Dichter en schrijver Jules Deelder trad vrijdagavond op met zijn jazzband in de Koepel. Patronaat organiseert een reeks concerten in het gebouw en Deelder trapte af. Alle ingrediënten voor een bijzondere avond waren aanwezig. Een prachtige locatie. Funky jazznummers uitgevoerd door een fijne band. Voordrachten in onvervalst Rotterdams. Maar die echo…

De meest gemaakte grap is ongetwijfeld ‘hè fijn, weer even terug op mijn oude stek‘. Bij binnenkomst maakt de gigantische ruimte van de voormalige bajes meteen indruk. Van een groot aantal cellen is de deur open. Binnen is alles nog zoals het was, alleen de bedden zijn verwijderd. De vier verdiepingen en de koepel worden de hele avond prachtig verlicht.

Een cel in de Koepel

Fashionably late verschijnt Deelder op het podiumpje in het midden. Gevangenissen zijn voor hem geen onbekend terrein, hij trad er vaak – onbetaald – op. De dichter begint met een voordracht uit eigen werk. Als het verhaal over jazzmuziek een paar seconden gevorderd is, komen zijn eerste woorden ongenadig terug van hun reis naar de muren. Echo. Galm. Het wordt meteen duidelijk: er moet een knop om bij het publiek. Anders luisteren en dat is even wennen.

Jules Deelder draagt voor uit eigen werk

De echte test komt als de Deeldeliers beginnen te spelen. De jazzband bestaat naast Deelder op drum en zang uit tenorsaxofonist Boris van der Lek (bekend van Herman Brood & his Wild Romance en Golden Earring), gitarist Kasper Kalf en drummer Niels Nuiver. Het slagwerk klinkt als harde regen op een tentdoek, vergelijkbaar met het noodweer buiten. De rest van de instrumenten houdt zich prima staande in de galm.

De muzikanten spelen nummers van bekende saxofonisten waaronder Hans Dulfer, maar ook Jimi Hendrix komt voorbij. De moeilijkheidsgraad van de locatie blijft uiteraard niet onopgemerkt. “Je krijgt alles drie keer voor de prijs van één, dat noem je dolby surround,” grapt Van der Lek. Toch wordt er een pauze ingelast om een poging te wagen het geluid te verbeteren. “Drink vooral wat, we zijn een dure band.

De cellen paars verlicht tijdens het concert van Jules Deelder

De onderbreking heeft geholpen en de meeste mensen staan inmiddels om te kunnen swingen op de muziek. Aan het einde van het concert wordt het publiek bedankt door Van der Lek: “Blijven zitten in deze galm, ik ben trots op u.

Cellenring in de Koepel

De werkplek van de bewakers in de voormalige gevangenis De Koepel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here