Iedereen kent wel een dierenasiel vol met huisdieren, die graag mee naar huis willen. Maar wist je ook dat wij in Haarlem een heus plantenasiel hebben, waar planten op zoek zijn naar een nieuw thuis? En dat kamerplanten zo hip zijn, dat het plantenasiel nu zelfs een tweede locatie opent? Haerlems Bodem nam een kijkje op de nieuwe locatie in De Stookkamer.

Het Plantenasiel Haarlem bestaat inmiddels 4 jaar en is in 2018 opgericht door twee studentes die hun liefde voor planten met Haarlem wilden delen. Wat zij heel belangrijk vinden is het idee van duurzaamheid. Te vaak worden planten weggegooid terwijl dit helemaal niet nodig is. Na wat speurwerk waar je dan wel terecht zou kunnen met je plant, werd al snel duidelijk dat er weinig opties bestaan. Zo ontstond het idee voor het Plantenasiel. Naast dat het Plantenasiel een heel leuke, positieve plek is waar mensen enthousiast en blij van worden, heeft het ook een achterliggende gedachte: dat wat dood lijkt, is niet altijd dood, maar kan met tijd weer wat moois worden.

Een aantal stekjes tijdens de ruilmarkt

Iets kan met aandacht een nieuw leven krijgen

Bij het Plantenasiel kan je terecht om planten te doneren of je kan planten adopteren. Het Plantenasiel ontvangt veel planten van bijvoorbeeld mensen die gaan verhuizen, of mensen die stekjes komen brengen, maar ook als een plant te groot is geworden. Deze komen terecht in het asiel en worden verzorgd en dan weer aangeboden voor adoptie. Bezoekers kunnen tijdens de openingstijden langskomen en voor een vrijwillige bijdrage een plant adopteren. “We proberen het door middel van een vrijwillige bijdrage voor iedereen zo laagdrempelig mogelijk te houden. Zo kan iedereen groen in huis neerzetten”, vertelt Margot, een van de vrijwilligers van het Plantenasiel. Fijn, want het is bewezen dat planten in huis je stress level verlagen.

Doneer of adopteer een plant

Waar ze destijds zijn gestart in hun eigen woning, zit het Plantenasiel nu in wijkcentrum Alleman in Parkwijk en in De Stookkamer. Inmiddels bestaat het Plantenasiel uit een groep van 7 vrijwilligers en is er ruimte voor groei. Per 31 mei is de tweede locatie geopend in De Stookkamer in Haarlem West. “Op deze manier kunnen wij nog meer mensen bereiken, planten opvangen en weer een nieuw thuis geven.”   

Er wordt druk geruild en gedoneerd tijdens de ruilmarkt

Om de nieuwe locatie feestelijk te openen, is er een stekjes ruil markt georganiseerd. De tafels staan vol met stekjes en bezoekers uit de buurt komen langs om kennis te maken en hun eigen gekweekte stekjes te ruilen en zo hun eigen urban jungle weer verder uit te breiden. De stekjes die over zijn gebleven zullen weer ter adoptie aangeboden worden in het Plantenasiel. 

Ben jij dus op zoek naar uitbreiding van jouw urban jungle, skip dan het tuincentrum en neem een kijkje bij het Plantenasiel Haarlem.

Stekjes wachten om geadopteerd te worden

Op dinsdagavond tussen 19.00 – 21.00 kan je terecht in De Stookkamer, op donderdagavond tussen 19:00 – 21:00 kan je terecht in wijkcentrum Alleman. Iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00 -13.00 kan je terecht in wijkcentrum Alleman. Volg het plantenasiel op Facebook of Instagram zodat je altijd op de hoogte bent van de openingstijden.

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here