Jos Wienen – Haarlemse Helden. Andere Meesters

0
325

Naar aanleiding van de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere meesters in het Frans Hals museum is er aan bekende Haarlemmers, als Rob Peetoom, Hakim en Jos Wienen gevraagd wie hun Haarlemse helden zijn. In deze video vertelt Burgemeester Jos Wienen over zijn held Gerrit Berckheyde.

Jos Wienen – Haarlemse Helden. Andere Meesters

Jos Wienen – Haarlemse Helden. Andere Meesters

In Haarlemse Helden. Andere Meesters wordt het werk van de oude meesters uit de zestiende en zeventiende eeuw op een eigentijdse manier gepresenteerd. Aan de hand van actuele thema’s zoals gender, geloof en afkomst wordt onderzocht hoe het komt dat een kunstenaar soms ‘in’ of ‘uit’ is. Burgemeester Jos Wienen bewondert hoe zijn held Gerrit Berckheyde de Haarlemse Bakenessergracht prachtig op het doek zette al die jaren geleden. Jos woont nu zelf op deze gracht en wil niet meer weg!

Gerrit Berckheyde

Gerrit Berckheyde was de zoon van een slager, afkomstig uit Katwijk. Hij werd tot schilder opgeleid door zijn oudere broer, Job Berckheyde en door Frans Hals. Tussen 1666 en 1681 waren beide broers lid van de Rederijkerskamer. In 1680 betrokken zij een huis naast de Grote of Sint-Bavokerk. Gerrit verdronk in 1698 in de Haarlemse Brouwersvaart, nadat hij een herberg had verlaten en een omweg wilde vermijden. Bron: Wikipedia

Meer Haarlemse Helden? Check hier Hakim en voor meer Haarlems Bodem check je hier de nieuwste HB de boekenrubriek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here