Barmannen zitten thuis, meesters en juffen hoeven niet naar school en kantoren zijn ook gesloten. Hoe slaat de Haarlemmer zich door deze bizarre tijden? In deze serie bevragen we jou hoe je de komende corona-tijd door gaat komen.

Het gaat erom om mensen een goed gevoel en warmte te geven

Sarah Hawkin

Jouw verhaal Sarah Hawkin

We spreken zondagmiddag telefonisch met Sarah Hawkin, eigenaresse van Bij Babette; ‘The House of Afternoon Tea’ op de Kruisstraat. Ook zij moest vorig week zondag de deuren van haar gezellige theehuis sluiten. Na de initiële schrok, is ze niet bij de pakken neer gaan zitten, maar direct aan de slag gegaan met alternatieven. Ze vertelt: “Het gaat erom om mensen een goed gevoel en warmte geven. Het gaat niet om thee en lekkernijen verkopen; dat zijn slechts middelen om mijn doel te bereiken. En dus zijn er andere manieren waarop ik dat kan bereiken. Sinds maandag draait mijn brein op volle toeren om die manieren te verzinnen.” En met succes, als je hun Facebook-pagina volgt, zie je vrijwel dagelijks dat Sarah iets nieuws lanceert. Van ‘zero mess’ brownie-bak-pakketten voor kinderen en thee-met-iets lekkers-verwenpakketten voor werkgevers die hun thuiswerkende personeel een hart onder de riem willen steken, tot een ‘knuffel-op-afstand-pakket’. Vanaf maandag 23 maart biedt Sarah ook een ‘virtual tearoom’ aan: tussen 15:00 en 16:00 uur zit zij klaar achter haar computer om live te chatten met mensen die behoefte hebben aan contact. Een virtuele versie van de ervaring die zij mensen in haar zaak ook probeert te bieden.

“Ik vertel mijn personeel iedere dag dat het goed gaat komen”

Sarah Hawkin

Naast mensen troost bieden, is Sarah’s grote drijfveer om dit allemaal te doen voor haar personeel. “Bij Babette is mijn droom, maar voor mijn personeel is het een inkomen en daar moet ik voor zorgen. Mijn medewerkers wil ik een goed gevoel geven. Ik vertel ze elke dag dat het allemaal goed gaat komen. Dat moet ik dan wel waarmaken; daarom werk ik zo hard aan het bedenken en aanbieden van alternatieven.”

Vind je de maatregelen goed of overdreven, en heb je genoeg wc-papier ingeslagen? Sarah: “De maatregelen zijn absoluut terecht, kijk maar naar de statistieken van landen die deze maatregelen eerder hebben genomen. Ze werken!” Sarah zou wel graag zien dat mensen zich meer aan de maatregelen en voorschriften hielden. “Vorige week trof ik in de Sligro huilend personeel aan; de Sligro had haar deuren voor het gewone publiek geopend en vrijwel niemand hield zich aan de 1,5 meter afstand regel. Niet onderling en niet richting het personeel. Daar hadden ze het zwaar mee.”

Toch iedere dag vroeg op de zaak

Zelf houdt Sarah zich zo veel mogelijk aan de voorschriften. Zo gaat ze elke dag al om 06:30 uur naar Bij Babette, om zo min mogelijk mensen op straat tegen te komen. Daarnaast is ze slechts een aantal uren per dag in haar zaak en blijven de deuren dicht. Mensen kunnen alleen afhalen. Van achter het raam probeert ze iedereen wel zoveel mogelijk warmte te geven, door te zwaaien en handkusjes naar hen te blazen. Soms is het wel moeilijk. Zo komt er elke dag een 85-jarige man langs die dan op haar raam bonkt en vraagt of ze hem kan bedienen. Daar moet ze met pijn in haar hart ‘nee’ op antwoorden.

“Als we vleesvervangers kunnen uitvinden, kunnen we zeker een alternatief bedenken voor wc-papier”

Sarah Hawkin

Hoewel ze de maatregelen ondersteunt, vindt Sarah wel dat de (lokale) overheid duidelijker mag zijn over de steunmaatregelen. Tot nu toe hoort en ziet ze alleen “er komt steun aan”, maar nergens wordt genoemd wanneer. Dat maakt het lastig voor mensen en ondernemers om in te schatten hoelang ze het moeten uitzingen met wat ze hebben. Dat geeft onzekerheid en leidt tot angst. Ze roept de (lokale) overheid dan ook op duidelijke data te noemen. Al liggen die in eind april; het geeft duidelijkheid. Over wc-papier maakt Sarah zich geen zorgen: “Als we vleesvervangers kunnen uitvinden, kunnen we toch zeker wel iets bedenken als alternatief voor wc papier, mocht er ooit een tekort komen,” aldus Sarah, die er al iets ludieks op heeft bedacht: de wc-papiertaart.

De wc-papier taart

Hoe kom je de komende weken door? Sarah: “Ik sta ’s ochtends vroeg op, trek mijn hoge hakken aan en doe m’n rode lippenstift op, zoals ik altijd doe. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk een ‘sense of normalcy’ te bewaren, vooral voor kinderen.” Ze gaat elke dag naar haar werk; voor haarzelf, maar vooral voor haar personeel en voor de mensen die inmiddels elke dag even langslopen voor een ‘contactmomentje-op-afstand’. Zo komt er elke dag een klein meisje bij haar raam staan om handkusjes naar Sarah te blazen; een waardevol moment in Sarah’s dag.

Drukker dan normaal

Ze brengt haar dagen door met het klaarmaken van pakketjes die afgehaald of bezorgd zullen worden, nieuwe ideeën en producten bedenken om haar belofte aan haar personeel waar te maken en mensen bellen die behoefte hebben aan contact. Sarah: “Ik heb het eigenlijk drukker dan normaal. Het denken en regelen houdt niet op als ik thuiskom nu; ik heb verantwoordelijkheid naar mijn mensen.”

Tot slot geeft Sarah hoop: “I’m looking forward to see everybody on the other side of this. This will be handled, there’s hope; look at the statistics!”. 

Wil jij ook je verhaal doen? Mail dan naar info@haerlemsbodem.nl of ap met 0643855280

Meer Haerlems Bodem? Check het verhaal van Arie en Sanne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here