hun ouders een moment aan het denken zetten, zou dat wel mooi meegenomen zijn.”

Ontroerend mooi

En de meiden; ze zijn jong, heel mooi, de meesten kunnen waanzinnig zingen en maar heel af en toe zie je een vleugje onzekerheid dat ontroerend is om naar te kijken. Want juist dát maakt een jongere zo mooi. En het past perfect bij de emotie van de voorstelling.

High School
High School doorloop

Conclusie van Haerlems Bodem

Ouders! Koop kaarten, sleur je puber achter de computer vandaan en ga zaterdag 2 februari naar één van de twee voorstellingen in Theater De Luifel in Heemstede.
Kaarten kosten € 12,50 en zijn verkrijgbaar via de site van Merlijn Theaterprodukties.

Meer HB? Check dit artikel over het vers geopende LaatBloeien Werkcafé

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here